dag

Elke dag een foto

Tegenwoordig gaat er geen dag voorbij zonder een foto te hebben gemaakt. Negen van de tien keer zal dit een foto zijn van Donder of Mevrouw Mieps, van iets waar ik mee bezig ben of iets totaal niet boeiends. Te vaak eigenlijk gewoon klik meer niet. Terwijl ik het juist leuk vind om na te denken, dieper in te gaan op een onderwerp echt even een goede foto maken of een herinnering goed vastleggen.

De opdrachten in Elke dag een foto volgen de seizoenen: 365 + 1 (+ 6 blanco’s om zelf in te vullen) opdrachten van winter naar lente, naar zomer en herfst. Maar omdat je in ons kikkerlandje regelmatig voor verrassingen staat (weersgewijs) kan het zomaar zijn dat de zomer in het water valt en het Indian Summer is in december – dus voel je vrij om de opdrachten te doen wanneer het je uitkomt en wanneer je er zin in hebt. Je vult gewoon de datum bij de foto in wanneer je hem hebt genomen. Een 365-dagen-lang fotodocument is een fantastische manier om een stukje van je leven vast te leggen op een unieke manier. Door de manier waarop de opdrachten worden gegeven, moet je er veel van jezelf in leggen – en niet alleen je eigen fotografische stijl.

366 opdrachten voor een jaar vol fotografie dat spreekt mij zeer aan. Op een creatieve manier met fotografie omgaan, beter nadenken over mijn foto’s, kritischer zijn. Met zo veel opdrachten moet het zeker lukken om andere foto’s te nemen. Wanneer ik het boek bekijk is het een heel simpel maar mooi boek. Het formaat is zoals een A4, een zachte flexibele maar wel stevige kaft. Een zachte mooie foto op de cover, zalmkleurige schutbladen en dan witte pagina’s met opdrachten en ruimtes voor de foto’s. Nu nog een heel rustig ogend boek maar dat gaat natuurlijk veranderen wanneer mijn foto’s het boek gaan vullen. De foto’s neem ik niet op volgorde van dag maar random door elkaar. Waarom dat leg ik hieronder uit.

De opdrachten daar gaat het toch om. Het is niet zo simpel als fotograaf een bloem, iets roze, de zonsondergang, een stoel, het begin van je dag, wat je eet, niet zoals veel 30 day challenges. Het is uitdagender, ik moet soms echt even nadenken hoe, waar en wanneer ik een foto ga maken. Zeker anders als met een 30 day challenge waar je de foto vaak tussendoor even kan maken. Bovenaan staat de opdracht en eronder een stukje uitleg bijvoorbeeld Dreiging: Laat dreiging in een foto naar voren komen, Spiraal; Een spiraalvorm komt in de natuur vaak voor, zoek er een in je omgeving en maak er een foto van, 36 max; Vandaag mag je niet meer dan 36 foto’s maken, zoals op een filmrolletje vroeger. Wordt je kritischer van deze beperking? Dit zijn zomaar drie opdrachten die ik uit de vele opdrachten pak. Je merkt gelijk dat het niet even een foto is die je kan nemen. Wat is een dreiging? Wolken kunnen een dreiging zijn maar wanneer deze er niet zijn wat ga je dan doen. Wachten op de dag voor de foto die je in je hooft hebt of iets anders verzinnen met dreiging? Ik kies ervoor om de foto’s random te nemen. Het maakt het voor mezelf wat makkelijker dan de opdracht bij de dag te doen. Want een bollenveld die heb ik niet in de buurt op de dag van de fotoopdracht, maar een foto van technologie dat lukt me wel.

Wat is er nu leuker dan om in deze digitale tijd, je foto’s ouderwets uit te printen en in je boek te plakken? Over een tijd heb ik een mooi overzicht met gemaakte foto’s door het jaar heen. Het inplakken doe ik niet direct ik verzamel er een paar en plak ze dan in. De foto’s nemen is erg leuk maar het inplakken van de foto’s is ook erg leuk om te doen, de datum erbij te schrijven en een stukje tekst. Een aanrader om dit boek te halen en lekker met fotografie aan de slag te gaan.

Meer doen met de foto’s die je maakt is echt een aanrader, je gaat serieuzer kijken naar wat je maakt en hoe. Elke dag een foto is voor €12,50 te koop bij bol.com. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij BBNC