handgeschreven

Erica Tighe – Handgeschreven

Hoe was jouw handschrift toen je nog op school zat? Schrijf eens wat op en kijk er nu eens naar. Hoe ziet je handschrift er nu uit? Waarom besteden we niet meer zoveel aandacht aan een mooi handschrift maar krabbelen we maar even wat neer.

Mijn handschrift daar krijg ik best vaak complimenten over. Dan kijk ik er zelf naar en dan denk ik; serieus vind je dit mooi en netjes? Voor mij is het niet meer zoals het was maar gelukkig zien anderen nog wel een mooi handschrift. Toch ben ik aan de slag gegaan met oefenen en lezen over technieken en tips om mijn alledaagse handschrift nog mooier te maken.

Handschrift, schrijfkunst en kalligrafie zijn in ons digitale tijdperk haast verloren kunstvormen geworden waar velen nostalgisch naar terugverlangen. In haar boek Handgeschreven brengt Erica Tighe deze kunst weer tot leven en geeft karakter en elegantie aan alles wat uit je pen vloeit: van post-it tot handgeschreven uitnodigingen. Ze neemt je mee langs de anatomie van letters, langs verschillende soorten alfabetten, de houding van je schrijfhand en alle tools die je nodig hebt om mooi te kunnen schrijven. In no time schrijf je met veel plezier de mooiste woorden en geef je meer persoonlijkheid en kracht aan je handschrift. Erica Tighe is ontwerper en eigenaar van Be A Heart, een ontwerp- en brandingbureau dat karakter geeft aan de kunst van zakendoen. Ze is gespecialiseerd in handletteren op maat en stationery. Zie voor meer informatie beaheart.com

In de handleiding vind ik herkenningspunten over handgeschreven brieven. Want ja ik vind dit nog steeds veel leuker en specialer dan een tekst berichtje. Zo heb ik brieven van mijn oma’s en opa in een doosje bewaart want dat is het enige wat ik nog van hun heb wat door hun is gedaan en dat is toch heel mooi. Ik lees ze nog af en toe maar helaas krijg ik er steeds meer moeite mee om te ontrafelen wat er staat bij mijn oma haar brieven. Bij die van opa niet want die schreef met blokletters. Maar er is meer herkenning dan deze mooie herinnering want taken voor ik eerder uit wanneer ik ze met de hand geschreven heb, ik onthou dingen beter wanneer ze opgeschreven zijn.

Wanneer ik de tekst lees in het boek is het ook wel logisch dat ik meer onthou wat ik opschrijf dan wanneer ik het getypt heb want je hersenen worden dus meer geactiveerd bij een beter handschrift en wanneer je het opschrijft. Het heeft dus ook positieve kanten om je handschrift te blijven beoefenen.

Het is echt een leerzaam en leuk boek. Leuk om weer goed en netjes te schrijven, nadenken dat je er de tijd voor moet nemen om te schrijven en de letters op papier te zetten. Met behulp van het boek ga je je eigen handschrift bestuderen, kijken hoe je schrijft, wat er verbeterd kan worden. In dit boek werk je niet aan het veranderen van je handschrift maar aan een verbeterde versie ervan.

Een hele goede tip die je moet proberen is;
Schrijf drie keer langzamer dan je gewend bent, dit komt de leesbaarheid ten goede.

Schrijven is echt iets serieus want je leert niet woorden schrijven, nee je leert kijken. Zo leer je hoe je een stuk tekst goed kan centreren op een vel, hoe je spatiëring gebruikt en de afstand. Ik hou van boeken zoals dit, beginnen met theorie over pengreep, anatomie van de letters en dan zelf aan de slag gaan en oefenen met lijnen en letters. Na een aantal oefenbladzijdes ben ik me zeker al bewust wanneer ik wat schrijf op papier dat ik rustiger moet schrijven. Wanneer ik rustig met snel op één vel samen zie dan zie ik duidelijk het verschil en dan leer ik nog veel meer van de andere pagina’s. Dus binnenkort is mijn handschrift de verbeterde versie alleen is het dan wel zaak om het bij te houden want zoals met alle dingen oefening baart kunst en wanneer je niet oefent raak je het kwijt.

Aan het einde vind je nog 50 schrijfideeën zodat je altijd wel iets hebt waarmee je het schrijven kan oefenen. Maar oefenen met een kaartje, een brief of een notitie zal ik zeker vaak blijven doen. Zeker bij mijn notities elke dag zie ik al een verschil.

Niet meer snel wat neerkrabbelen maar rustig schrijven en de weinige woorden die we opschrijven aandacht geven. Dit boek is voor €14,99 te koop bij bol.com . (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij BBNC

Bewaren