doeboek

Eva Brobbel – Mindfulness doeboek

Piekeren, je druk maken, stress, snel afgeleid, focus en aandacht weg van het moment wat juist belangrijk is. Het gebeurt ons allemaal. Zijn we bezig met het lezen van een boek en opeens dan ben je een half uur verder op je telefoon. Het lezen dat komt er niet van je bent afgeleid en dat wil je niet je wilt lezen, moet weten hoe het verder gaat en juist dan lukt het niet meer. Allerlei dingen zorgen dat je de focus kwijt bent. Dit gebeurt bij veel meer dingen dan alleen lezen. Te vaak verliezen we de focus op het moment. Het genieten van waar je op dat moment mee bezig bent. Mindfulness kan je daarbij helpen.

Waar gaat het Mindfulness doeboek over

Mindfulness leert je beter om te gaan met onder andere stress en piekeren door met je aandacht in het hier en nu te zijn. In dit werkboek vind je de gehele mindfulnesscursus (MBSR) als totaalpakket. De simpele maar doeltreffende oefeningen zijn gericht op deze training in focus en aandacht. De bijbehorende audio bevat diverse meditaties zoals de bodyscan, zit- en loopmeditaties en visualisaties zoals de berg en het meer. Met de ruim 60 oefeningen in het boek en de 10 bijbehorende meditaties op audio kun je direct thuis aan de slag. Iedere week zijn er andere (schrijf)opdrachten, invuloefeningen, tests en tips binnen een bepaald thema, zoals het beter omgaan met stress en meer (zelf)compassie. Na 8 weken ken je niet alleen alle ins en outs van deze aandachtstraining, maar heb je ook ervaring opgedaan met mediteren en met hoe je vaker aanwezig kunt zijn in het moment. Geen overbodige luxe in onze drukke maatschappij vol prikkels en afleiding.

Wat vind ik van het doeboek

Het Mindfulness doeboek is een prachtig vormgegeven boek. Een echt werkboek met een harde cover, A4 en een leeslint. Het is mooi ontworpen, een rustige cover die er mooi en aantrekkelijk uitziet. De kleuren die gebruikt worden zijn rustig maar wel lekker vrolijk. In het boek kom je meerdere quotes tegen die leuk zijn geïllustreerd.  Kleine details maar daar hou ik wel van. Het gaat niet alleen om de looks maar dat is toch wel wat je als eerste naar een boek trekt en dan is dit boek heerlijk om door te bladeren.

Het hele boek heb ik nog niet doorlopen. Toch schrijf ik er een recensie over. Het Mindfulness doeboek is een cursus van acht weken met acht oefeningen per week, 10 meditaties (cd & download), schema’s om in te vullen, tests om te doen. Een aantal dingen heb ik gedaan maar om heel de cursus goed en effectief te doen heb je de tijd nodig, moet je tijd maken. Dat is voor mij nog wel even een puntje want voor ik het weet is de dag voorbij. Juist heel goed dus om tijd hiervoor in te gaan plannen. Bewuster de dag beleven.

Elke week heeft een thema en week één begint al gelijk goed met; De automatische piloot. Een super begin om de cursus mee te beginnen. Stil staan bij wat je allemaal op de automatische piloot doet. Geloof me dat is echt enorm veel. Vooral mijn telefoon is een grote automatische piloot, niet normaal hoor. De thema’s van de andere weken zijn; Omgaan met obstakels, Hier en nu, Het landschap van stress, Stress en bewust beantwoorden, Gedachten zijn geen feiten, Compassie, Mindfulness integreren in je dagelijkse leven.

De thema’s staan voor momenten in je leven, je week, je dag. Door middel van vragen en opdrachten kom je jouw obstakels tegen, je gaat ervaren hoe jij dingen voelt, hoe je kan leren ademhalen. Opdrachten die je inzichten gaan geven wanneer je bezig bent met de cursus. Door middel van een logboek moet je ook gebeurtenissen bijhouden, bijvoorbeeld van je zitmeditatie zo weet je na een week hoe het op dag één ging maar ook op de derde en laatste dag. Je kan vergelijken en zien wat je hebt geleerd.

De oefeningen hebben het meeste effect als je ze doet zoals in het boek staat en de acht weken doorloopt. Toch kan je de opdrachten ook individueel doen. Wanneer je een meditatie wilt doen of een logboek bijhouden dan kan je dit gewoon  doen zonder dat je die week doet of alle weken.

Het is een doeboek wat ik er nog zeker vaker bij ga pakken. Of ik heel de cursus ooit in één keer zal voltooien weet ik niet maar ik vind het wel leuk om te doen en te leren.

Meer weten over Mindfulness, meer rust creëren leer het met de tips van Eva Brobbel Koop hem dan voor €24,99 bij bol.com  (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Rubinstein

Bewaren