Eve Chase - Het huis op de heuvel

Eve Chase – Het huis op de heuvel

Boeken lezen maakt me gelukkig, een mooi boek krijgen maakt me nog gelukkiger. Het huis op de heuvel kreeg ik van Uitgeverij Boekerij. Echt een pareltje in mijn boekenkast, om het ontwerp en het mooie verhaal wat heb ik genoten van dit boek. Het boek kwam vers van de pers binnen en dat kon ik ruiken, de heerlijke geur van een net gedrukt boek en de eerste zijn die het boek openslaat, de kaft kraakt nog daardoor en de geur opsnuiven die uit het boek komt, heerlijk.

Het prachtige landhuis Pencraw Hall is altijd het zomerhuis van de familie Alton geweest. Hun vaste grapje is dat een uur op het landgoed twee keer zo lang duurt als in Londen, maar dat je niet meer dan de helft gedaan krijgt. Het leven is er loom en ontspannen en eigenlijk gebeurt er nooit iets. Totdat, op een mooie zomerdag, het allerergste gebeurt.

Tientallen jaren later zijn Lorna Smith en haar verloofde in Cornwall op zoek naar de perfecte trouwlocatie. Lorna heeft een zwak voor het vervallen landgoed dat ze zich herinnert uit haar jeugd – in haar ogen zijn de stoffige kandelaars en de -wilde bloemen die tussen de vloerplanken door groeien het toppunt van romantiek. Maar als ze, gekerfd in een boomstam, een verontrustende boodschap vindt, beseft ze dat het verleden – dat van haarzelf én dat van het huis – duisterder is dan ze zich wil herinneren.

Steeds dieper wordt Lorna de geschiedenis van het huis in getrokken. Wat is er gebeurd, al die zomers geleden?

Op de voorkant vier spelende kinderen en een hond, ballonnen, vlinders, bloemen, een konijn, een auto en een huis en dat rondom een klok. Wauw een prachtig ontworpen voorkant die nadat je het boek hebt gelezen zo perfect bij Het huis op de heuvel past. Voor het lezen vind ik de cover al prachtig maar erna weet ik wat alles betekend. Naast dat de cover mooi ontworpen is hebben ze het ook gedrukt op linnenpersing en spot uv lack gebruikt, het geeft een extra aan het boek want als je eroverheen gaat voel je het papier en de stukjes waar de spot uv lack is gebruikt. Heerlijk deze details.

Het huis op de heuvel speelt zich af in 1968 en drie decennia later. Je gaat tussen de jaartallen heen en weer. Het boek lees je vanuit Lorna en Amber, terwijl je leest in het heden kom je meer te weten over het verleden en wanneer je leest in het verleden krijg je vermoedens over het heden. De beide personages zijn fijn en prettig om vanuit hun punt te lezen, hun gevoelens mee te krijgen en het is ook heel duidelijk in welke tijd het zich afspeelt. Je leert ze beiden in het verhaal steeds beter kennen. Ik wil weten waarom Lorna naar Black Rabbit Hall getrokken wordt en het niet kan loslaten. Het oude huis lijkt haar in zijn macht te hebben. Ik wil weten wat er is gebeurt al die jaren terug op Black Rabbit Hall want alleen één gebeurtenis zal toch niet zo’n drama hebben veroorzaakt dat wat er is gebeurt op Black Rabbit Hall een jaren lang geheim is gebleven.

Door dit verhaal ben ik echt heen gevlogen. In een paar dagen was het boek uit. Elke avond las ik een stuk, in mijn pauze weer een stukje en dan het laatste bewaard om in één keer uit te kunnen lezen. Het is een prachtig boek waar de schrijfster je genoeg verteld en genoeg aan je fantasie over laat. Zo wordt het bos omschreven in 1968 hoe het eruit ziet met zijn kronkelpaden en beekje wat er loopt en daardoor weet ik wanneer Lorna er doorheen loopt het er nog hetzelfde uitziet maar dan vol gegroeid en onduidelijker waar je bent. Op dit moment wordt het niet omschreven maar mijn fantasie maakt de invulling af die ik eerder heb gelezen. De schrijfstijl is makkelijk, er worden geen dure of chique woorden gebruikt terwijl dit wel had gekund omdat het in het Cornwall van de jaren zestig zich afspeelt en ook in het nette Londen. Eve Chase mag van mij nog zo’n fijn boek schrijven en dat mag dan best 100 pagina’s langer duren van mij dat ik nog langer kan genieten.

Het huis op de heuvel is een boek wat ik over een paar jaar weer uit de kast pak en ga herlezen omdat ik me weer in de wonderlijke wereld wil bevinden van Black Rabbit Hall. Ik kan echt niks negatiefs bedenken over Het huis op de heuvel behalve dat hij 100 blz te kort was.

Bewaren