Expositie Helmut Newton

Het is al weer even geleden maar ik vond het nog wel leuk om te laten zien en te vertellen. Toen ik wist dat we naar Rome gingen keek ik ook even wat voor exposities er waren en daar stond een favoriete fotograaf van ons. Helmut Newton had gewoon een tentoonstelling in Rome terwijl wij er zouden zijn. Op dag 2 van de vakantie gingen wij dan ook naar de tentoonstelling.

De tentoonstelling bestaat uit tweehonderd foto’s uit de eerste drie legendarische volumes gepubliceerd door Helmut Newton. In het volume White Women (1976), duwt hij naaktheid in de mode-esthetiek, deze fotoserie bracht een revolutie in de modefotografie. Sleepless Nights (1979) richt zich ook op het thema van de vrouw, haar lichaam en de kleren die ze draagt, hoewel de beelden geleidelijk verschuiven van modefoto’s tot volwaardige portretten, en van portretten bijna in berichtgeving. Maar het was met de publicatie van Big Nudes (1981) dat Newton een rol voor zichzelf neerlegde als een toonaangevend licht in de fotografie in de tweede helft van de 20e eeuw. Zijn modellen worden stelselmatig afgeschilderd buiten de studio, in de straat, veelal in sensuele pose.

Helmut-newton-1

Helaas mocht ik binnen geen foto´s maken, maar ik kan je vertellen dat het echt ontzettend gaaf en indrukwekkend was. Ik kan me nu nog steeds beelden voor me halen van hoe het eruitzag en het is al meer als een maand geleden dat ik er was. Wat ik normaal in ongeveer A3 formaat zie hing nu enorm groot aan de muur voor me. Je ziet dan nog beter de details, de blikken en houdingen. De compositie in de foto is veel beter zichtbaar en een serie kan je echt zien als serie in een ruimte. Op de website vond ik onderstaande foto´s die een impressie geven van hoe het eruit zag. Elke ruimte had zijn eigen kleur, een plek om te zitten en voldoende ruimte om te lopen.

 Twee van mijn favoriete foto´s zie je hieronder. Waarom ze favoriet zijn vind ik altijd moeilijk te omschrijven, het gaat om het gevoel wat een foto oproept, de sfeer die je voelt en het plaatje wat klopt.

Allebei vonden we dit een erg leuke en mooie expositie. Ik moet onthouden dat ik dit weer wat vaker moet doen want het blijft bijzonder om foto´s of schilderijen in het echt of groot te zien.