Fotograferen met de Polaroid Instant 30

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag of ik drie oude camera’s wou hebben en ze een goed plekje kon geven. Dat wou ik wel, vooral toen ik zag dat er een polaroid bij zat. De drie camera’s zijn alle drie uit de jaren zeventig dus ik moest even zoeken wat k nodig had om er foto’s mee te kunnen maken. Ik ben begonnen met de polaroid. Uniek aan de polaroid zijn conditie is dat hij nog in de doos zat met de handleiding erbij en dat kom je niet vaak tegen. Zodra ik hem had en in het weekend kon ben ik een pakje instant color film FP-100c gaan halen.

Fotograferen met de Polaroid Instant 30

Nog nooit had ik foto’s gemaakt met een polaroid camera en het is echt super leuk maar ook lastiger als normale fotografie maar daarom een enorm leuke uitdaging. Waar stelt hij op scherp, is er genoeg licht, hoe lang moet de foto ontwikkelen en nog meer factoren waardoor het een goede of slechte foto kan worden.

Gelukkig bestaan voor dit oude toestel de goede films nog en hoef ik dit keer niks te knutselen. De film in het toestel stoppen is heel makkelijk want je stopt een cassette in het toestel doet hem dicht trekt de zwarte strip eruit en dan is hij klaar voor gebruik.

Wanneer je een foto hebt gemaakt trek je aan het flapje aan de zijkant en je foto komt eruit, vanaf dat moment komt het ontwikkelen. De tijd van ontwikkelen wordt bepaalt door de temperatuur maar dat is best lastig, hoe meer foto’s ik maakte hoe meer ik het op gevoel deed, soms was dit juist en soms totaal niet.

Hierboven zie je het stuk wat je van de foto afhaalt en de uiteindelijke foto, die zoals je ziet duidelijk mislukt is. De eerste twee foto’s mislukte best erg, allebei waren ze te donker en verkeerd gepositioneerd.

Hierboven zie je de doos en de handleiding ook, echt zo gaaf dat hij nog zo compleet is. Hieronder zie je alle gemaakte foto’s vier totaal verpeste foto’s en zes foto’s die goed zijn en ermee door kunnen.

De beste drie foto’s zie je hieronder, bij de laatste foto heb ik double exposure geprobeerd. Ik fotografeerde een boom met lucht en daarna mijn sjaal en wat baalde ik dat het de laatste foto was want dit is leuk om te doen. Klik en er komt een foto uit. Klik klik en je hebt twee foto’s over elkaar, daar wil ik meer van proberen. Ik ga zeker weer een keer met dit toestel op pad en dan meer met double exposure proberen.