Fotograferen met een rood filter

rood-filter1Op Ebay kocht ik een rood filter voor een lens met een doorsnede van 58 mm. Deze maat kan ik op twee van de drie lenzen gebruiken. Waarom kocht ik een rood filter? Met kleuren filters kun je zwart-wit foto’s nemen met een nog beter resultaat. Voor zwart-witfotografie worden van oudsher twee filters gebruikt: rood en geel. Deze filters verhogen het contrast, vooral in de complementaire kleuren in de lucht. Wolkenpartijen krijgen door gebruik te maken van rood- en geelfilters een veel fraaier uiterlijk. Een geelfilter werkt minder contrastverhogend dan een roodfilter. Daarom heb ik dus voor rood gekozen want ik hou wel van dat extreme contrast. Daar tussenin zit een oranjefilter, dat ook wordt gebruikt om het contrast van de menselijke huid wat te verminderen, waardoor oneffenheden minder zichtbaar worden. Groenfilters worden gebruikt om bijvoorbeeld bloemen beter te doen uitkomen ten opzichte van de bladeren. Een blauwfilter vermindert het contrast en maakt alle kleuren donkerder, behalve de lucht. Voor nu heb ik alleen een roodfilter aangeschaft en ben ik gaan testen. Hieronder zie je gelijk een verschil in de lucht. Het was een zonnige dag en de lucht was zo prachtig maar goed op de foto krijgen was er niet bij zonder filter.rood-filter Fotograferen met een rood filter

Ik zou achteraf in photoshop mijn foto’s kunnen bewerken maar ik maak liever gelijk de juiste foto want teruggaan met dezelfde weersomstandigheden en beelden is er vaak niet bij. rood-filter2

Voor kleurenfotografie zijn deze filters echter onbruikbaar. Om het contrast in een kleurenfoto te verhogen gebruikt men meestal een polarisatiefilter. Alleen voor het fotograferen van een zonsondergang wordt soms een oranje- of roodfilter gebruikt. De zonsondergang heb ik nog niet kunnen testen maar ga ik zeker nog wel doen. Onderstaande foto was niet gepland maar ik vind hem wel ontzettend gaaf geworden.rood-filter3