fotojam

Fotojam 2016

Afgelopen zaterdag was de tweede editie van Fotojam. Vorig jaar deed mijn vader mee met zijn broer aan de eerste editie en dit jaar gingen mijn vader en ik samen op pad. Samen onze passie delen en dat met een aantal opdrachten.

De FotoJam heeft als missie zoveel mogelijk mensen te motiveren om op dezelfde dag met hun camera de stad in te gaan en een geweldige fotografie dag mee te maken. In 13 steden in Nederland en 2 steden in België vind de fotojam plaats. Als je meedoet krijg je 10 uitdagende opdrachten die je allemaal in de stad van je keuze uit kunt voeren. Natuurlijk kozen wij voor Rotterdam.

Rond 10 uur stapten we bij station Blaak uit de metro. We namen de opdrachten nog even door en gingen wandelen door Rotterdam. Favoriet de Maasboulevard, Boompjes, de bruggen en de bootjes. Lekker wandelen langs het water en foto’s nemen die bij de opdrachten passen. Een aantal foto’s die totaal niet bij de opdracht horen werden natuurlijk ook genomen.

De opdrachten die we moesten uitvoeren:

Opdracht 1 Kader: Fotografeer kaders, doorkijkjes
Opdracht 2 Schaduw: Fotografeer schaduw
Opdracht 3 Koffie/thee: Fotografeer het ultieme koffie/thee momentje
Opdracht 4 Tegenstelling: Fotografeer een tegenstelling in je stad
Opdracht 5 Uitbundigheid: Fotografeer uitbundigheid in de stad
Opdracht 6 Ritme: Fotografeer ritme
Opdracht 7 Panorama: Maak een panoramafoto, waarbij je meerdere opnames gebruikt.
Opdracht 8 Kleur: Fotografeer kleur. Kleur in de stad. Deze opdracht is makkelijk en moeilijk tegelijk. Eenvoud en complexiteit, maar vooral veel kleur!
Opdracht 9 Historie: Fotografeer historie
Opdracht 10 Lijnenspel: Maak een foto met veel lijnen.

De volledige uitleg van de opdrachten vind je hier

Bonusopdracht Photoshop je suf: combineer verschillende foto’s tot 1 foto.

Wij gingen dus op pad met al deze opdrachten in ons hoofd. De ene opdracht makkelijker dan de andere. Schaduw hadden we al heel snel gevonden. Lijnen was ook geen moeilijke maar papa verbeterde zelfs zijn lijnen foto door echt een super lijnen foto te maken met veel kleur en diverse lijnen. Een hele dag fotograferen ging het niet worden maar de paar uurtjes dat we op pad zijn geweest waren ontzettend leuk en we waren echt bewust bezig met kijken naar mogelijkheden. Anders naar de stad kijken dan er even snel doorheen rijden.

10 opdrachten vonden wij zelf wat veel. Gelukkig hoeven we maar 2 foto’s in te leveren en mag je er ook niet meer inleveren. Zelf vind ik dat wel fijn want de focus op een paar opdrachten is makkelijker dan alle 10 in je hoofd houden.

Het is leuk om het resultaat te bekijken. Nu nog uit alle foto’s kiezen welke 2 ik ga insturen. Hierboven is een kleine selectie van de foto’s die ik gemaakt heb.

Heb jij meegedaan aan de Fotojam of lijkt het je leuk om mee te doen volgend jaar?