Miralles

Francesc Miralles en Hector Garcia – Ganbatte

Ganbatte is de Japanse kunst van de wilskracht. De filosofische boodschap die erachter ligt is; ‘doe je best in alles wat je doet en als de dingen niet gaan zoals je hoopte, maakt dat niet uit, want je weet dat je er alles aan hebt gedaan.’

Deze boodschap vind ik erg mooi. Door de boeken van Haemin Sunim ben ik geïnteresseerd geraakt in dit soort boeken. De boodschappen die ik uit Houden van dingen dien niet perfect zijn en Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt hebt gehaald zijn toepasbaar en daarom enorm fijn. Toen ik las waar Ganbatte van Francesc Miralles en Hector Garcia over zou gaan wilde ik dit boek graag lezen.

Ganbatte: Doe je best en geef niet op

In plaats van iemand succes te wensen, zeggen ze in Japan ganbatte, wat zoveel betekent als: ‘Doe je best en geef niet op.’ Succes is voor een groot deel afhankelijk van geluk hebben, ganbatte gaat juist uit van je eigen kracht. De filosofische boodschap die erachter ligt, is: ‘Doe je best in alles wat je doet en als de dingen niet gaan zoals je hoopte, maakt dat niet uit, want je weet dat je er alles aan hebt gedaan.’ García en Miralles hebben sinds hun bestseller Ikigai nog meer inzicht gekregen in de gebruiken van Japanners, en deze onontdekte filosofie helpt je om ambitieuze doelen te bereiken. Ze laten zien hoe je kunt denken als een marathonloper: jezelf positief toespreken, korte- en langetermijndoelen stellen, fysiek en mentaal ontspannen blijven, obstakels en hoe die te overwinnen visualiseren, je concentreren en je niet laten afleiden van het einddoel.

Vijftig hoofdstukken waar je zo doorheen vliegt

Ganbatte bestaat uit vijftig korte hoofdstukken. De hoofdstuktitel geeft aan waarover je gaat lezen; Marathonmentaliteit, Wat je niet ziet maar wel merkt, De tien wetten van Ganbatte voor het sporten en De oudste bedrijven ter wereld. Dit is een kleine greep uit de vijftig hoofdstukken maar je ziet gelijk waarover het zal gaan. Door middel van de uiteenlopende onderwerpen wordt het concept uitgebreid uitgelegd. Aan de hand van voorbeelden en gezegdes uit Japan, het westen en het boeddhisme kom je veel te weten over Ganbatte en het toepassen ervan.

De Ganbatte levensstijl neem je niet zomaar over. Je kan er wel van leren en langzaam implementeren in je leven. Tijdens het lezen van Ganbatte heb ik heel wat stukjes onderstreept. Op deze manier kan ik passages die ik interessant vind makkelijk terug vinden en nog eens lezen.

Dit boek geschreven door Francesc Miralles en Hector Garcia is een fijn boek. Korte hoofdstukken waar duidelijk de boodschap naar voren komt. Heel breed scala aan voorbeelden en toepasbare tips. Het lezen van het boek gaf me een soort van rust, het is mooi geschreven. Ganbatte is te koop bij bol.com voor €16,99 (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Boekerij