hemelse

Gaby Rasters – Hemelse modder

Hemelse modder, wat een titel. Doordat hij zo ongewoon is lees ik hem nog een keer en ben ik enorm benieuwd wat Hemelse modder betekend. Lees de achterzijde en je komt erachter dat het een toetje is. Het toetje wat de vader van Iselle en Dagmar altijd maakte.

De zussen Iselle en Dagmar zijn altijd close geweest. Dat ze op jonge leeftijd hun ouders verloren en op elkaar aangewezen waren, heeft hun band versterkt. Maar door de jaren heen zijn de zussen wel erg veranderd. Waar Iselle een sportschool runt en het gemis van haar ouders wegstopt in veel sporten en gezond eten, vindt Dagmar juist troost in wijn en lekkers.

Toch is er één ongezonde voorliefde die de zussen bindt: de hemelse modder die hun vader vroeger maakte. Helaas was het recept strikt geheim en hebben de zussen de vertrouwde smaak nooit helemaal kunnen nabootsen – zelfs al proberen ze het elke Kerstmis. Als hun contrasterende levensstijlen op een dag hard botsen, dreigt voor het eerst hun gezamenlijke kerst in het water te vallen. Maar in het jaar dat volgt kan veel gebeuren. Brengt het recept van hun vaders hemelse modder hen weer bij elkaar voor het jaar uit is? En wie zit er tegen die tijd nog meer aan tafel?

Naast de ongewone titel trekt dit boek me zeker aan als ik het zie liggen door het ontwerp. Een heerlijke kerstsfeer komt me tegemoet maar het mooiste is de zijkanten van het boek. Kleur op snee is zo mooi en dit boek heeft daardoor allemaal hartjes op de zijkant. Deze details daar geniet ik echt van ook als ik aan het lezen ben, het is gewoon fijn om een mooi boek in je handen te hebben.

Misschien waren ze op zoek naar het gevoel van toen.
Van compleet zijn.
Van ergens bij horen, van veilig zijn.

Een boek van Gaby Rasters maakt me altijd blij om te lezen. Correctie haar vorige boek maakte me niet blij maar was wel erg mooi en dan bedoel ik Hou me vast zoals ik was. Over Hou me vast zoals ik was schreef ik; Lezen door mijn tranen heen is zo ontzettend moeilijk maar ik kan de tranen niet tegenhouden. Het boek is zo gevoelig geschreven en het raakt me gewoon. Gelukkig is dit bij Hemelse modder anders en heb ik enorm kunnen genieten van Iselle en Dagmar. Toch weet Gaby het begin wel zo te beginnen dat je even denkt, komt dit nog wel goed. Het boek begint namelijk met het auto ongeluk waar de zussen hun ouders verliezen.

Gaby Rasters weet weer een boek te schrijven met een serieuze kant eraan. Het verlies van hun ouders tekent Iselle en Dagmar en loopt als een rode lijn door het boek, ze zijn zelfs te bang elkaar te verliezen en zich echt te binden aan een geliefde. Hemelse modder lees je vooral vanuit Iselle en met haar krijg ik dan ook de beste band tijdens het lezen. Dagmar leer je kennen door de brieven die ze schrijft aan haar moeder en zo krijg je van beide zussen een goed beeld maar van Iselle net iets meer. Iselle beleefd een zoektocht naar zichzelf in Hemelse modder samen met haar zus en nieuwe vrienden vind ze steeds meer van zichzelf.

Ik heb genoten van Hemelse modder, romantiek wisselde zich af met emoties en hoe daarmee om te gaan. Een diversiteit aan personages komen voorbij en het lijkt allemaal heel echt. De personages kunnen gewoon jij, ik en de buurvrouw zijn. Sommige personages kunnen zelfs hun eigen boek krijgen omdat ik lees dat daar veel meer te vertellen valt. Onderwerpen als co-ouderschap en een gehandicapte dochter worden niet geschuwd, het wordt betrokken in het verhaal. Door deze echte dingen voelt het verhaal heel echt aan. Het ene na het andere hoofdstuk las ik weg, het is op zo’n heerlijke manier geschreven dat ik wil blijven lezen. Na elk hoofdstuk wil ik gewoon naar de volgende om te weten wat er gaat gebeuren. Het was jammer toen ik de laatste bladzijde omsloeg en het boek uit was. Het had zeker nog minimaal honderd bladzijdes dikker mogen zijn

Het boek geeft kwa uiterlijk een kerstgevoel maar ik kan je vertellen, je kan nu het boek al lezen maar in januari en februari ook ondanks het kleine kersttintje heeft het niet de overhand. Koop het maar gewoon en ga genieten van Hemelse modder voor €15,99 te koop bij bol.com . (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Boekerij