Rasters

Gaby Rasters – Hou me vast zoals ik was

Gaby Rasters groeit met haar boeken elke keer meer en meer. Sinds haar eerste boek Follow ben ik al fan. Nooit meer bang was heel anders maar raakte me. Nu Heeft Gaby Rasters een boek geschreven, Hou me vast zoals ik was, waar ik een beetje bang was om in te beginnen. Bang om de confrontatie met kanker, wat het doet met de persoon en de personen eromheen. Toch wilde ik het lezen, het trok me en ik was benieuwd hoe Gaby het neer ging zetten.

De vrolijke Jasmijn staat midden in het leven, net als haar zes vriendinnen. Ze delen lief, leed en de grote vragen met elkaar. Carrière, mannen, kinderwens: alles kan besproken worden bij een lekker taartje of een groot glas witte wijn. Geen van hen wil echt volwassen worden, maar als Jasmijn slecht nieuws krijgt, komt alles in een heel ander licht te staan: ze heeft borstkanker.

Na een borstamputatie en chemo probeert Jasmijn het leven weer op te pakken, maar haar oude energie lijkt ze maar niet terug te vinden. Gelukkig heeft ze veel steun aan haar vriendinnen, die ze via appjes op de hoogte houdt, met wie ze taartjes eet wanneer de controles goed zijn, en die de bruiloft met haar geliefde Ralf tot een extra bijzondere, intense dag maken. Maar net als ze zich veilig begint te wanen, vier jaar na de eerste diagnose, ontploft er een bom in haar leven. Ze is opnieuw ziek, en dit keer is er weinig reden tot optimisme.

Hou me vast zoals ik was is geinspireerd op het leven van Gaby Rasters haar recent overleden vriendin Margriet. Veel personages in het boek bestaan echt en appjes en blogs zijn originele wisselleningen tussen Margriet en haar vriendinnen. Doordat je weet dat het gebaseerd is op het echte leven grijpt het nog meer aan.

Ik begon met lezen in Hou me vast zoals ik was in de avond. Even een paar bladzijdes lezen. De volgende dag nam ik het boek mee naar mijn werk om in de pauze verder te lezen. Geen goed idee, ik kan je vertellen dat dit geen boek is voor in je pauze. Met een brok in mijn keel heb ik het zitten lezen en dat doe ik niet graag op mijn werk ter ontspanning.

Weet je, Jasmijn, hoe moeilijk het is om jou te zien worstelen? Kanker bestond niet in ons leven, totdat jij ziek werd. Jouw ziekte trof niet alleen jou, maar raakte ons allemaal.

De teksten in het boek grijpen je aan. Het proces van ziek zijn, de behandelingen maar ook alles erna is indrukwekkend te lezen. Wat het doet met je lichaam maar ook met de persoon zelf. Daarnaast zijn er de mensen er omheen, wat het met hun doet en wat ze wel en niet kunnen doen.

“Papa, kun je mij iets beloven?”
“Ja. Wat wil je dat ik jou beloof?”
“Hou me vast zoals ik was.” Haar stem trilt en haar ogen vullen zich opnieuw met tranen, ze heeft zich met moeite omgedraaid en de handen van haar vader vastgepakt.

Kanker is kut maar wat weten we er nu echt van? We weten dat iemand chemo krijgt, geopereerd wordt, bestraald wordt maar erna? Erna weten we het niet en dat is wat Gaby Rasters zo goed heeft neergezet met dit boek. Dit boek laat zien hoe zwaar de jaren na de kanker is. Dat je niet klaar bent na de behandelingen, het een lange weg terug is om weer jezelf te voelen.

Het boek is niet alleen maar verdriet, ziekte en medelijden. Het laat ook zien dat er ogen worden geopend om actie te ondernemen. Vriendschappen worden hechter en er ontstaan nieuwe vriendschappen. Je moet het leven vieren. Tijdens het lezen is het niet alleen maar een brok in mijn keel hier en daar moet ik ook zeker lachen en is het mooi als Jasmijn verrast wordt door Ralf of haar vriendinnen maar ook hoe ze zelf nog in het leven staat ondanks al het slechte nieuws.

Lezen door mijn tranen heen is zo ontzettend moeilijk maar ik kan de tranen niet tegenhouden. Het boek is zo gevoelig geschreven en het raakt me gewoon.

Het boek heeft voor mij een klein minpuntje en dat is Ralf. Ralf is voor mij soms echt te zoetsappig, te lief, te begrijpend, te goed. Gelukkig geeft hij wel weerstand wanneer ik denk pfff nou is het wel even genoeg hoor, net of Gaby door heeft nu is Ralf goed genoeg geweest voor Jasmijn en heeft ze wat tegengas nodig.

Na de laatste bladzijde was er voor mij even een stilte…. Dit boek grijpt je aan zelfs als je niet wilt huilen dan hou je dat niet tegen. Ik raad het zeker aan om dit boek van Gaby Rasters te lezen.

Nooit meer bang is een aanrader om te lezen en voor €15,99 te koop bij bol.com . (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Boekerij

Bewaren