Vermeir

Geert Vermeir – Voetbal stelt niets voor

Voetbal stelt niets voor is de titel van Geert Vermeir zijn boek over Jan Boskamp. Een titel die ik even twee keer lees want deze kan ik niet direct plaatsen bij Jan Boskamp. Voetbal daar praat hij met passie over tijdens zijn avonden bij VI of elk ander programma waar hij bij aanschuift. Hij is meer dan analist en heeft meer interesse dan voetbal en zijn grootste is de Tweede wereld oorlog.

In de kinderjaren van Jan Boskamp ligt de kiem van zijn obsessie met de Tweede Wereldoorlog. In die jaren leerde hij ook te knokken, wat hem maakte tot de man die hij vandaag is. De Rotterdammer voor wie gewoon al gek genoeg is. Dankbaar voor wat hij allemaal heeft bereikt, en ervan overtuigd dat het niet meer dan normaal is dat hij wat teruggeeft aan de maatschappij.

Sportredacteur Geert Vermeir, die al vele jaren met Jan samenwerkt, schetst een indringend portret van een bijzondere man, die het eigenlijk maar niets vindt dat er naar aanleiding van zijn 70ste verjaardag een boek verschijnt. ‘Een boek over mij? Goed Geertje, als je me maar niet voor de voeten loopt!’

Voor mij was dit het derde boek wat ik las over Jan Boskamp. Eerder las ik Jan Boskamp – Geen gezeik en Boskamp Leven met Feyenoord. Voetbal stelt niets voor is een heel ander boek. Ja het voetbal komt er in voor zeker waar maar heel anders als de andere twee boeken. Het bestaat uit drie delen 1948 – 1984,1984 – 2009 en 2009- 2018. In het deel 1948 – 1984 lees je over zijn jeugd in Rotterdam na de Tweede wereldoorlog en carrière als actieve voetballer. In 1984 – 2009 lees je over Boskamp als Trainer maar ook de goede dingen die hij deed voor kinderen. 2009 – 2018 is het deel waar de meeste mensen hem van kennen; de man van op tv.

Dit boek is heel persoonlijk en je loopt echt met Jan Boskamp mee. Terwijl hij over vroeger verteld gaan Geert en hij naar de plekken toe. Zo staan ze in Rotterdam op allerlei plekken terwijl hij verteld over vroeger, hoe ze woonden, hoe het ging op school en de nasleep van de Tweede wereld oorlog. De oorlog is iets wat veel terug keert in de gesprekken en zijn kennis is daarover enorm groot. Tijdens de gesprekken over vroeger komen er bekenden van Jan Boskamp langs of gaat Geert Vermeir bij hun langs. Ze voegen allemaal iets toe aan het verhaal, zijn broer komt met fotoalbums van vroeger en anderen geven een blik hoe hij was bij oud manager Michel Vesrcheuren. Ik vind het interessant om te lezen hoe

Wat soms wel lastig was tijdens het lezen waren de Belgische woorden of uitdrukkingen. Maar als je de zin nog een keer leest weet je wat er staat. Zeker wanneer je VI kijkt met Boskamp dan is het voor je al snel duidelijk want dan ben je bekend met zijn manier van praten. Gelukkig komt het niet heel vak voor maar toch voor mij een puntje van vermelden waard. Ik vond sommige dingen ook wel grappig hoe het gezegd wordt. Voorbeeld; Het is Robert L’Ecluse uit het aanpalende dorp. Dan begrijpen we allemaal dat er bedoelt wordt het naastgelegen dorp maar aanpalende las wel even vreemd. Het zijn kleine dingen gelukkig.

Ik heb genoten van het boek. Het is leuk om meer te weten te komen van de man die ik elke keer bij VI zie zitten en waar ik van geniet om naar te luisteren. Hij is meer dan alleen die goedlachse man aan tafel bij Johan, Wilfred en Rene die hier en daar rake klappen uitdeelt. Het is een vlot geschreven boek, totaal niet saai, soms wat van de hak op de tak maar dat is juist leuk het zijn de dingen die hij opeens herinnert ergens aan. Met foto’s van vroeger en uitgelichte rode pagina’s wordt het boek onderbroken voor wat achtergrond beeld of wat achtergrond informatie.

Lees je graag meer over de mensen achter voetbal, vind je Boskamp een interessante man dan is dit een aanrader om te lezen want Geert Vermeir zit hier echt de man neer. Het boek is te koop bij bol.com voor € 19,99 (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan New Book Collective