Gekocht, gekregen, gelezen; diversiteit aan boeken

Gekocht, gekregen, gelezen; diversiteit aan boeken

In Rotterdam rij ik al jaren langs een minibieb. Vaak sta ik aan de overkant geparkeerd en is het onhandig er even te spieken. Nu stond ik aan de juiste kant geparkeerd en liep ik eindelijk naar de minibieb toe. Een diversiteit aan boeken maar wel echt een minibieb. Voor mij stond er ook wat tussen; Laura Lippman – Als ik aan je denk. 

Laura Lippman – Als ik aan je denk
Luisa ‘Lu’ Brant is de pasverkozen – en eerste vrouwelijke – openbaar aanklager voor Howard County, Maryland, een baan die haar geliefde vader ook vervulde. Ze is intelligent en ambitieus en vestigt haar naam dankzij de veroordeling van een geestelijk gestoorde zwerver die wordt verdacht van het doodslaan van een vrouw in haar eigen huis.

Het proces rakelt nare herinneringen op voor Lu en haar familie, aan de nacht dat haar broer zijn beste vriend redde ten koste van het leven van iemand anders. Omdat hij pas achttien was werd hij vrijgesproken. Nu vraagt Lu zich af of de gebeurtenissen in 1980 wel helemaal zo verliepen als zij zich herinnert. Welke details zijn er in haar jeugd voor haar verzwegen?

Kringloopvondsten

Het boek van de minibieb is niet het enige boek wat deze maand mee naar huis ging. Nee want er is een diversiteit aan boeken binnen gekomen. Kringloopwinkels daar komen wij graag om te snuffelen en mooie vondsten te scoren. Wanneer mijn vriend alleen gaat komt hij bijna altijd wel met een boek voor mij thuis. Dit keer nam hij mee Hugo Claus – De geruchten en Rosamund Lupton – Dochter.

Hugo Claus – De geruchten
René Catrijsse, deserteur in een koloniale oorlog, keert begin jaren zestig terug naar zijn Vlaamse geboortedorp. Zijn komst verwekt een reeks mysterieuze incidenten. Twintig jaar later vertelt de broer van René Catrijsse, Noël, aan een geheimzinnige ex-politiecommissaris zijn gruwelijk sprookje van schuld en liefde. De Geruchten werd bekroond met de Europese Aristeionprijs en de Libris Literatuur Prijs 1997 en geldt als een hoogtepunt in het indrukwekkende oeuvre van de Vlaamse taalvirtuoos.

Rosamund Lupton – Dochter
De Britse Yasmin en haar dove dochter Ruby ondernemen een wanhopige tocht door de eeuwige nacht van het poolgebied. Na hun aankomst in Alaska krijgt Yasmin te horen dat haar man Matt is omgekomen bij een ramp in het verre noorden. Yasmin kan dit niet geloven en trekt met Ruby door het barre winterlandschap, op zoek naar antwoorden.
Terwijl ze schuilen voor een dodelijke sneeuwstorm, realiseert Yasmin zich dat ze ook bedreigd worden door menselijk gevaar. Met niemand anders op de weg die hulp kan bieden, trekken ze verder naar het noorden; alleen en doodsbang, door de extreme kou van de eindeloze poolnacht.

Mijn eigen kringloopvondsten

De keer dat we samen gingen vond ik twee boeken die al lang op mijn mustread lijstje stonden. De boeken van Lisette Jonkman; Verkikkerd en Glazuur. Daarna vond ik nog drie boeken die ik koos om de looks. De boeken van Stephanie Meyer; Nieuwe Maan, Eclips en Morgenrood. Het is de witte editie met alleen een afbeelding op de voorkant. Ik vind deze editie echt prachtig en die moest gewoon mee ook al heb ik de zwarte editie al. Daarnaast koos ik nog Julian Fellowes – Belgravia  om ook mee te nemen. De cover gaf me een fijn gevoel dus even de achterkant tekst lezen en dat klonk wel als iets voor mij en mama.

Lisette Jonkman – Verkikkerd
Lucy is dolblij wanneer ze gaat studeren. Eindelijk weg van haar ouders en hoogbegaafde zusje. Maar in plaats van het geweldige studentenleven waar ze op had gehoopt, komt ze terecht op de campus, in een huis vol nerds. Denk maar niet dat ze ook maar iets te maken wil hebben met haar huisgenoten! Zeker niet met die lange, blonde jongen die twee kamers verderop woont. Maar waar kent ze hem toch van? En waarom krijgt ze het zo warm van hem? Ze valt toch zeker niet op nerds…

Lisette Jonkman – Glazuur
Sophie baalt van haar nietige baantje bij het grote reclamebureau CopyBlinders. Dat haar vroegere beste vriendin Karlin haar baas is geworden en een relatie heeft met Sophies grote liefde Rein, helpt ook niet mee. Als Sophie voor de zoveelste keer vernederd wordt, is de maat vol: ze neemt het heft in eigen handen. Hou je vast!

Stephanie Meyer – Nieuwe Maan
Twilight saga deel 2 ‘Verdorie,’ mompelde ik toen ik mijn vinger openhaalde aan het papier. Een druppeltje bloed welde op uit de kleine wond. Toen gebeurde alles in een stroomversnelling. Edward stortte zich op me en gooide me over de tafel. Ik viel met een klap op de grond naast de piano, in de puntige glasscherven. Versuft en gedesoriënteerd keek ik op van het helderrode bloed dat uit mijn arm gutste recht in de koortsachtige ogen van zes vampiers die ineens razende dorst hadden.

Voor Bella Swan is slechts één ding belangrijker dan het leven zelf: Edward Cullen. Maar verliefd zijn op een vampier is nog veel gevaarlijker dan ze ooit had kunnen denken. Edward heeft Bella al eens gered uit de klauwen van een slechte vampier, maar nu hun gewaagde relatie alles wat hen lief is bedreigt, komen ze pas echt in de problemen. Een onweerstaanbare combinatie van romantiek en spanning met een bovennatuurlijk tintje. Gepassioneerd, meeslepend en vol verrassende wendingen.

Stephanie Meyer – Eclips
‘Bella?’ Achter me hoorde ik Edwards zachte stem. Hij trok me meteen in zijn armen en kuste me opnieuw. Deze kus maakte me bang. Er zat te veel spanning in, zijn lippen drukten te vurig tegen de mijne – alsof hij bang was dat we nog maar weinig tijd hadden. Seattle wordt geplaagd door een serie mysterieuze moorden. Vampier Victoria zint nog steeds op wraak. Ze lijkt niet te stoppen. Bella is in groot gevaar. Daarnaast kampt Bella met een levensgroot dilemma.

Ze moet kiezen tussen haar liefde voor Edward en haar vriendschap met Jacob. Door deze beslissing dreigt de eeuwenlange strijd tussen vampiers en weerwolven weer op te laaien. Na haar eindexamen staat ze voor een keuze, de belangrijkste in haar leven: die voor het leven, of voor de dood.. Eclips is het langverwachte vervolg op de wereldwijde bestsellers Twilight en Nieuwe maan en is het derde deel in het passionele en meeslepende liefdesverhaal van Bella en Edward.

Stephanie Meyer – Morgenrood
Twilight saga 4 ‘Je hoeft niet bang te zijn,’ mompelde ik. ‘Wij horen bij elkaar.’ Ik werd helemaal overweldigd door de waarheid van mijn eigen woorden. Dit moment was zo perfect, zo volmaakt, dat er simpelweg niet aan getwijfeld kon worden. Hij sloeg zijn armen om me heen en drukte me tegen zich aan, als zomer en winter. Ik had het gevoel dat elk zenuwuiteinde in mijn lichaam onder stroom stond. ‘Voor altijd,’ beaamde hij. Bella Swan heeft een roerig jaar vol verleidingen, verlies en strijd achter de rug en staat nu voor het ultieme keerpunt.

Ze wordt verscheurd door haar intense passie voor Edward enerzijds en haar grote vriendschap met Jacob anderzijds. Kiest ze voor de duistere maar verleidelijke wereld van de onsterfelijken, of besluit ze toch een volledig menselijk en dus sterfelijk leven te leiden? Bella is de schakel geworden in het eeuwigdurende conflict tussen de weerwolven en de vampiers. Haar keuze bepaalt het lot van beide stammen. Morgenrood is het verbazingwekkende slot van het passionele en meeslepende liefdesverhaal van Bella en Edward, dat begon met Twilight, Nieuwe maan en Eclips. In Morgenrood worden de geheimen en mysteries van deze adembenemende serie eindelijk onthuld.

Julian Fellowes – Belgravia
Welkom in Belgravia… Op een steenworp afstand van Buckingham Palace, achter de deuren van Londens meest imposante huizen, hebben schandalen en intriges vrij spel. Op 15 juni 1815 organiseerde de hertogin van Richmond in Brussel een groots bal ter ere van de hertog van Wellington. Vlak na middernacht kwam onverwacht het bericht dat Napoleon de grens was overgestoken, waardoor Wellington zijn mannen op stel en sprong de oorlog in moest leiden. Veel officieren die op het slagveld omkwamen, droegen hun avondkleding nog.

Belgravia begint op deze vooravond van de slag bij Waterloo. Genodigden op het legendarische bal zijn James en Anne Trenchard, die in de handel een fortuin hebben verdiend. Hun dochter Sophia maakt een onuitwisbare indruk op Edmund Bellasis, de zoon en erfgenaam van een prominente Britse familie. Maar tijdens het bal gebeurt er iets wat in ieders leven zijn sporen zal nalaten. En vijfentwintig jaar later, als de twee families neerstrijken in de nieuwe wijk Belgravia, heeft dit geheim nog steeds gevolgen. Achter de deuren van de imponerende huizen vormt zich een web van leugens en intriges…

Een verrassing in de brievenbus

Twee boeken kreeg ik toegestuurd. Van uitgeverij Palmslag kreeg ik Hartenreis van Linda Toonen en Fontaine uitgevers veraste me met De zon, de zee, de sterren van Julia Bochis.

Linda Toonen – Hartenreis
Wanneer psycholoog en schrijfster Linda Toonen voor de tweede keer in haar leven ontslag neemt zonder een concreet vooruitzicht op een nieuwe baan, raakt ze gefascineerd door de reacties uit haar omgeving. Deze reacties laten een menselijk dilemma zien: kiezen voor enerzijds intuïtie of anderzijds voor veiligheid en zekerheid. Linda herkent dit dilemma. Ook zij twijfelt en ervaart onzekerheden bij de authentieke keuzes die ze maakt. Ze besluit inspirerende vrouwen te interviewen die op belangrijke momenten in hun leven hun hart volgen.

Hun intuïtie bracht hen buiten de gebaande paden, welke angsten en onzekerheden kwamen zij tegen en hoe zijn ze daarmee omgegaan? Wat hebben de keuzes opgeleverd? De hartverwarmende interviews worden afgewisseld met praktische opdrachten en oefeningen die je uitnodigen dat te doen wat je diep van binnen het allerliefste wilt doen. Je mag in het diepe springen, met de oefeningen als stevig zwemvest. Hartenreis is een luchtig inspiratie-doeboek dat je aanmoedigt je authentieke stem te vinden en te volgen.

Julia Bochis – De zon, de zee, de sterren
De zon, de zee en de sterren is een prachtig fullcolour geïllustreerd boek, dat oude wijsheden combineert met prachtige en tot nadenken stemmende illustraties. Door middel van gedichten en inspirerende citaten van over de hele wereld, vertelt illustrator Iulia Bochis het verhaal van persoonlijke groei, genezing en liefde, gebaseerd op de woorden van filosofen, romanschrijvers en dichters. Laat je door de seizoenen meevoeren door de prachtige illustraties.

De stapel is af met twee gekochte boeken

De laatste boeken die toegevoegd worden aan deze alweer enorme stapel zijn de twee boeken die gekocht zijn. Peter Zantingh – Tussentijds en Marjo de Vroed- Het donkere visioen. Twee hele verschillende boeken, een roman over angst en hoop en een jeugdboek waar ik enorm veel zin in heb om te gaan lezen. Het donkere visioen kocht ik tijdens de boekpresentatie en dat vind ik toch wel speciaal.

Peter Zantingh – Tussentijds
Een jonge vader reist met de trein naar zijn vrouw, die voor haar werk in Zuid-Duitsland is. Hij zal nog de hele dag onderweg zijn. Een deel van de reis gaat door gebied dat een week eerder nog door overstromingen geteisterd werd, in een zomer vol rampen, in een jaar dat wederom heter zal zijn dan alle vorige. Hoe moet dat met het jongetje dat naast hem zit? Het is zijn derde julimaand pas; hij moet er nog zoveel. Welke belofte doen ouders hun kind door het een leven te geven? Op hoeveel goede jaren heeft het recht? Zou dit jongetje er níet moeten zijn? Met elk station dat ze aandoen, lijkt er meer op het spel te staan.

Marjo de Vroed – Het donkere visioen
Rowin Kelsie lijkt een heel gewoon twaalfjarig meisje, maar dat is ze niet. Ze woont in een groot huis met een privékerkhof in de tuin, en haar enige vrienden zijn de geesten die daar wonen. Als op haar dertiende verjaardag een mysterieuze graaf in een mistwolk verschijnt, krijgt Rowin een visioen over monsterlijke wolven die haar kerkhof vernielen. Ze weet zeker dat het visioen en de graaf iets met elkaar te maken hebben. De grote vraag is alleen: wat? Om haar kerkhof te redden, zit er voor Rowin niets anders op dan haar veilige omgeving te verlaten en samen met haar geesthondje Zombie op zoek te gaan naar het geheim van de graaf. En dat brengt haar op duistere plekken…

De boeken die ik gelezen heb dat viel tegen want er komt meer in dan dat ik lees. Het lezen gaat de laatste tijd ook wel echt minder al hoop ik dat de enorme leesdip wel een beetje voorbij is. Ik las het prachtige boek Mijn poemajaren van Laura Coleman. De recensie van dit boek staat online. Ik las 3PAK het boekje wat bij de boekenweek van jongeren hoort. Het boek De on, de zee, de steren heb ik gelezen ne bekeken en de recensie zal binnenkort verschijnen. Ik lees nu Katologie en kom veel te weten over katten. Wanneer ik een boek van bovenstaande stapel heb gelezen dan vind je een recensie hier terug op de blog.