feest

Gekocht, gekregen, gelezen; Juni feest

Juni is een maand voor feest omdat het mijn verjaardag is. Deze maand was het minder feest dan gehoopt maar toch sluit ik hem af met een goed gevoel. Om het toch een beetje een feest van te maken heb ik een dag na mijn verjaardag het nieuwe boek van Jackie van Laren gekocht die precies die dag uitkwam. 

Gekocht in juni

We hadden dit keer weinig geluk bij de kringloop wat betreft boeken, bloempotten of andere dingen. Gelukkig waren we niet helemaal voor niks gegaan. Ik zag een heel mooi exemplaar van Niet te filmen van Sophie Kinsella. Een boek van Sophie Kinsella die ik nog niet had kon ik niet laten liggen.

Niet te filmen: Een angststoornis maakt het dagelijks leven van de veertienjarige Audrey behoorlijk lastig. Ze heeft baat bij de gesprekken met haar psycholoog, maar ze komt pas echt tot bloei wanneer ze Linus ontmoet, een teamgenoot van haar oudere broer. Linus snapt haar. Audrey kan met hem over haar angsten praten zoals ze dat nog nooit met iemand anders heeft kunnen doen.

Jackie van Laren – De Eyckenhof kwam uit op 29 juni, een dag na mijn verjaardag dus extra feest! De dag na mijn verjaardag kocht ik dus mijn cadeau aan mezelf. Een boek van Jackie van Laren moet ik hebben. Heel eerlijk weet ik tot nu toe niet waar het boek over zal gaan. Ik heb het gekocht omdat het van Jackie van Laren is. Elk boek van haar is een feest om te lezen.

De Eyckenhof: Op bungalowpark De Eyckenhof lijkt alles tegen te zitten. Na het overlijden van de oude baron is het kasteeltje bij het park in verval geraakt, gaat het inkomen van beheerdersechtpaar Henk en Rosie van Marle zo achteruit dat ze vrezen voor hun pensioen, kan hun zoon Joost het geluk niet vinden in zijn relatie en werk en is hun kleinzoon Aloys in stilte aan het worstelen met de liefde. Maar als architect Per Quinn Rosendahl zich het lot van het kasteeltje aantrekt begint alles te veranderen, zelfs voor de kosmopolitische, ongebonden Per: kan hij nog wel vertrekken?

Ook Charlie Blum komt op De Eyckenhof terecht als ze een zomerhuisje erft van haar oom, een vermaarde kunstschilder. Ze komt erachter dat hij daar een tweede leven leidde, met de grote liefde die de inspiratie was voor zijn beroemdste kunstwerk. Die ontdekking werpt ook een ander licht op Charlies eigen relatie: is haar vriend wel haar droompartner? Als ze echt gelukkig wil worden, zal ze eerlijk moeten zijn tegen zichzelf en tegen anderen. Charlie vindt, net als Per, Joost en Aloys, op De Eyckenhof iets wat ze niet had verwacht. Een gevoel van thuishoren, van familie en misschien zelfs wel van ware liefde…

Gekregen in juni

Herman & Anne van Veen – Van huis uit Omdat ze elkaar even niet anders dan vanachter glas mochten zien, schreven Anne en haar vader elkaar over wat ze normaal aan de keukentafel of tijdens een wandeling zouden hebben besproken. ‘De wijzers van de klok gaan snel, dat merk je later wel,’ zong Herman bij de geboorte van zijn jongste dochter Anne. Veertig jaar verder zien we vader en dochter als twee – zich nog altijd verwonderende – volwassenen, die een gelijkwaardige toehoorder in elkaar vinden.

In Van huis uit voeren zij elkaar al verhalend langs de eigen jeugd, en langs gedeelde herinneringen en recentere ervaringen. Het resultaat is een boek vol alledaagse, dikwijls ontroerende, grappige en liefdevolle vertellingen.

M.L. Longworth – Wraak op ile sordou Antoine Verlaque en Marine Bonnet lijken elkaar weer te hebben gevonden en verheugen zich op een ontspannen vakantie in de Locanda Sordou, een oud hotel op een van de zonovergoten eilandjes voor de kust van Marseille. Om de grote heropening van het luxueuze hotel te vieren melden zich naast Verlaque en Bonnet nog enkele bevoorrechte gasten. En dan is er nog het hotelpersoneel, onder wie de aanstormende jonge topkok Émile en de sexy hotelmanager Niki. Wanneer een van de gasten vermoord wordt, breekt paniek uit. Het gaat van kwaad tot erger wanneer een noodweer alle communicatie met het vasteland onmogelijk maakt. Zal de moordenaar opnieuw toeslaan?

feest

Ruth Kelly – De villa Het lijkt de ultieme reality-tv-show te worden: tien deelnemers, een luxe villa op een prachtig privé-eiland. Elke seconde live gestreamd naar een wereldwijd publiek dat ongekende controle heeft over degenen die strijden om de geldprijs. Iedere deelnemer heeft geheimen die hij graag verborgen wil houden, en de druk in het paradijs bereikt al snel het kookpunt. Hoever gaan de deelnemers om stemmen van het publiek veilig te stellen? En zou iemand echt doden om te winnen?

Jacodine van de Velde – Het licht in jou en mij Anne-Fleur en Elin doen dit jaar allebei eindexamen, maar hebben verder niets met elkaar gemeen. Sterker nog, ze kunnen elkaar niet uitstaan. Anne-Fleur is rijk, populair en kan alles doen wat ze wil. Elin, die wordt belemmerd door haar chronische ziekte en bij wie het thuis een chaos is, ergert zich rot aan die verwaande meid en haar ‘clan’. Andersom vindt Anne-Fleur ‘Elin de Eenling’ een triest geval. Maar dan slaat het noodlot toe en komt er een eind aan Anne-Fleurs zorgeloze leventje. Ongewild komen de twee steeds weer met elkaar in aanraking, wat voor de nodige confrontaties zorgt. Zou het hun ook nog iets anders brengen? Een treffende youngadultroman over ware vriendschap en omgaan met een chronische ziekte die je leven op z’n kop zet.

Gelezen in juni

Het was een feest welke boeken er nieuw zijn in mijn huis maar gelezen in juni heb ik enorm weinig. Ik was begonnen in Wraak op ile sordou. Het verhaal begon goed en ik zat er lekker in. Toen werd Donder ziek en kon ik me niet concentreren. Wanneer ik een bladzijde opnieuw en opnieuw kan lezen weet ik dat stoppen beter is dan blijven lezen. Gelukkig begint de rust in huis terug te keren en ben ik weer begonnen met lezen. Om niet gelijk mijn hoofd helemaal vol te maken ben ik begonnen in Van huis uit. Korte hoofdstukken en niet een verhaal maar korte brieven van vader aan dochter en dochter aan vader. Voor nu probeer ik mijn ritme terug te vinden in alles. Dat betekend voor mij ook elke dag lezen. Genieten van de pagina’s in mijn handen en de letters en woorden voor mijn ogen.