Gekocht, gekregen, gelezen: tien nieuwe boeken
Een hele stapel boeken staart me aan. Tien nieuwe boeken wel te verstaan. Een hele diversiteit aan boeken. Van informatief naar gedichten en van romans naar een memoir. Ik denk dat deze stapel mijn meest diverse stapel ooit is die in een maand binnen is gekomen. Tien nieuwe boeken en bijna allemaal horen ze in een andere categorie.
Oude en nieuwe boeken wisselen elkaar af in wat ik koop en wat ik vind. Sommige boeken zijn gekocht in de winkel, anderen in de kringloop, gevonden in een boekenkastje of gekregen van de uitgeverij of iemand anders. De boeken staan random geplaatst en van allemaal zal ik even de tekst van de achterkant toevoegen zodat je weet waar het boek over gaat.
Corina Bomann – De kleuren van schoonheid – Sophia’s triomf
Dit boek heb ik van mijn moeder gekregen. Mega blij en verrast was ze toen ze op facebook zag dat ze een hele stapel boeken had gewonnen. Daarin zat Sophia’s triomf het laatste deel van een serie en het deel dat bij mij nog ontbrak. Echt mega lief dat hij in de serie mag staan.
Waar het boek over gaat:
New York, 1942. Sophia zet samen met de succesvolle Elizabeth Arden een beautyfarm op, maar als dat haar liefdesgeluk in de weg blijkt te staan, begint ze zich af te vragen of dan toch het moment is aangebroken om zelfstandig verder te gaan. Om haar ambities te kunnen verwezenlijken wil ze eerst haar scheikundestudie afmaken. Daarvoor heeft ze geld nodig en ze besluit terug te keren naar haar oude werkgeefster Helena Rubinstein. Deze geeft haar een bijna onmogelijke opdracht, maar Sophia gaat de uitdaging aan.
Haar huwelijk heeft daar echter onder te lijden en Sophia’s wereld stort in als haar man zich als vrijwilliger aanmeldt om te vechten aan het front. De oorlog in Europa komt nu akelig dichtbij. Wanneer ze het verschrikkelijke bericht krijgt dat haar man vermist wordt in Frankrijk, besluit Sophia haar plannen om te gooien. Want als ze moet kiezen tussen alles wat ze tot nu toe heeft bereikt en haar grote liefde, is het antwoord snel gegeven.
Corien van Zweden – Kankerklas
Een titel die al even geleden is verschenen en nu mee naar huis ging want ik weet dat ik toen al geïntrigeerd was door de tekst op de achterzijde. Dit keer las ik het weer en gaf het me hetzelfde gevoel.
Waar het boek over gaat;
Als bij journalist en schrijfster Corien van Zweden borstkanker wordt geconstateerd, zit haar oudste dochter in de brugklas. Al snel blijkt dat deze nieuwe klas een ‘kankerklas’ is: vijf van de tweeëntwintig leerlingen hebben een ouder met kanker. Een bizarre situatie, die de getroffen ouders en hun kinderen tot lotgenoten maakt. En die ongewild tot vergelijken aanzet. Wat richt kanker in al die gezinnen aan? Hoe gaan de andere ouders met hun ziekte om? Wat verandert er in hun leven? En: wat denken de kinderen – alle vijf aan het begin van hun puberteit – ervan? Kankerklas biedt houvast en herkenning aan iedereen die met kanker te maken krijgt. Persoonlijke verhalen en professionele meningen zijn samengevoegd tot een gelaagd verslag van de impact van deze ziekte.
Ayelet Gundar-Goshen – Waar de wolf loert
Een boek wat echt net verschenen is en wat me gewoon heel erg aansprak om te lezen. Sinds ik De bijenhouder van Aleppo heb gelezen kan ik boeken die zich in andere landen afspelen steeds meer waarderen. Het ligt vooral aan het onderwerp en de toon die gebruikt wordt en dit lijkt me een spannend verhaal.
Waar het boek over gaat;
Lilach Schuster heeft alles: een huis met zwembad in het hart van Silicon Valley, een slimme echtgenoot en het gevoel gearriveerd te zijn in een land waar je – anders dan thuis in Israël – niet voortdurend aan gevaar denkt, op je hoede moet zijn of je moet verantwoorden tegenover familie en vrienden. Als op een dag een islamitische klasgenoot van haar zoon Adam op een feestje dood in elkaar zakt, ruikt zij het gevaar, maar weet niet van welke kant het komt. En dan is het er weer, het gevoel een buitenstaander te zijn. Hoe meer ze over de dood van de klasgenoot te weten komt, des te groter wordt haar ongemak. Adam blijft opvallend zwijgzaam en blijkt meer te weten dan hij toegeeft.
Kristan Higgings – Wat nu?
Handel met voorkennis? Parker heeft er wel eens over gehoord, maar veel weet ze er niet van. Tot blijkt dat haar vader zich er schuldig aan heeft gemaakt en daarbij ook haar erfenis erdoorheen heeft gejaagd. Opeens verandert ze in iemand die álles over voorkennis weet… en die geen rooie cent meer heeft. Wat ze nog wel heeft, is een huisje in Maine dat ze ooit heeft geërfd. Ze besluit het op te knappen en te verkopen – tot ze ontdekt dat het een bouwvallig muizenparadijs is. Goeie raad is meestal duur en ze is nu eenmaal blut. Ze staat dan ook op het punt om het bijltje erbij neer te gooien, als onverwacht James voor haar gammele deur staat. James is de onuitstaanbare advocaat van haar vader, en eigenlijk wil ze niks met hem te maken hebben. Maar hij heeft tijd, is heel handig… en zo’n gereedschapsgordel maakt hem onweerstaanbaar!
Khaled Hosseini – Duizend schitterende zonnen
De ongeschoolde Mariam is vijftien wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan de dertig jaar oudere schoenverkoper Rasheed in Kabul. Jaren later moet zij de beeldschone en slimme Laila naast zich dulden, die door Rasheed na een raketaanval uit het puin is gered. Rasheed neemt Laila in huis in de hoop dat zij hem de zoon zal schenken die Mariam hem niet kan geven. In eerste instantie overheersen tussen de twee vrouwen gevoelens van achterdocht en jaloezie, maar door de tirannieke houding van Rasheed ontstaat er langzamerhand een innige vriendschap. Samen zetten Mariam en Laila alles op alles om te overleven in de eindeloze oorlog van Afghanistan, die voor hen ook binnenshuis woedt.
Stefan Gates – Katologie
Toegestuurd gekregen door Mus boeken. Als mama van twee katten gaat deze zeker gelezen worden en onderzocht. Nog meer weten over mijn monstertjes en hoe ze denken.
Wat is een kat? Al eeuwenlang hebben de knapste koppen zich gebogen over deze essentiële vraag. En nu is daar, en op vele andere zeer belangrijke katgerelateerde vragen, eindelijk het antwoord. Waarom laten katten bijvoorbeeld (bijna nooit) scheetjes maar honden wel? Kunnen katten dromen of concepten als liefde en zwaartekracht begrijpen? Wat gebeurt er tijdens een catfight? En misschien wel de belangrijkste vraag: wat doet een kat toch als zij door het kattenluikje de wijde wereld intrekt? Met een hoop interessante feitjes en flinke dosis humor vertelt Stefan Gates je in ‘Katologie’ alles wat je altijd al had willen weten over je mysterieuze harige pluizenbol.
Chantal & Priscilla van Gastel – Zonder jou
Wat doe je als je kind een steeds groter gevaar vormt voor zichzelf én anderen? Valerie staat op een keerpunt. Voor de tweede keer in haar leven. En beide keren werd ze hiertoe gebracht door haar grote liefde Oscar. De eerste keer was jaren geleden, toen ze haar voorspelbare leven inruilde voor een vrijgevochten bestaan met hem.
De tweede keer is nu, nu hij op het punt staat haar en hun zoon Mick te verlaten. Niet omdat hun liefde voorbij is, maar omdat Mick lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis die zo ontwrichtend is dat Oscar het niet meer kan verdragen. Plots staat Valerie er alleen voor. Terwijl het gedrag van Mick angstaanjagend uit de hand loopt, probeert Valerie uit alle macht zichzelf en haar kind te beschermen. Maar hoe doe je dat, als het grootste gevaar van hemzelf afkomstig is?
Isa Hoes – Gedichten die vrouwen aan het huilen maken
Isa Hoes ging op zoek naar het meest dierbare gedicht van meer dan zestig toonaangevende Nederlandse en Vlaamse vrouwen. Zo ontdekte zij dat Aaf Brandt Corstius, Esther Verhoef, Sacha de Boer en vele andere vooraanstaande vrouwen een geheime liefde voor poëzie bezitten. In Gedichten die vrouwen aan het huilen maken vertellen schrijfsters, actrices, kunstenaressen en politica’s over het gedicht dat hen telkens opnieuw raakt. Zo biedt deze verzameling een bijzonder en ontroerend inkijkje in de geest van vrouwen die ons huidige tijdsbeeld bepalen.
Michael Robotham – De verdenking
Joseph O’Loughlin is gelukkig getrouwd, heeft een leuke dochter en een aardige carrière als psycholoog. Hij heeft een zwak voor de zogenaamde ‘moeilijke gevallen’, zoals Bobby: een eenzame, verknipte jongen die zijn moeder haat en zichzelf verwondt. Maar zelfs een volmaakt leven kan aan een zijden draadje hangen. Een dode vrouw, een gefrustreerde patiënt en een leugentje om bestwil betekenen Joe’s ondergang. Zijn gelukkige wereld verandert langzaam in een hel. De verdenking is het portret van een man die probeert af te dalen tot de diepste krochten van een ongelukkige ziel, voorbij goed en kwaad, en daardoor zijn eigen graf graaft.
Laura Coleman – Mijn Poemajaren
Mijn poemajaren heb ik gekregen van Uitgeverij Ambo Anthos en momenteel aan het lezen. Vanaf de eerste bladzijde een heel bijzonder boek.
Laura Coleman beschrijft in Mijn Poemajaren haar tijd in een opvangcentrum voor wilde dieren in Bolivia. Een ode aan de jungle en de kracht van vriendschap tussen mens en dier. Tegen de achtergrond van ontbossing, stroperij en dierenhandel is Mijn poemajaren, een memoir, van Laura Coleman een ode aan de jungle en de helende kracht van een vriendschap tussen mens en dier. Mijn poemajaren is een ontroerend boek vol wijsheid, is gepassioneerd, eerlijk, onverwacht en vaak heel erg grappig.
Gelezen boeken van augustus
De boeken die ik gelezen heb deze maand zijn; Lijndansen van Willemijn Mignot en Moord in de rue Dumas van M.L. Longworth. Momenteel ben ik bezig in Mijn Poemajaren. Lijndansen is echt een heel mooi boek over een roadtrip door Amerika maar eigenlijk ook door het leven. Moord in de rue Dumas is het tweede deel in een serie en spannender dan het eerste deel. Ik heb genoten van dit verhaal. Deze maand heb ik weer lekker meer kunnen lezen dan afgelopen maanden. Ik probeer elke dag even te lezen. Vijf bladzijdes, een heel hoofdstuk of een paar uur als het maar iets is. Lezen is veel te fijn om niet te doen.