rosegaert

Gerda van Wageningen – De rode Freule van Rosegaert

De rode Freule van Rosegaert is het tweede deel van de Rosegaert trilogie. Deze trilogie is uitgebracht ter gelegenheid van Gerda van Wageningen haar zeventigste verjaardag. De Rosegaert trilogie is een ode aan het leven, met alle schoonheidsfoutjes die daarbij horen. Rosegaert las ik een tijdje geleden en na twee thrillers moest ik weer even terug in de tijd.

Waar gaat De rode Freule van Rosegaert over?

Eenzaamheid en de naderende dood van haar vader doen freule Jeanne van der Lek Boeije overhaast een ingrijpende beslissing nemen, die ze later diep betreurt. Ze probeert zich bij de situatie neer te leggen, hoe moeilijk dat ook is. De rode freule wordt niet alleen zo genoemd om haar vurige haardos. Ze weet zich zeer geliefd te maken onder de sociaal zwakkeren, ondanks alle moeilijkheden.

Wat vond ik van De rode Freule van Rosegaert het tweede deel van deze trilogie?

Het eerste deel vond ik fijn en heb ik met veel plezier gelezen. Dit tweede deel vind ik beter en leuker dan het eerste deel. Alles komt erin voor waar de auteur om geliefd is: romantiek, historie en intrige. Jeanne is een leuk persoon, heel anders dan haar zus en dat spreekt me eigenlijk al gelijk aan. Tijdens het lezen van Rosegaert hoopte ik al dat er in een volgend deel meer over Jeanne kwam en dat is goed gekomen een heel boek. Jeanne is een beetje rebels, heel anders dan de meeste meiden/dames van haar leeftijd. Voor de tijd waarin ze leeft is dit niet gewoon en daardoor is het voor haar moeilijk. Voor ons als lezer maakt dat het leuk om te lezen. Ik kan me de huizen, gebeurtenissen voorstellen hoe het eruit ziet. De avond op het ijs, de nare gebeurtenis het is heel beeldend geschreven. Niet alleen beeldend maar ook met gevoel.

Naast een heerlijk verhaal krijg je nog een beetje geschiedenis mee tijdens het lezen en dat is zeker leuk. Oude gebruiken, gewoontes maar ook manieren van transport naar bijvoorbeeld het ziekenhuis die in die tijd niet op de eilanden aanwezig was maar waarvoor je naar Rotterdam moest in het vrachtruim van een schip werd je dan vervoerd. Hopend dat je het ging halen.

Hoe zal ik het derde en laatste deel gaan vinden?

Roseagaert is verschenen in een trilogie. Je kan deze voor € 15,00  bij bol.com  kopen (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Zomer & Keuning

Bewaren