rosegaert

Gerda van Wageningen – Rosegaert

Gerda van Wageningen is op 4 oktober zeventig jaar geworden. Ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis heeft uitgeverij Zomer & Keuning een van haar mooiste trilogieën opnieuw uitgebracht. De Rosegaert trilogie is een ode aan het leven, met alle schoonheidsfoutjes die daarbij horen.

Waar gaat Rosegaert over?

De Rosegaert trilogie behoort tot het beste werk van Gerda van Wageningen. Het heeft alles waar de auteur om geliefd is: romantiek, historie en intrige. De trilogie begint in het jaar 1880, een rampjaar voor jonkheer Theodoor van der Lek Boeije. Zijn zoon wordt betrapt op een oneerlijkheid en Theodoor is genoodzaakt hem naar Indië te sturen. Het schitterende huwelijk dat hij voor zijn dochter Louise heeft geregeld, schijnt de jonge freule slechts met weerzin te vervullen. Theodoors oogappel, de elfjarige Jeanne, baart hem eveneens de nodige zorgen. Als bovendien zijn vrouw ziek wordt, is de ellende compleet. Maar ondanks alle sores is het leven op Rosegaert goed en mooi – grotendeels dan toch. Gerda van Wageningen verweeft in de Rosegaert trilogie op vernuftige wijze het persoonlijke met het universele, waardoor ook lezers van nu zich zullen herkennen in de rijke personages van ruim honderd jaar geleden.

Wat vond ik van het eerste deel van deze trilogie?

Een verhaal wat zich afspeelt in 1880 met huwelijken die moeten in plaats van uit liefde. Maar bestaan er dan toch huwelijken uit liefde. Louise geloofd daar wel in maar is dat ook echt zo. Het verhaal speelt zich af in een tijd waarin er nog geen auto’s zijn, geen telefoons, laat staan stroom. Heerlijk om een verhaal te lezen uit een tijd die lang geleden heeft afgespeeld. Voor ons zo ver weg en zo onbegrijpbaar dat alles wat we nu hebben er toen niet was. Het is zo lekker om een verhaal te lezen uit die tijd. Ik wordt even meegenomen in een Nederland van lang geleden, ik zie de wegen en de huizen voor me terwijl ik lees over Louise en haar leven op Rosegaert. Historische romans begin ik steeds meer te waarderen en te genieten ervan wanneer ik ze lees.

Binnenkort begin ik aan deel twee van deze trilogie. Ik ben benieuwd of het volgende deel net zoveel leesplezier bied als deel één.

Roseagaert is dit jaar verschenen in een trilogie. Je kan deze voor € 15,00  bij bol.com  kopen (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Zomer & Keuning