Glow Eindhoven 2015 vervolg

Glow Eindhoven 2015 vervolg

Zondag konden jullie het eerste deel van mijn belevenis van Glow zien. Vandaag het vervolg met Il Giardino Incantato en Light wave. Terug kijken aan de hand van de foto’s zie ik alles weer voor me. De ene creatie nog mooier dan de andere. Je denkt dat er niks mooiers meer kan komen en dan toch gebeurt het.

Il Giardino Incantato, wauw wat was dat een mooi gezicht. De verschillende delen gaan aan en uit op muziek, muziek van verschillende artiesten maar de enige die ik ken is van Guus Meeuwis: “En dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht.” En daar brandde licht een prachtig licht van hele kleine lampjes, deze kleine lampjes maken samen een immens kunstwerk. Ik krijg het hele stuk niet met mijn camera erop. Ik geniet en loop eromheen. Sta stil en kijk mijn ogen uit. Ik loop erdoorheen en draai rond.

Ik pak details eruit, neem een foto van het midden, carrousel met de mensen ervoor met paraplu’s, ik luister naar de muziek kijk wat het doet met het object en zie een mooi spektakel wat reflecteert op het natte plein.

Terwijl ik rondloop zie ik onderstaand beeld. Wauw wat een kracht straalt dit uit. Met de beelden en berichten van Parijs nog in mijn hoofd maakt dit beeld een indruk en staat het er zo prachtig bij. Veel mensen zien het niet merken het niet op maar mijn oog valt erop. Later hoor ik van Eveline dat dit het Bevrijdingsbeeld is van Eindhoven. Wel een toepasselijk beeld. Vrijheid, ja dat is niet zo vanzelfsprekend als we hopen. Toch moeten we genieten en heb ik dat deze avond gelukkig enorm kunnen doen.

Details, Soms komt er wat onverwachts van. Onderstaand beeld geeft iets onverwachts, terwijl ik foto’s maakte viel precies deze druppel en zag ik dit de volgende dag toen ik de foto’s ging bekijken. Een lucky shot. Hieronder meer foto’s van dit enorme kunstwerk.

Dit heeft echt een indruk gemaakt en we lopen verder het is nog niet klaar. We gaan naar de Smalle haven waar waves is. Als je stampt met je voeten komen er licht cirkels op de vloer.

WAVES is een uniek project dat werd ontwikkeld voor GLOW NEXT. Het beleefde daar in 2013 zijn wereldpremière en ging vervolgens internationaal op reis. Een prachtig voorbeeld van een Made in Eindhoven lichtproject dat door jong talent werd ontwikkeld en nu doorgroeit naar de hoofdroute van GLOW! Licht en geluid zijn beide vormen van golven. Net als radio trouwens, en de golven waardoor onze mobieltjes met elkaar kunnen communiceren. De golven vliegen ons letterlijk om de oren, maar zien doen we ze nooit. Tot nu toe! Want hier, op de geboortegrond van radio en televisie, worden geluidsgolven zichtbaar gemaakt. Fluister, fluit, praat of zing en zie de golven die je zelf produceert. Ervaar hoe golven zich door de ruimte verplaatsen en op de muren weerkaatsen.

ehv-2

We slaan een aantal dingen over en gaan richting de St Catharina Kerk – Diplopia. Wanneer we kijken naar een object ziet ieder van onze ogen net iets anders. De invalshoeken verschillen immers. Toch worden de twee beelden in ons hoofd samengevoegd tot één geheel. Diplopia is een stereoscopische lichtinstallatie die is gebouwd rond dat principe. Vervolgens hebben de kunstenaars van Onionlab hun fabelachtige verbeeldingskracht losgelaten op de monumentale Catharina kerk. Het is origineel in 3D maar in 2D ook goed te zien en erg prachtig.

In de straten komen we nog veel moois tegen waaronder beestjes ven kroonluchters van flessen gemaakt door kinderen.

ehv

In het Anne Frank Plantsoen horen en zien we. We zien draden van licht en horen de draden door de wind heen en weer gaan. De lichtinstallatie Horizontal Interference wordt gevormd door een kleurrijke dradenstructuur die bomen eenvoudig met elkaar verbindt. De bijzondere architectuur van draden, die al prachtig is bij daglicht, krijgt in het donker al helemaal een betoverende schoonheid. Door een eenvoudige maar uitgekiende belichting worden de natuurlijke- en de toegevoegde elementen één geheel dat in al zijn eenvoud toch een krachtig en poëtisch beeld creëert. Zelfs de wind houdt van deze horizontale ingreep van deze kunstenaars in de natuur.

Het laatste object wat we zien is Light wave, kunstenaar Frank Tjepkema ontwierp een lichtinstallatie geïnspireerd op de kruising van water en wegen: bruggen. Erg mooi vooral met de reflectie op het water. Wanneer we denken door te lopen omdat het alleen maar wit licht is worden we verrast met allemaal kleurtjes. Een mooie afsluiter van de avond.

Glow was fantastisch en de combinatie van licht en muziek dat maakt het compleet. De muziek zorgt voor een dramatisch, vrolijk of spannend effect, het versterkt het object.

Ben jij wel eens bij Glow geweest of lijkt het je wat erheen te gaan volgend jaar?

Sommige teksten komen via de website van Glow