Glow Eindhoven 2015

Glow Eindhoven 2015

Al een paar jaar wil ik naar Glow, de ene keer kan ik niet en de andere keer ben ik te laat. Dit jaar ben ik dan eindelijk geweest. Van de week zagen jullie al een sneak peak en vandaag een uitgebreid verslag.

Zaterdagmiddag met enorm veel zin en 123 km te gaan ging ik op pad richting Eindhoven naar Eveline die mij Glow ging laten zien. Wat een rit, regen en enorme wind, dat beloofde niet veel goeds voor de avond. Ik kwam op tijd bij Eveline aan, na lekker bijgekletst te zijn, de boodschappen gedaan te hebben en na het eten gingen we op pad. Met de auto richting het centrum zodat we wel droog overkwamen. Vanaf de parkeerplek konden we zo de route volgen, te beginnen bij Incandescence.

Glow Eindhoven 2015

Een incandescent bulb is een gloeilamp. In het glazen bolletje, verhit een stroom een draadje tot het gaat gloeien. Het glas beschermt het draadje tegen oxidatie. Een klein technisch wonder. Maar de succesvolle opmars van de energiezuinige LED verlichting heeft het klassieke peertje naar de achtergrond gedrongen. De lichtinstallatie, zoals die door de Franse kunstenaar Séverine Fontaine in 2014 werd gemaakt, mag niet ontbreken in de lichtstad Eindhoven. De gloeilamp was in de vorige eeuw immers één van de belangrijkste pijlers van het economisch succes van de stad. Midden in de prachtige natuur langs de Dommel gaat een enorme replica van de universele “A cap base E27” lamp voorop als een levend wezen in een kleine optocht van gloeilampen die ons, in hun verschillende vormen, zo vertrouwd zijn. Technisch team : Airstar

Onze route gaat verder langs Pleasant Places een reeks van digitale schilderijen die de grens verkennen tussen letterlijke weergave en abstractie. Erg mooi en leuk gedaan met een enorm scherm. We lopen verder langs Werk in opbouw. Echt zo enorm leuk en gaaf gedaan. Op het Schrijverskwartier wordt een appartementencomplex gebouwd en de medewerkers die dagelijks bij de bouw betrokken zijn hebben hun bouwwerk betrokken bij Glow. Erg gaaf met de bouwgeluiden en de lichten, een beetje horrorachtig.

Deze hoort nog bij Incandescense en je ziet in de lamp de stad reflecteren dat was een heel mooi gezicht

Drie mooie en bijzondere objecten zal het de hele avond zo blijven? Nee zeker niet natuurlijk zijn er dingen die niet heel bijzonder zijn. Zo lopen we langs Utopian City, het wordt mij niet heel duidelijk wat het is en het trekt me niet dus gaan we naar iets wat onze aandacht wel trekt. Fire tornado!

De Large Fire Tornado wordt gevormd door een krachtige vuurbron en 36 industriële ventilatoren in een 12 meter hoge installatie. Wanneer het te hard waait en regent gaat hij niet aan dus we hadden heel erg mazzel want het regende maar gelukkig niet hard genoeg. Mooi om te zien hoe vuur en wind zo’n tornado maken. Zeker het wachten waard geweest.

Terwijl we stonden te wachten op de tornado zag ik in de verte al iets wat ik heel mooi vond. Een sprookjesbos zag ik in de verte. Inside out is prachtig, met fijne muziek en enorm mooi licht waan ik me even in een sprookjes bos. Ik had hier uren kunnen staan en kijken naar al het moois. Ik hoorde mensen zeggen “is dit het nou?” Nou mevrouw dit is prachtig, genieten, alles vergeten en je wanen in een wereld die niet bestaat.

De bomen, de blaadjes en de lucht hebben zulke prachtige kleuren. Overal zie ik wat anders, de bomen worden mooier en mysterieuzer. Mijn gezicht spreekt boekdelen.

We lopen langs het park theater die verlicht is, we lopen door straten die lichtprojecties op de huizen hebben en dan langs de Giant Dandelions. De Giant Dandelions vormen een bos van 90 bloemenreuzen van verschillende hoogten. De paardenbloemen zijn gemaakt van bijna 9.000 gerecyclede waterflesjes. Ze werden versneden en vervolgens weer met nylon gesmeed tot een kunstwerk. Iedere bloem kent een energiezuinige lichtbron. Samen vormen ze een landschap van licht dat ons, door het creatieve hergebruik van materialen, er op wijst dat afval niet hoeft te bestaan.

Glow is een lichtshow op zoveel verschillende locaties door Eindhoven. Van een bolletje met licht tot een enorm kunstwerk op het stadhuisplein. Waar is dat enorme kunstwerk dan? Die zien jullie van de week want deze post is al best lang geworden en er komen nog meer foto’s.

Het mag wel duidelijk zijn dat 123 km rijden voor Glow het waard is. Het enthousiasme waarmee Eveline erover vertelde heb ik nu zelf ervaren. Van een grote waxinelamp tot de kerk in 3d projectie. Heel de avond regen maar weet je wat ik heb genoten en mijn ogen uitgekeken. Ik was wel enorm blij dat ik na onze wandeling lekker in een bedje kon duiken en niet nog de rit naar huis hoefde te maken.

Ben je ook geweest? Welke van deze was jouw favoriet?

Sommige teksten komen via de website van Glow