De grote van Gogh atlas

De grote van Gogh atlas

29 juli 1890 is Vincent van Gogh overleden. 125 jaar later verschijnt De grote van Gogh atlas. De grote van Gogh atlas is een naslagwerk met honderden historische foto’s, tekeningen, brieven, kaarten en nog veel meer over het leven van Vincent van Gogh.

Het uiterlijk van De grote van Gogh atlas
Op de voorzijde een schilderij, een stuk landkaart en de titel van het boek in mooie rode letters. Het schilderij springt eruit en door de rode letters en rode band versterkt. De zijkant is een rode band met de titel in gouden letters, echt super mooi gedaan. Het voelt ook heel luxe aan. Op de achterzijde staan wat oude kaarten, een envelop en een tekst over het boek, het past bij de inhoud. Voor de pagina’s is lekker stevig papier gebruikt. Het boek staat vol landkaarten, foto’s, tekeningen, schetsen en schilderijen. Bijna alle pagina’s hebben 1 of meer van deze elementen. Het is zo vormgegeven dat het wel rustig is ondanks vier of meer afbeeldingen per pagina.

de-grote-van-gogh-atlas-1

Inhoud
De grote van Gogh atlas is een reis, de reis die Vincent van Gogh aflegde. Elke plek die hij bezocht is een hoofdstuk. We gaan van Zundert naar Zevenbergen, van Londen naar Parijs weer terug naar Nederland en weer naar Frankrijk. We volgen van Gogh van geboorte tot aan de dood en dit door alle brieven die hij schreef aan zijn broer.

Op school kreeg ik kunstgeschiedenis en daar kwamen de standaard werken voorbij maar juist de tekeningen die ik nog niet gezien had van Vincent van Gogh die tekeningen vind ik mooier. Neem bijvoorbeeld blz 41 De boulevard de Clichy in Montmatre, zo’n rust, streepjes en toch zoveel kleur diepgang en detail. Naast alle bekende werken kennen we ook het verhaal van zijn oor maar niet dat hij dominee wilde worden net als zijn vader.

Het hele boek is informatief, interessant en leerzaam. Het mooie aan dit boek is dat het voor iedereen begrijpelijk is en er geen moeilijke taal gebruikt wordt. Bij veel schilderijen staan officiele foto’s van de locatie of het gebouw, zeer mooi om te zien hoe Vincent van Gogh het heeft vertaald naar papier.

Dit boek krijgt een mooi plekje in mijn kast en zal er zeker nog een aantal keren uitgepakt worden om even door te bladeren.

Hieronder krijg je een impressie van het boek.

Ben je benieuwd naar dit boek? Ik vind het echt prachtig en leuk om meer te weten van de persoon achter de schilderijen die wij kennen. Je kunt het boek hier bestellen.

Bedankt Uitgeverij Rubinstein voor het exemplaar wat jullie mij hebben toegestuurd.