Sunim

Haemin Sunim – Houden van dingen die niet perfect zijn

Houden van dingen die niet perfect zijn hoe doe je dat. Niemand is perfect. Ik niet, jij niet, je partner niet, vrienden zeker ook niet. Hoe kunnen we dan liefdevol zijn voor elkaar en onszelf. Tegenwoordig zijn er zo veel mensen die hierover praten. Op Instagram kan je er hele cursussen voor volgen. Is dit de oplossing? Het lezen van een boek kan zeker helpen. Maar pas dan wel toe wat je gelezen hebt. Noteer punten die jouw aanspreken en ga ermee aan de slag of lees het boek nogmaals.

Haemin Sunim schreef Houden van dingen die niet perfect zijn. Dit boek gaat over liefde, compassie en vergeving. Hij benadrukt dat niemand perfect is, maar dat het juist daarom belangrijk is om liefdevol en mild te zijn voor jezelf en anderen. Want als je vriendelijker bent naar jezelf, kun je ook vriendelijker zijn naar de wereld en krijg je zelfvertrouwen om je bezig te houden met dat wat je echt gelukkig maakt.

Vormgeving en afwerking waar ik van hou

Bij dit boek wil ik niet eerst over de inhoud beginnen. Wanneer je grafisch vormgever bent kijk je anders naar dingen. Je ogen lezen niet alleen een boek maar kijken naar alles. Van het materiaal papier tot het lettertype en van de kaft tot het garen wat is gebruikt voor het inbinden. Normaal zou ik niet zeggen garen wat is gebruikt voor het inbinden want dat is meestal gewoon standaard wit. Dit keer meld ik het expres. Houden van dingen die niet perfect zijn is zo mooi vormgegeven en er is op details gelet. Zo is één detail de garen die gebruikt zijn. Geen wit maar mooi zacht blauw wat perfect in de sfeer en stijl van het boek past.

Het boek is een afwijkend kleiner formaat wat erg prettig in de hand ligt. Een blauw verloop, wit en geel. De cover geeft een rustige uitstraling. In het boek vind je allemaal illustraties, illustraties met een tekst erbij. Allemaal heel rustig en passend bij het onderwerp. De illustraties heb ik met plezier bekeken ne vind ik zeker een toevoeging, een mooie onderbreking van de teksten.

Het is goed om niet de eerste, tweede of zelfs derde te zijn.
Vergelijk jezelf niet met anderen, maar met je oude zelf.
Hou van jezelf omdat je oprecht je best doet.
En blijf in jezelf geloven.

Het is natuurlijk mooi meegenomen dat het boek er zo fijn en mooi uitziet toch gaat het om de tekst en de boodschap. Het is een bewustwordingsboek, die je even weer laat nadenken. Je op een ander denkpatroon zet, waardoor je inzichten kunt krijgen die kunnen helpen anders met situaties om te gaan. Er worden acht onderwerpen besproken. De acht onderwerpen zijn; Goed voor jezelf zorgen, Familie, Empathie, Relaties, Moed, Helen, Verlichting en Acceptatie. Elk hoofdstuk heeft twee stukken tekst waar het onderwerp wordt besproken door ervaringen of gesprekken die Haemin Sunim heeft gehad.

Het ene stuk spreekt me meer aan dan de ander maar het wordt duidelijk neergezet wat je eruit kan halen. Na elk stuk tekst volgen er een aantal quotes, korte stukjes tekst waar ik echt soms hele goede inzichten door kreeg. Het is heel rustgevend om dit boek te lezen. Haemin Sunim heeft een rustgevende manier van schrijven en vertellen. Heel bijzonder hoe hij de rust brengt in een boek met serieuze onderwerpen. Voor mij was dit zijn eerste boek wat ik las. Eerder verscheen Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt. In Nederland zelfs meer dan 1000.000 keer verkocht. Wat echt mega veel is en mij nieuwsgierig maakt naar het boek.

Is het veel nieuws wat ik gelezen heb?

Wanneer je al wat boeken hebt gelezen over dit onderwerp of die passen bij dit onderwerp kom je veel dingen tegen die je al weet. Toch vind ik dit boek een toegevoegde waarde. Het wordt verteld uit Haemin Sunim zijn ervaring, momenten die hij heeft meegemaakt of ervaren door anderen. Het herinnert je met korte teksten even weer waar het om gaat. Het helpt je focussen op het belang van compassie. De rode draad door heel het boek is van jezelf leren houden, ook van de mindere kanten.

Het geheim voor een gelukkig leven
is niet get najagen van een betere baan
maar leren genieten van de baan die je hebt.
– Hyegwang Sunim-

Dit boek gaat niet in de kast. Deze gaat op mijn nachtkastje zodat ik af en toe nog een stukje kan herlezen. Het boek is te koop bij bol.com voor € 15,99 (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgevrij Boekerij