Duimelijntje

Hans Christian Andersen – Marco Mazzoni – Duimelijntje

Ooit ben ik klein geweest en toen verslond ik ook al boeken. Ik las nog meer dan dat ik nu doe. Wel logisch want toen had ik er meer tijd voor. Wat ik graag las dat waren sprookjes. Hans Christian Andersen was daar één van. Duimelijntje dat was één van mijn favorieten. Illustraties zaten er wel bij maar dat waren er maar twee. Het was vooral alleen een verhaal.

Voor me ligt Duimelijntje alleen de cover is al prachtig, voorzien van een kleurrijke illustratie en goud folie dat doorloopt naar de zij en achterkant. Als ik dit zie liggen wordt mijn aandacht ernaar getrokken. Wat een verschil met vroeger toen ik zelf al mijn fantasie moest gebruiken bij het verhaal. Hieronder zie je het verschil tussen een boek uit 1983 (gekregen 1985) en 2019.

Duimelijntje

66 pagina’s voorzien van een prachtig verhaal met nog mooiere illustraties. De illustraties zijn gemaakt door Marco Mazzoni. Marco Mazzoni is een Italiaanse kunstenaar die alleen gebruikt maakt van kleurpotloden in zijn werk. Ik vind zijn werk echt prachtig, zijn gebruik van kleuren is heel mooi, het loopt vloeiend in elkaar over. De sfeer van het beeld wordt goed bepaald door de kleuren, is het somberder wat verteld wordt dan zie je dit ook terug in zijn illustraties. Je hebt echt wat te kijken na het lezen of tijdens het luisteren.

Het verhaal lees ik zelf, ik bekijk de illustraties en zie het verhaal terug in de illustraties. Ik kan me voorstellen dat je dit boek heel fijn kan voorlezen en de illustraties kan laten zien bij het lezen. De beelden spreken zelf al een heel verhaal. Je bent niet binnen een minuut uitgekeken op een illustratie.

De vormgeving van het boek is mooi gedaan. De eerste woorden van een stuk in wat grotere sierlijkere letters en de rest in een schreefletter. De korte stukken op een pagina lezen fijn en velen jaren later blijft Duimelijntje een mooi verhaal. Het is tijdloos om een klassieker te lezen en zeker in een nieuw jasje rijk geïllustreerd.

Aan het einde lees je nog een stukje over de artistieke leider; Benjamin Lacombe, over de kunstenaar Marco Mazzoni en het sprookje Duimelijntje, Een leuke toevoeging om te lezen hoe dit boek tot stand is gekomen en wat achtergrond informatie te lezen.

Duimelijntje

Duimelijntje gaat over de schoonheid van de natuur en hoe een meisje uitgroeit tot een jonge vrouw.

Mocht je nog een klassieker zoeken in een nieuw jasje dan is Duimelijntje een aanrader om te kopen of te geven. Duimelijntje is voor € 29,95 te koop bij Bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Clavis