malderik

Harmen Malderik – Nooit loopt de weg dood

Een paarse cover met in roze, blauwe en witte benen met schoenen aan. Hardlopende of wandelende benen op de cover van Nooit loopt de weg dood van Harmen Malderik. Toepasselijk op de titel is de cover en op gedichten die in deze bundel te vinden zijn.

Sport is geen geïsoleerd, los van de maatschappij staand gebeuren meer. Bergen, parken, bossen en duinen zijn vergeven van wandelaars, hardlopers, fietsers en andere sportievelingen. ‘Nooit loopt de weg dood’ staat vol treffende gedichten over sport, in de ruimste zin van het woord. Sport in relatie tot de natuur, klimaatverandering, liefde en commercie. De gedichten zijn geëngageerd, geestig en provocerend. Ze worden bevolkt door marathonlopers, rotsklimmers en voorjaarsfietsers, door voetbalmoeders en fitnessjunkies.

Deze bundel van Harmen Malderik trok me aan door het onderwerp want dat is anders dan alle andere bundels die ik heb. Deze bundel met gedichten daar staat het onderwerp sport in centraal. Laat sporten nu onderdeel van mijn leven zijn net als lezen. Kan ik mij vinden in de teksten en de emotie vinden van de sporter.

Zes delen

In zes stukken is deze bundel verdeeld; Het voordeel van hardlopen, Zuchtende dalen, ademloze bergen, Schuim wit lichtend in het zwart, Motivatie, prestatie, dadendrang, Ou sont les neiges d’antan en Extra tijd. Gedichten over hardlopen, fietsen, zwemmen, de sportschool, schaatsen en sporten in het breedste zin van het woord. In de gedichten over hardlopen vond ik herkenning en moest ik lachen over New York! over de marathon als hardloper snap je precies wat daar bedoelt wordt. Ik vind het leuk dat Harmen Malderik over sport schrijft in deze vorm, iets totaal anders dan liefde, geluk of verdriet. Toch vind je ook deze drie in de teksten want sport is toch ook liefde, geluk of verdriet.

Het zijn mooie gedichten, in de ene kan ik me beter vinden dan de ander maar de schaatser of de zwemmer zal dat ook hebben met de hardloopgedichten. Ben je benieuwd naar deze bundel van Harmen Malderik met gedichten over sport? Nooit loopt de weg dood is voor € 15,95 te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Palmslag