heimwee

Heimwee naar huiswerk

Graag lees ik boeken maar soms heb ik daar geen zin in. Wel in lezen maar niet in een heel verhaal een heel boek. Heel de tijd opletten en lezen. Dan is poëzie een fijne afwisseling. Even een kort stukje lezen dat heb ik nu gedaan met Heimwee naar Huiswerk.

Heimwee naar Huiswerk is samengesteld door Jan de Bas en Arie Bijl. In deze bundel vind je poëzie over je school periode. Die ene juf, je mooiste tekening, alwéér nablijven. Heerlijk dagdromen, met een toekomst vol mogelijkheden nog voor je. En dat eeuwige huiswerk… Over deze en andere herinneringen aan de schooltijd zijn veel gedichten geschreven, van lyrisch en positief tot inktzwart getoonzet. Jan de Bas en Arie Bijl verzamelden de mooiste in deze bundel, getiteld naar het gelijknamige gedicht van Robert Anker.

Deze bundel bevat gedichten van o.a. Joost Zwagerman, Ed Leeflang, Drs.P, Jan Eijkelboom, Eva Gerlach, Ingmar Heytze, Rutger Kopland, Joke van Leeuwen en Leo Vroman. Allemaal hebben ze één ding gemeen ze schrijven over school.

Heimwee naar huiswerk is een klein boekje wat lekker handzaam is en en echt school uitstraling heeft met het krijtbord achtergrond en een tekening met krijt erop. De gedichten zijn heel uitlopend, over tafels opnoemen tot meisjes leuk vinden, schoolziek zijn en proefwerken. Er zijn gedichten verzameld van de afgelopen honderd jaar en daar is in geselecteerd en geselecteerd tot deze bundel is ontstaan met gedichten. In het ene gedicht herken ik mezelf, in de ander een oud klasgenoot, een ander zie ik mijn vriend in hoe hij geweest zou zijn op school. Herkenbare situaties in een mooi gedicht, terug naar de schoolbanken.

Een gedicht van Leendert Witvliet sprak me wel aan want wat doen we daar nou eigenlijk op school en waarom doen we allemaal hetzelfde, er zit er altijd wel ééntje tussen die het niet zo doet

Eentje die alles net anders doet

Vragen zonder doel, de hand opsteken
als het niet moet, bezig met vraag zes,
maar vijf nog niet bekeken, de les
steeds onderbreken, moet naar de wc
moet zo nodig
uit de klas als de leraar wat verklaart,
komen met een vraag als een antwoord
wordt verwacht, is onverwacht zo week als was
en even later van graniet als haar iets tegenstaat.

Het schoolsysteem, voor jou
een klauw
waarin je wel ontsnappen wou,

en wou, wou, wou,
de leraar hij begrijpt je wel,
maar soms wordt hij zo moe van jou.

Sommige gedichten zetten je ook aan het denken omdat ze uit het kind of uit de volwassene geschreven zijn. Af en toe een gedicht even lezen en denken en niks, terug naar de tijd dat we in de schoolbank zaten en allemaal moesten lezen, schrijven en rekenen. Een leuke afwisseling van gedichten, gedachtes over vroeger, school, huiswerk, klasgenootjes. Een manier waarop ik het niet kan verwoorden want ik kan zinnen maken maar geen gedichten.

Een stukje poëzie dat je terugbrengt naar vroeger voor € 15,- te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Rainbow