Hemelvaartsdagloop 2014

Hemelvaartsdagloop 2014

Vorig jaar 9 mei mijn eerste hardloopwedstrijd. De eerste keer dat mijn vriend, mijn ouders,  mijn zus, mijn opa en mijn schoonouders me zouden zien hardlopen. Ik ging te hard van start ik had pijn maar ik liep hem uit. In 56.36 finishte ik mijn 8.6 km. Dit jaar 29 mei druilerig weer en een tijd te verbeteren.

Mijn nagels waren raceday ready, ik ging me ouderwets inschrijven met een papiertje en kreeg mijn recyclestartnummer. De kilometertijden van vorig jaar schreef ik op mijn hand naast mijn horloge. Zo had ik een beetje grip op mijn loop en wist ik hoe het ging. Mijn supportteam was om 10.40 compleet, nog even op de foto met mijn trouwste en oudste supporter. Om 10.45 liep ik naar de start, veel lopers verzamelden zich al. Bijna vooraan startte ik en terwijl we van start gingen begon ook de regen weer aan te zetten.

Vijf rondjes hardlopen geeft de afstand van 8.6 km.

1 km vorig jaar 5.38 dit jaar 5.03
De eerste kilometer, start rustig, houd je eigen tempo, let niet op de anderen. Dit herhaalde ik voor mezelf en het werkte ik liep lekker en het voelde goed

2 km vorig jaar 11.50 dit jaar 10.46
Daar staan ze papa, mama, mijn schoonouders en tijn. Waar is opa en ri? Daar opa zwaait uitbundig van achter het raam. Power-up! Daar het punt waar het vorig jaar mis ging. Ik voel niks, smile ik loop lekker door.

3 km vorig jaar 19.08 dit jaar 16.42
He Ome jaap staat er! Aan de andere kant Tante Alie en Frank nog meer power en het blijft lekker gaan. De regen wordt wat vervelend want ik zie steeds minder, mijn bril beslaat en is zeiknat. Schoonmaken heeft geen nut want hij blijft vies en nat.

4 km vorig jaar 25.46 dit jaar 22.39
Loop ik echt zo lekker? Ik zit op de helft nog steeds geen pijn, geen kramp en geen steken. Het besef komt dat als ik zo door blijf gaan ik een PR ga lopen op de 5 km.

5 km vorig jaar 32.40 dit jaar 28.47
De eerste lopers hebben me al ingehaald en op weg naar de 5 km loop ik met een big smile door de bocht. Nee ik ben nog geen finisher maar ik heb mezelf overtroffen ik loop heerlijk. Terwijl ik mijn vierde rondje start finisht naast mij de eerste loper. Wat gaaf om dat mee te maken terwijl ik zelf loop.

6 km vorig jaar 39.32 dit jaar 34.56
De laatste kilometers, ik besluit om mijn bril af te zetten en zonder verder te gaan. Het parcours ken ik, zonder bril kan ik zin maar het is niet fijn. Maar de keuze is nu beter dan met een natte bril doorlopen.

7 km vorig jaar 46.23 dit jaar 40.59
Ik voel aan mezelf dat ik wat aan het afzwakken ben in tempo, veel zal het niet zijn want 6x 7 is 42 en daar liep ik nog onder. Ja hoofdrekenen tijdens het hardlopen, houd je bezig he.

8 km vorig jaar 53.19 dit jaar 47.15
De laatste aanmoediging van Tante Alie, ome jaap en Frank. Ome jaap staat met een stok me op te jutten, grappenmaker. Het parcours wordt steeds gladder door al de regen, ik ben blij dat ik er bijna ben. Ik besef dat ik dit jaar nog een flink tal lopers achter me heb en niet maar één.

8.6 km Finish vorig jaar 56.36 dit jaar 50.59
Papa staat nog langs de kant, hij steekt over met in zijn hand mijn bril en een vest. Opa zwaait, Rianne moedigt me aan. Ik wordt ingehaald door twee dames. Ik loop er de laatste 600 meter achter. Nog een recht stuk, het winkelcentrum langs, de aanmoedigingen van het publiek, heerlijk ik krijg de glimlach niet van mijn gezicht. Zou ik de dames voor me nog inhalen? Ik besluit het niet te doen ik besluit mijn eigen tempo te blijven lopen. Net voor de finish staat mijn mannetje!!! Hij juicht me over die finish. Ik finish, ik ben blij, trots en gefinisht met een big smile. Mama komt naar me toe lopen en ja dan ben ik nog blijer om haar te zien.

Iedereen is trots, ik heb het koud. Papa is er nog niet dus Tijn trekt zijn vest uit zodat ik warm kan worden. Als papa er is wissel ik van vest. Samen lopen we naar de sporthal om mijn startnummer weer af te geven. Als beloning krijg ik een kaasje. Ik loop goed uit want natuurlijk nog even naar Ri, wat drinken en kletsen. De middag heb ik lekker op de bank en achter mijn computer doorgebracht. De kou van de regen was erg in me getrokken dus een warme douche van 20 minuten was ook heerlijk.

Deze wedstrijd heeft voor mij bewezen dat trainen nut heeft, het afgelopen jaar ben ik blijven trainen, heb ik meer getraind, anders getraind en genoten. Ik heb momenten gehad dat ik baalde, ik zag niet dat ik vooruit ging. Het was zwaar, je wordt ziek, geblesseerd er gebeuren dingen die je niet in de hand hebt maar wel je leven even anders laten lopen. Alles heeft geholpen om tijdens deze loop mijn tijd te verbeteren, de goede, de slechte, de leuke en de minder leuke dingen van alles leer ik weer. Ik was gewoon 6.37 sneller

Het mooiste wat ik die dag hoorde was van Tijn (en de rest zei het ook maar van Tijn was het erg fijn om te horen). Vergeleken met vorig jaar liep ik nu veel beter, ik was meer ontspannen en had een vaste pas, ik liep veel mooier vandaag dan een jaar geleden.