Herman

Herman & Anne van Veen – Van huis uit

Herman van Veen, voor mij bekend via Alfred J. Kwak en de CD die we vroeger afspeelden bij mijn ouders. Anne van Veen ken ik alleen als de dochter van Herman van Veen. Even geleden won ik via Instagram het boek Van huis uit. Je kon uit een stapelboeken zelf een boek kiezen. Door wat ik las over dit boek leek het me heel interessant. 

Omdat ze elkaar even niet anders dan vanachter glas mochten zien, schreven Anne en haar vader elkaar over wat ze normaal aan de keukentafel of tijdens een wandeling zouden hebben besproken. ‘De wijzers van de klok gaan snel, dat merk je later wel,’ zong Herman bij de geboorte van zijn jongste dochter Anne. Veertig jaar verder zien we vader en dochter als twee – zich nog altijd verwonderende – volwassenen, die een gelijkwaardige toehoorder in elkaar vinden.

In Van huis uit voeren zij elkaar al verhalend langs de eigen jeugd, en langs gedeelde herinneringen en recentere ervaringen. Het resultaat is een boek vol alledaagse, dikwijls ontroerende, grappige en liefdevolle vertellingen.

Wat vond ik van Van huis uit?

Heel eerlijk had ik een ander soort boek verwacht. Dit kwam door de zin omdat ze elkaar even niet anders dan vanachter glas mochten zien. Het gaat over de covid tijd maar helaas merk je hier maar weinig van terug. Herman van Veen en Anne van Veen blikken meer terug naar vroeger en het is niet overal een echt heen en weer brieven. De reactie op elkaar is er maar weinig. Het zijn korte stukjes tekst elke keer. Met de teksten van Herman had ik meer moeite om ze te lezen dan die van Anne. Herman van Veen schrijft op een manier die voor mij niet lekker loopt en me niet aanspoort om verder te lezen. Anne schrijft heel vlot en die lees ik echt heel makkelijk weg.

Tussendoor zijn er pagina’s met teksten, teksten van Herman of anderen. Teksten die ik zeker mooi vind. Hierboven zie je een tekst die ik erg mooi vind.

Wat had ik verwacht? Verhalen over hunzelf, hoe ze omgaan met de tijd dat ze elkaar alleen zo kunnen spreken. Hier en daar terugblikken naar vroeger en reageren naar elkaar op wat ze schrijven. Het is jammer dat mijn verwachtingen totaal anders waren. Wil jij ondanks dat ik niet heel positief ben maar toch het boek heb uitgelezen Van huis uit lezen dan kan dat voor € 22,99 bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)