Strijkkralen

Het grote strijkkralenboek

Een onverwachts boek viel een tijdje geleden door de brievenbus. Het was Het grote strijkkralenboek. Het bracht gelijk jeugdherinneringen naar boven. Ik moest het wel even aan mijn vriend uitleggen die dit vroeger niet meegekregen heeft. Even een belletje naar mama. Papa was al bovenin de kast aan het zoeken naar het ijsbakje waarin onze kralen bewaard werden. De doos stond er nog en zo belandde de doos bij mij in huis.

Wanneer ik het boek zie ben ik meteen enthousiast. Verbaasd dat ik het toegestuurd krijg maar enthousiast om weer wat te maken met kralen en wat er te maken valt met dit boek is heel wat anders dan ruim twintig jaar geleden. Hét grote strijkkralenboek bevat meer dan 200 ideeën! Ideeën opgedeeld in categorieën. Wat er allemaal voorbij komt zijn letter, cijfers, dieren, vogels, diep in de zee, kleine beestjes, sprookjes, eten en drinken, groente en fruit, voertuigen, verjaardagen, snoepgoed, kerstmis, Pasen, Halloween, de ruimte, spelletjes, sport, huis en tuin en vlaggen. Voor elk seizoen, feestdag of categorie is er wel iets te vinden in dit grote strijkkralenboek.

Dit boek heeft ook leuke ideeën voor originele creaties. Wist je bijvoorbeeld dat je je kerstdecoratie en verjaardagsslinger zelf kunt maken? Het enige wat je nodig hebt zijn strijkkralen, een kralenbord, bakpapier en een strijkijzer. Een creatie maken is zo gedaan als je een kleine decoratie uitkiest. Zelf vond ik het weer heel leuk om te doen, heel ontspannend en dan strijken en kijken hoe het resultaat is geworden. Net als vroeger weer spannend of je goed gestreken hebt.

Het grote strijkkralen boek heeft weinig uitleg nodig in tekstvorm toch vind je er een aantal bladzijdes tekst in. Wat je natuurlijk moet weten is wat je nodig hebt, wat tips voor je begint en hoe je je ontwerp strijkt. Daarna kan je aan de slag en volgen er door het boek heen nog wat kleine tips. Bijvoorbeeld hoe je een sleutelhanger of ene boekenlegger van je creatie maakt.

De creaties die erin staan zijn van klein tot wat groter maar allemaal erg makkelijk uit te voeren. Natuurlijk zijn er een aantal wat makkelijker en wat moeilijker. De ster die je hierboven ziet is de moeilijkere van de twee maar nog steeds goed te volgen wat je precies moet doen. De creaties waar je meer kleuren gaat gebruiken zijn de moeilijkere want dan moet je goed tellen en opletten waar je welke kleur neerzet.

De leeftijd waarmee je kan beginnen met het maken van creaties met strijkkralen is 6 jaar maar je bent nooit te oud om iets wat je vroeger deed weer te gaan doen. Wil je dit voor je kind aanschaffen help dan wel met het strijken van hun creatie.

Creatief aan de slag met je kind of lekker zelf dan is Het grote strijkkralenboek erg leuk. Het boek is te koop bij bol.com voor € 16,99 (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Moon