stadhuis

Het stadhuis van Rotterdam

Afgelopen vrijdag werden in Rotterdam de lichtjes van de kerstboom ontstoken door de Burgemeester. Een avond waaromheen meer wordt georganiseerd elk jaar. Het had leuk geweest aanwezig te zijn bij de ontsteking maar voor mij was er een iets andere planning. Deze avond mocht je ook het stadhuis met een gids bezoeken en daarvoor schreef ik me in. Helaas waren alle eerdere tijden al uitverkocht en kon ik alleen nog met de laatste groep mee van 21:15 dus de ontsteking van de boom om vijf uur liet ik aan me voorbij gaan.

Ruim op tijd was ik bij het stadhuis aanwezig en bij binnenkomst keek ik al om me heen en bewonderde ik de binnenkomst. Ik was nog nooit in het stadhuis geweest, er enorm vaak langs gelopen maar nog nooit binnen geweest. Echt tof dat dit georganiseerd werd. Na niet lang wachten werden we opgehaald en mochten we meekomen naar de trouwzaal. Daar kregen we wat te horen over de geschiedenis van het stadhuis, wanneer het gebouwd is, over de diverse zalen en hoe het komt dat het stadhuis gespaard is gebleven tijden WOII. De resten van WOII zijn nog wel zichtbaar. Zo zie je in de luxe trouwzaal nog de gaten in de muur zitten, in het schilderij en buiten zijn er ook aan de muur nog kogelgaten zichtbaar. De achterste toren is wel hersteld de rest wordt niet hersteld dat is de geschiedenis.

Na deze intro gingen we wandelen door het stadhuis, waar we de trap naar boven namen. Daar kregen we te horen wat het groen, grijs, groen van het logo betekend. Het is de Rotte met aan beide kanten groen. De volgende trap naarboven naar de raadszaal. Hier namen we plaats in de stoelen van de politieke partijen. Een mooie zaal die gerenoveerd is, zijn eigen tapijt heeft wat nergens anders verkrijgbaar is echt heel speciaal.

We gaan verder en dan komen we waar de rondleiding normaal niet komt. De gesloten afdeling, de leeskamer en zo richting het gedeelte waar de burgemeester zit. De kamer van de burgemeester bleef dicht maar niet van zijn secretaresse en de vergaderzaal naast zijn kamer. Deze zaal daar hangen de portretten van het koningshuis en is het koninklijktoilet.

Dan volgen we onze weg naar een hele mooie zaal de Burgerzaal en de luxe trouwzaal. De Burgerzaal is echt super mooi er staat een enorme kerstboom en er hangen prachtige schilderijen aan de muur. Hier in deze zaal eindigt onze rondleiding. Terwijl ik naar buiten loop neem ik het moois nog even in me op.

Heel het stadhuis hangt vol met wandtekeningen schilderijen, ornamenten, kleine maar ook grote details, overal zie je iets. Heel veel verlichting en daarvan heb ik er veel vastgelegd want ik vind mooie verlichting in gebouwen fascinerend. Hoe ze gemaakt zijn en in de ruimte passen vandaar hier ook drie verschillende verlichtingen te zien. In de trouwzaal keren in alle versieringen hartjes terug zelfs in de verwarming en het hout. Hieronder één schilderij en als je goed kijkt dan zie je het kogelgat wat erin is gekomen tijdens de WOII. Niet gerestaureerd maar de herinnering aan de periode laten zitten. Half Rotterdam lag plat maar het stadhuis en het naast gelegen postkantoor bleven overeind omdat dit werd gebruikt door de Duitsers. Niet fijn dat ze erin gezeten hebben en wat daar allemaal besloten is maar een mooi stuk Rotterdam is blijven staan.

Bedankt Rotterdam en de bode die ons heeft rondgeleid. Het was super leuk en mooi om te zien, meer te weten over het gebouw wat ik prachtig vind van buiten maar van binnen nog indrukwekkender is.