bereiken

Hoe ga ik mijn doelen bereiken

Goede voornemens we hebben ze waarschijnlijk allemaal. Misschien heeft niet iedereen ze heel duidelijk maar onbewust hebben we ze allemaal wel denk ik. Niet iedereen lukt het om zijn voornemens en doelen te behalen. Hoe doen anderen het dan? Hoe doe ik het?

Mijn doelen gaan bijna allemaal niet in op 1 januari maar starten er al vaak voor maar natuurlijk heb ik een aantal die wel starten op 1 januari. Voornemens starten op de eerste dag van het jaar en wat ik wil bereiken start ook op de eerste dag. Grote doelen moeten vanaf de eerste dag van het jaar ook serieuzer aangepakt worden na de feestelijke dagen in december maar hoe pak ik dat aan?

Er zijn vier dingen heel belangrijk bij het halen van mijn doelen en dat zijn; samenwerken, opdelen, inspireren en vertrouwen en de meeste dingen doe je niet alleen. Bij het bereiken van doelen heb je de steun nodig van mensen om je heen. Die weten dat je het kan en je sturen als je even niet weet welke kant je op moet.

Samenwerken
Om mijn doelen te halen heb ik niet alleen mijn eigen motivatie nodig, ik heb ook de motiverende woorden en de steun van anderen nodig. Samen staan we sterker. Voor mij een hele grote steun is Rianne, mijn grote zus die haar jongere zusje steunt in haar weg met hardlopen. Rianne hoort mijn gezeur aan over wat wel en niet lukt maar als ik blij ben deel ik het ook met haar. Rianne gaat mee naar wedstrijden en dat is zo fijn, iemand mee onderweg en iemand om naar toe te rennen. Maar ook met andere doelen is ze er. De Just Keep Running Crew is daarnaast een enorme fijne achterban, we motiveren elkaar en proberen waar we kunnen elkaar te helpen om doelen te bereiken.

Opdelen
Alle doelen die ik maak deel ik waar mogelijk op in subdoelen. Wat kan ik op korte termijn realiseren om bij het einddoel te komen. Sommige trajecten bereik ik niet in één keer maar wanneer ik ze opdeel kan ik ze makkelijker bereiken. Duidelijk is waar ik dan sta en hoe veel stappen er nog gedaan moeten worden om bij het doel te komen.

Inspireren
Door mezelf te laten inspireren wordt ik gemotiveerd. Anderen kunnen me motiveren door hun voortgang te delen, hun struggels, happy moments, echt van alles kan mij motiveren om met mijn eigen doelen verder te komen. Ik haal deze inspiratie uit bekenden, onbekenden, instagram, pinterest, mensen die ik tegenkom. Het maakt niet uit inspiratie kan van alle kanten komen en soms juist onverwachte hoeken.

Vertrouwen
Vertrouwen is wel erg belangrijk want wanneer je zelf niet geloofd in je doel, je plan of je voornemen hoe kan je het dan bereiken. Door alles goed te noteren krijg je inzicht in je voornemens en doelen en is het makkelijker te bereiken.

En wat nu als blijkt dat het niet mogelijk is om je doel te bereiken?
Soms heb je geen keuze en kan je niet verder om je doel te bereiken. Dit heb ik vorig jaar meegemaakt en wat ik dan doe? Flink balen, huilen maar me weer oppakken en sterker terug komen. Het doel uitstellen naar de tijd en plek dat hij wel past in mijn tijdlijn. Wanneer ik voel dat iets niet gaat lukken dit jaar, evalueren, communiceren en verder gaan.

Het belangrijkste is niet altijd het doel maar de weg ernaartoe kan je ook al heel veel van leren.

Hoe bereik jij jouw doelen?