liever met lef

Interview: Dagmar Valerie auteur – Liever met Lef

Terwijl ik de nieuwe brochures door blader van de uitgeverijen kom ik daar een heel leuk en inspirerend boek tegen. Het is de najaarsbrochure van Uitgeverij Kok met daarin het boek Liever met Lef van Dagmar Valerie. Bij die naam gaat er gelijk een belletje rinkelen. Dat is Dagmar van de uitgeverij en van ByDagmarValerie. Wat ontzettend gaaf. Vandaag wil ik jullie inspireren met een stukje over het boek en een interview met Dagmar.

Liever met Lef noteer ik op mijn Want to read lijst en blader de brochures verder door. Het boek blijft in mijn hoofd zitten, ik ben er erg benieuwd naar. Dagmar is iemand die zo veel positiviteit uitstraalt. Een email van haar ontvangen is altijd een feestje. De volgende dag beland er een email in mijn postvak van Uitgeverij Kok. Een persbericht over Liever met Lef. Een klein stukje uit de email;

Het leven voor de volle 100% beleven, hoe doe je dat? Niet alleen door je hart te volgen, maar ook door kwetsbaar te zijn, positief te denken en door te zetten. In Liever met lef geeft blogger Dagmar Valerie haar beste lifestyletips, verteld vanuit haar eigen levensverhaal. Met inspirerende quotes, leuke lijstjes en fijne tips om niet alleen te dromen, maar vooral te doen. Wat staat er op jouw bucketlist?

Kan je nog enthousiaster raken door een email? Ja zeker kan dat. Ik heb Dagmar gemaild en een paar vragen gesteld. Met veel, heel veel enthousiasme kreeg ik een email terug. Mijn vragen, waar ik eerst over twijfelden of ze wel goed waren, had ze beantwoord en niet zo kort ook. Zoals ze zelf zegt; Ik ben iemand van veel woorden. Vandaag deel ik jullie de antwoorden die ze gaf. Het zijn vragen die te maken hebben met het verwezenlijken van het boek. Ik stelde ook nog een vraag over positiviteit en enthousiasme. Voor mij en voor jullie een leuk kijkje in het proces van Liever met Lef.

Hoe ben je op het idee gekomen om een boek te schrijven en dan vooral het idee van Liever met Lef?
Ik ben als marketeer werkzaam bij een uitgeverij waar ik verantwoordelijk ben voor de marketing en PR van onze titels. Een onderdeel van mijn activiteiten is ook het spotten van trends in de markt, kijken waar de behoefte van de consument ligt en blijven vernieuwen. Regelmatig stuur ik dan ook ideeën en kansen door naar mijn collega’s, waaronder ook de uitgevers, om te kijken of er mogelijkheden zijn waar we op in kunnen spelen. Op een dag ontving ik een mail terug met daarin een vraag waarom ik zelf niet idee X kon uitwerken, dan konden we het pitchen aan sales en samen bekijken of het daadwerkelijk een boek zou kunnen worden. Zo gezegd, zo gedaan. Ik ging aan de slag en het idee werd vol enthousiasme ontvangen bij sales waardoor ik opeens niet alleen de pet van marketeer op had, maar ook die van auteur kreeg!  En nu gaat mijn boek over het realiseren van je dromen, maar dit was opeens ook een grote droom voor mij die uitkwam. Echt een ervaring om nooit te vergeten en ik ben erg dankbaar dat ik deze kans kleur mag geven. Stiekem wel een erg spannend proces!

Het proces van idee naar boek hoe vond je dat?
Haha veel spannender dan ik had verwacht! Het is ook erg onwennig, ook al ben ik op de hoogte van alle processen en stappen die een auteur ervaart omdat ik hen ook mag begeleiden, het blijft toch een gebied dat ik nu met hele andere ogen mag verkennen. Gedurende de periode van het ontstaan van het idee naar het boek toe was erg hectisch waardoor ik gelukkig genoeg afleiding had en ik snel kon schakelen. Zo was ik druk bezig met alle voorbereidingen van onze bruiloft én zat ik in het eerste trimester van mijn zwangerschap toen ik opeens een ‘Go’ kreeg om het boek te schrijven. Veel tijd heb ik hier overigens niet voor gekregen (ruim een maand), want de wens van iedereen was om het boek nog dit najaar te laten verschijnen. Gelukkig zat het idee al zo uitgewerkt in mijn hoofd, dat ik alleen nog de tijd en energie moest vinden om daadwerkelijk voor een computer te gaan zitten en het uit moest werken. Zal ik iets verklappen? Ik heb mijn boek grotendeels geschreven in WordPress van mijn eigen blog, omdat ik als blogger de artikelen zo uit mijn mouw kan schudden in dit programma. Doordat ik maar weinig tijd had, moest ik natuurlijk zo efficiënt mogelijk werken en zo werkte ik naar de deadline toe. Het is niet een gebruikelijk proces om het boek op deze manier zo snel te laten verschijnen, maar waar een wil is, is een weg en ik ben heel blij dat het gelukt is om het alsnog te realiseren.

Wie heeft je boek als eerste gelezen toen jij klaar was met schrijven en hoe vond je dat?
Mijn vriend (eeh inmiddels getrouwd, dus man haha) Jord heeft als eerste Liever met lef gelezen en hij kon zich goed herkennen in wat ik had geschreven. Ik ben heel blij dat hij het volledige boek al heeft gelezen, omdat hij kritisch durft te zijn waardoor ik nog enkele aanpassingen kon doorvoeren voordat het terug werd gestuurd naar de redactie. Wel gek om het op dat moment uit handen te geven en samen door te lopen. Het krijgt steeds meer vorm en opeens ligt het voor je; spannend en geweldig tegelijkertijd om mee te mogen maken.

Wat vond je het moeilijkst van het redigeren van je boek?
Haha het schrappen! Ik ben iemand van veel woorden en het bekende ‘Kill your darlings’ vond ik flink tegenvallen. Toch wordt het boek er wel sterker door en als je dat doel voor ogen weet te houden, dan is het nog te overzien. Al viel het niet mee om het daadwerkelijk toe te passen. Pittig!

De cover van je boek is heel rustig en in twee kleuren hoeveel inspraak heb je daarin gehad en had je voor jezelf al een idee of beeld hoe het eruit moest komen te zien?
Niet altijd krijgt een auteur de mogelijkheid om zodanig mee te mogen denken in het gehele proces, maar door mijn dubbele rol binnen de uitgeverij op dit moment kan ik dat nu wel doen. Vanaf het begin heeft de redactie ervoor gekozen om mijn mening waar mogelijk door te voeren, uiteraard in goed overleg, zodat ik overal volledig achter zou staan en ik vind het fantastisch dat het op deze manier mogelijk was. De groene tint op de cover is mijn favoriete kleur en mijn wens was ook om het omslag rustig te houden, het moet immers ook op een nachtkastje er mooi bij liggen. Ik heb sfeerbeelden gezocht en met de uitgever onze ideeën uitgewerkt, vervolgens heeft de vormgever er een prachtig geheel van gemaakt waar we allemaal erg enthousiast van worden. Echt te gek om het nu in de catalogus te zien staan!

Je werkt bij een uitgeverij en nu heb ken je beide kanten van het vak. Welke kant sta je liever. Of combineer je ze liever.
Dit is echt een lastige vraag, want ik schrijf al stukjes vanaf het moment dat ik een pen kan vasthouden. Als klein meisje schreef ik al gedichten, korte verhalen, mini (verzonnen) magazines, vervolgens werd ik ouder en werden dat publicaties in schoolkranten, echte (niet verzonnen haha) tijdschriften, online platforms, mijn blog en nu een boek. Anderzijds ben ik echt van marketing gaan houden en kan ik mij niet indenken dat ik op een dag niét de rol van marketeer vervul. Ik ben altijd aan het oriënteren hoe we kunnen inspelen op kansen, waar we kunnen innoveren en hoe we meer mensen kunnen bereiken met onze producten. Als ik mag kiezen voor de optie ‘combineren’ dan is dat ideaal en ga ik daar heel graag voor, maar dan voor de gebruikelijke 200% J

Wanneer ik een e-mail van jouw krijg zijn ze altijd vol enthousiasme en positiviteit heb je tips om dit toe te passen in de mail.
Echt waar? Wat een ontzettend lief en mooi jouw compliment, dankjewel. Ik probeer vooral in een mailtje te schrijven wat ik denk en voel, maar ook daarin doe ik altijd ontzettend mijn best om dicht bij mijzelf te blijven, net als offline eigenlijk. Door je kwetsbaar en open op te stellen, durft de ontvanger dat wellicht ook. Wat niet vanuit het hart komt, kan een ander hart niet raken. En met negativiteit is geloof ik nog nooit iemand echt verder gekomen… Tenzij je Grumpy Cat bent natuurlijk, die werd er juist ontzettend populair door. Maar ik zou niet trots zijn als dat op een dag je bijnaam zou worden 😉

Dagmar ik wil je hartelijk danken voor het beantwoorden van de vragen. Het is leuk om zo te horen hoe het boek tot stand is gekomen en hoe je het ervaren hebt. Ik hoop dat ik aanwezig kan zijn op je boeklancering en je dan zelf kan feliciteren met deze prestatie.

Ben jij ook benieuwd geworden naar het boek Liever met Lef?
Vanaf 27 september is het boek te verkrijgen in de (web)winkels. Het boek is al te reserveren.

Koop bij bol.com