steen der wijzen

J.K. Rowling – Harry Potter en de steen der wijzen

Een aantal jaren geleden viel mij op dat er een serie ontbrak in mijn boekenkast. Het waren de boeken van J.K. Rowling en dan wel de Harry Potter boeken. Op marktplaats kwam ik Harry Potter en de steen der wijzen tegen. Even verder klikken bij dezelfde persoon en ik zag dat de eerste drie delen beschikbaar waren. Op te halen bij ons net buiten het dorp, bij mijn juf van de basisschool. Hier begon mijn zoektocht naar de hele serie in deze reeks. 

In 2014 heb ik na zestien jaar Harry Potter en de steen der wijzen weer gelezen. Mijn doel was om toen de hele serie te gaan lezen. Één probleem was dat toen de serie nog niet compleet was in mijn kast. Daarnaast vergat ik mijn voornemen en zo gingen er weer zeven jaar voorbij. Begin 2021 begon ik weer te lezen in het eerste deel. Ik zat er heerlijk in maar na een paar dagen was het boek onderop een stapel beland. 1 januari 2022 zocht ik een boek om lekker in weg te kruipen op de bank. Het kon niet anders dan Harry Potter zijn, even naar een wereld die niet echt bestaat, prachtig is en ik even in kan verdwalen.

Dertien was ik toen het eerste Harry Potter boek verscheen. Een enorme rage was het en elke keer als ik in de bibliotheek keek was het boek uitgeleend. Uiteindelijk heb ik het eerste deel gelezen en vond ik het super leuk. Alles was zo mooi tot ik de film zag, weg was mijn wereld en de andere delen verschenen niet meer in mijn leeslijst. Nu 23 jaar later zie ik de mooie dingen weer voor me maar dan gecombineerd met de beelden uit de film en kan ik het wel waarderen.

Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen. Hij woont sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante. In de bezemkast onder de trap. Een aantal geheimzinnige brieven veranderen Harry’s hele leven: hij wordt gered door een woeste figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn verongelukte ouders waren. Met een speciale trein die vertrekt van spoor 9 3/4 belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. En uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.

steen der wijzen

In het eerste deel leer je Harry Potter kennen, leert hij dat hij een tovenaar is en gaat hij naar Zweinstein, Hogeschool voor hekserij en Hocus Pocus waar het verhaal begint. Het was genieten om te lezen in De steen der wijzen. Je leest niet alleen over magie, je leest over het ontdekken van de wereld, vriendschap, moed en het beleven van een avontuur. Hoe verder ik in het verhaal kwam hoe lastiger ik het vond om het boek weg te leggen.

Natuurlijk zag ik een aantal dingen voor me hoe ze in de film voorkomen zeker omdat ik deze recent nog gezien heb. Dit keer versterkte ze mijn beeld in mijn hoofd. Ik zag  de prachtige winkelstraat waar niet iedereen kan komen, de mooie gebouwen en de treinreis naar Zweinstein. Mijn fantasie slaat op hol bij dit boek maar dat vind ik zo lekker. Helemaal naar een andere wereld met driekoppige honden en plafonds die betoverd zijn. In het boek merk je echt hoe de vriendschap, moed en problemen onder de jeugd naar voren komt.

Binnenkort ga ik verder met de delen die ik nooit gelezen heb. Ik ben benieuwd wat ik daarvan vind en of ik dit keer echt doorzet met het lezen van de hele serie. Wil je net als ik de boeken van Harry Potter lezen ze zijn nog gewoon verkrijgbaar. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)