Thuiskomen

Jackie van Laren – Thuiskomen

Vertel me dat er een boek van Jackie van Laren binnen is gekomen en ik laat direct alles vallen wat ik op dat moment lees en begin in haar boek. Ik lees de achterkant niet ik ga gewoon lezen. Deze liefde voor haar boeken begon bij Vallen, gevolgd door Opstaan. De Eilandliefde serie daar verloor ik mezelf in met twee boeken tegelijk. Wat was dat jammer dat het over was na het vierde deel. Voor mijn gevoel kon het door blijven gaan. De meisjesmagneet volgde en nu is er alweer een nieuw boek; Thuiskomen.

Freddy van Ee is een succesvol schrijfster die met haar twee katten in een schattig dijkhuisje in Amsterdam-Noord woont. Ze houdt er niet van om in de belangstelling te staan, maar laat zich toch door haar uitgeefster overtuigen om mee te doen aan een tv-spelletje. In het panel zit ook de beroemde Nick Jacobs, een van oorsprong Nederlandse countryzanger die vroeg in zijn carrière naar de VS is verhuisd en nu in Nederland is omdat zijn moeder zorg nodig heeft. Nick en Freddy vinden, vol verwondering, iets bij elkaar waarvan ze beiden niet hadden gedacht dat het nog zou kunnen.

De half-Surinaamse Odile Norton is opgevoed door haar alleenstaande moeder Serafina, die nooit heeft willen zeggen wie Odiles vader is. Wat Odile wel weet is dat het iemand was voor wie haar moeder meer voelde dan voor de stoet bedpartners die daarna volgde. Als Serafina ongeneeslijk ziek wordt, verbreekt Odile haar toch al slechte relatie en trekt bij haar moeder in. Samen kijken ze veel naar het tv-spelletje waarin Freddy en Nick meedoen. Het valt Odile op dat haar moeder een ongewone fascinatie heeft voor Nick; zal Serafina haar zwijgen nog doorbreken voordat het te laat is?

Vanaf het eerste hoofdstuk zit ik al in het verhaal. Het is een verhaal wat zich in 10 weken afspeelt in Amsterdam. Naast liefde is er in Thuiskomen ook verdriet. De relatie tussen Odile en Serafina wordt echt heel goed neergezet, je voelt hoe ze omgaan met het verdriet van de ziekte. Hoe ze zorgen voor elkaar, zich groot houden, hoe het in het echt ook gaat. Dit gaf een aantal brok in de keel momenten. Deze momenten kreeg ik omdat je echt een kijkje neemt in het leven Odile en Serafina. Ik had het idee dat ik zo de woonkamer inkeek en het van een afstandje bekeek.

Het was niet alleen maar verdriet want ik heb hardop zitten lachen, zitten glunderen tijdens het lezen, liefdes zien opbloeien en vriendschappen zien ontstaan. Alle momenten gaven me het gevoel dat ik meekeek. Ik zag ze samen zitten aan de eettafel in het huis van Freddy maar ook in de stoel bij de visagie zag ik Nick en Freddy zitten. Echt heerlijk als ik het zo voor me zie doordat de schrijfster me mee zuigt in het boek.

Hele actuele punten komen er tussendoor naar voren. #metoo wordt aangehaald maar ook euthanasie. Ze worden niet groot vermeld maar wel zo even ertussendoor gezet. Ik hou van zulke actuele stukjes in een boek.

Je raad het al Thuiskomen raad ik enorm aan om te lezen. Ik baalde dat het uit was. Maar begin lekker bij de eerste boeken van Jackie van Laren want ik zie in de toekomst nog een boek komen waar we bijna iedereen in terug zien komen. Waarom ik dit denk? In alle boeken komen personages uit voorgaande boeken voorbij. Thuiskomen is te koop bij bol.com en kost €12,99 (dit zijn affiliaitelinks – als je een boek via deze link besteld, krijg ik een percentage van de opbrengst)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Boekerij