Het licht

Jacodine van de Velde – Het licht in jou en mij

Het licht in jou en mij sprak me aan door de voorkant in eerste instantie. De mooie paars, lila kleuren, twee silhouetten en de zonne flareeroverheen vind ik heel mooi. Hierdoor trok dit boek echt mijn aandacht. Wanneer een cover mijn aandacht trekt draai ik het om en lees ik de tekst op de achterkant. 

Waar gaat Het licht in jou en mij over?

Anne-Fleur en Elin doen dit jaar allebei eindexamen, maar hebben verder niets met elkaar gemeen. Sterker nog, ze kunnen elkaar niet uitstaan. Anne-Fleur is rijk, populair en kan alles doen wat ze wil. Elin, die wordt belemmerd door haar chronische ziekte en bij wie het thuis een chaos is, ergert zich rot aan die verwaande meid en haar ‘clan’. Andersom vindt Anne-Fleur ‘Elin de Eenling’ een triest geval. Maar dan slaat het noodlot toe en komt er een eind aan Anne-Fleurs zorgeloze leventje. Ongewild komen de twee steeds weer met elkaar in aanraking, wat voor de nodige confrontaties zorgt. Zou het hun ook nog iets anders brengen?

Zo zat zelfs dat ik soms bewust iets eet waarvan ik weet dat ik het de dag erna zal moeten bekopen met vreselijke krampen en pijn in mijn buik. Dikke vinger van mijn klotedarmen terug naar mij.

Dit boek is een verademing om te lezen als je zelf chronisch ziek bent of iemand kent die chronisch ziek is. De zin hierboven is voor mij erg herkenbaar. Zelf eet ik vaak dingen die ik niet mag omdat ik weet hoe lekker het is maar de gevolgen ervan zijn niet altijd fijn. Ik mag van geluk spreken dat ik niet zoveel last heb als Elin van PDS en mijn allergieën. Het is erg goed geschreven door Jacodine. Je merkt echt dat ze zich goed verdiept heeft in wat voor effect het heeft op het leven van Anne-Fleur en Elin. Niet zomaar ergens durven te eten of weg te gaan zonder te weten of je ergens naar het toilet kan. De onsmakelijke details komen gewoon aan bod. Naast Anne-Fleur en Elin heb je hun familie en vrienden. Het wordt heel duidelijk neergezet hoe iedereen ermee omgaat. Van heel gemakkelijk tot het erg moeilijk vinden en niet begrijpen.

Niet alleen over ziek zijn

Het licht in jou en mij gaat niet alleen over ziek zijn. Gelukkig niet, het laat goed zien hoe het is om tiener te zijn. Vriendschappen, jezelf ontdekken, gedoe met je ouders, vriendjes, eindexamen doen alles komt voorbij. Ik leefde echt mee met Elin en Anne-Fleur. Anne-Fleur moet je even leren kennen en daar is zeker ruimte voor tijdens het lezen. Naast deze twee hoofdpersonages komen er meer jongeren langs en je weet dat er meer gaande is bij hun maar je leest niet wat. Jacodine van de Velde is al met een nieuw boek bezig waar die personage tot ontwikkeling gaat komen.

Voor mij was dit het eerste boek wat ik las van Jacodine van de Velde en dat heeft me absoluut niet teleurgesteld. Voor mij was het een boek met herkenning, in de ziekte maar ook de dingen waar je mee omgaat als tiener. Al lang geen tiener meer maar deze Young adult was heerlijk om te lezen en ik bleef maar lezen. Wil jij Het licht in jou en mij ook lezen dan kan dat natuurlijk. Het boek is te bestellen via bol.com voor € 23,95 (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.) en via de website van Clavis waar nog meer pareltjes te vinden zijn.

 

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Clavis