wijze kat

James Norbury – De reis van de wijze kat

Schrijver en kunstenaar James Norbury heeft na twee prachtige exemplaren een geweldig nieuw boek uitgebracht. De reis van de wijze kat is het nieuwste exemplaar uit handen van James Norbury. De looks van het boek zijn hetzelfde als Grote Panda en Kleine draak en De reis van Grote Panda en Kleine Draak. Naast mijn donker bruine en blauwe rug staat dalijk een beige rug met gouden letters. Deze boeken hebben een prominente plek in mijn boekenkast en komen er een aantal keer per jaar uit. 

wijze kat

De reis van de wijze kat

Op een dag hoort de Kat over een eenzame oude dennenboom diep in het woud. Wie de boom vindt, verkrijgt oneindige wijsheid. De Kat gaat op weg en ontmoet allerlei dieren, zoals de nieuwsgierige Haas, de praatgrage Aap en de vermoeide Schildpad. Elk vertellen zij hun eigen verhaal. Maar pas als de Kat een speels, jong katje leert kennen, begrijpt hij het doel van zijn reis…

Ik heb geleerd dat wat we willen zelden is wat we nodig hebben en dat wat we nodig hebben, bijna nooit is wat we willen.

Wat een prachtig geïllustreerd en belangrijk verhaal heeft James Norbury gemaakt. Dit keer gaat het niet over de panda en de draak maar de kat die een reis aflegt opzoek naar innerlijke rust. Het is een boek met korte teksten en vooral illustraties. De illustraties maken het boek en samen met de teksten versterken ze elkaar. Het is een heel hartverwarmend verhaal over zorgen voor jezelf en de mensen om je heen, niet alle antwoorden in het leven hebben, maar genieten van de reis zolang het kan.

wijze kat

Prachtig boek met mooie wijze lessen.

Het nawoord was ook zeer informatief en hielp echt om voort te bouwen op de leringen uit het boek. Hoe James Norbury het boek heeft opgebouwd, illustraties heeft gemaakt echt een kijkje achter de schermen. Het versterkt het verhaal en verduidelijkt een aantal boodschappen.  Voor mij was de boodschap aan de schildpad heel mooi. Die boodschap zie je hierboven op de steen geschreven.

In een uur kan je dit boek uitlezen. Om het echt te lezen en bekijken ben je gelukkig langer bezig want de illustraties zijn prachtig om te bekijken en de teksten wil je in je opnemen. Leuk detail is dat de Grote Panda en de Kleine draak voorbij komen in dit verhaal en dus weer onderdeel uitmaken van de serie.

Ik ben weg van de boeken van James Norbury. Grote Panda & Kleine Draak heeft mijn hart veroverd. De teksten en illustraties waren zo mooi. Het tweede deel De reis va Grote Panda & Kleine Draak kwam erbij en nu voeg ik De reis van de wijze kat eraan toe.  De reis van de wijze kat is voor € 20,99 te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Fontaine