droogte

Jane Harper – De Droogte

De Droogte verschijnt vandaag in de boekwinkels en online kan je hem bestellen. Een boek wat vandaag verschijnt en ik heb hem al gelezen. De droogte ontving ik in december. Dat was echt een leuke verrassing. Mooi ingepakt en vers van de pers. Een paar weken geleden heb ik hem gelezen. Vandaag deel ik met jullie mijn mening over dit boek waar David Baldacci van zegt; “Een van de meest verbluffende debuten die ik ooit gelezen heb.” Door deze zin maar ook de reacties van de dames van A.W. Bruna was ik heel benieuwd geworden naar dit boek.

Waar gaat De droogte over?

Al twee jaar teistert droogte het plattelandsstadje Kiewarra. Het land verdort, het vee sterft. Men is de wanhoop nabij. De spanning wordt ondraaglijk als drie leden van een gezin dood worden aangetroffen. Luke Hadlers zelfmoord – nadat hij zijn vrouw en zesjarige zoontje van het leven beroofde – laat iedereen verbijsterd achter. Aaron Falk keert terug naar het stadje waar hij opgroeide om de begrafenis van zijn vroegere beste vriend bij te wonen. Hij raakt daar tegen wil en dank betrokken bij het onderzoek naar de dramatische zaak. Als de vragen zich beginnen op te stapelen en het wantrouwen groeit, wordt Falk gedwongen de gemeenschap onder ogen te komen die hem twintig jaar geleden heeft verstoten.

Wat vond ik van dit boek?

Een verhaal van twintig jaar geleden loopt door het heden heen. Heeft de zelfmoord van Luke er iets mee te maken? Kan Falk het oplossen? Wat is er gebeurt twintig jaar geleden?

Wat een debuut schrijft Jane Harper met De droogte. Vanaf de eerste bladzijde ben ik geboeid en zit ik in het verhaal. Het proloog trekt me al helemaal mee. Het proloog sluit af met; Binnen een omtrek van een kilometer van de boerderij klopte slechts één mensenhart. Dus er kwam geen reactie toen diep binnen in het huis de baby begint te huilen. Wanneer je dat leest weet je dat er iets afschuwelijks is gebeurt en wil je toch alleen maar verder lezen.

Geen moment wilde ik stoppen met lezen, ik moest stoppen met lezen want ik moest weer aan het werk of echt gaan slapen. Het is erg goed geschreven met een sterk plot. Hier en daar ga je vermoedens hebben maar echt overtuigd doorslaan doen ze niet. Tijdens het lezen zoek ik naar aanwijzingen, kleine details sla ik op en probeer zo mee te zoeken naar de oplossing. De personages zijn heel overtuigend neergezet vooral voor een klein dorpje, allemaal hele gewone mensen, drankproblemen, drukte makers, geheimen en de normale mensen. Je waant je in Kiewarra, in het stoffige dorpje, langs het water bij de mooie aparte boom.

Tijdens het lezen kom je stukken tegen die schuingedrukt zijn. Vooral zijn dit stukken over het verleden van Falk en Luke. Door deze stukken worden de personages echt uitgediept en krijgt het verhaal een dieper verhaal.

Jane Harper is bezig met een nieuw boek en Falk komt daar weer in voor; I’m currently working on a novel due out in Australia in 2017, and in the US and UK the following year. The main character from The Dry, Aaron Falk, returns and the book is once again based in Australia, but in a different setting. It is similar in tone and feel to The Dry, with a crime and mystery element. The book will build on Falk’s character but can be read in its own right rather than as a direct sequel.

Ik ben heel benieuwd hoe het volgende boek zal zijn want De droogte heeft aan alle verwachtingen en meer voldaan echt een super sterk debuut.

Ga De droogte lezen! Voor € 19,99  bij bol.com  kopen (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij A.W. Bruna

Bewaren