Jane Harper - Wildernis

Jane Harper – Wildernis

Wildernis is het tweede boek wat Jane Harper heeft geschreven. De droogte was haar debuut en daar was ik enorm te spreken over en dat legt de lat hoog voor Wildernis. Ga ik net zo van hot naar her geslingerd worden in mijn verdenkingen?

‘Is Alice hier? Heeft ze het gehaald? Is ze veilig? In de chaos, in het donker was het onmogelijk om te zeggen wie van de vier vrouwen dit riep. Later, toen alles erger werd, zou ieder van hen beweren dat zij het was geweest…’

Met enige tegenzin beginnen vijf vrouwen aan een zware, regenachtige trektocht. Slechts vier van hen bereiken de eindstreep. De tocht door het ruige achterland van Australië was bedoeld om de vijf collega’s uit hun kantoorbubbel te halen en zo meer kracht en teamgevoel te creëren. Aaron Falk, agent bij de federale politie, is extra geïnteresseerd in de vermiste vrouw, Alice Russel. Ze is de klokkenluider in Falks onderzoek – en wist bepaalde geheimen. Over de firma waar ze werkte en over haar collega’s. In plaats van over een trektocht met een hechte samenwerking als resultaat, krijgt Falk verhalen te horen over een tocht vol beschuldigingen, agressie en afbrokkelend vertrouwen. En hoe dieper hij in de verdwijningszaak duikt, hoe groter de gevaren lijken te worden…

De droogte of Wildernis dat zou een lastige worden want ze zijn beiden erg goed. De droogte begint heel indrukwekkend en Wildernis komt wat rustiger opgang. Als ik de mini leesmomenten in mijn werkweek niet meereken dan heb ik Wildernis in twee dagen uitgelezen. Zaterdag dook ik er echt helemaal in en zondag bleef ik maar lezen tot het boek uit was. In het begin moest ik heel even de personen goed plaatsen. Er komen gelijk heel veel personen voorbij en dus moest ik even goed opletten wie wie was en dat ging gelukkig best snel.

Aaron Falk ken ik uit het eerdere boek wat Jane Harper schreef tijdens het lezen kom je meer over Aaron Falk te weten maar nog steeds niet heel veel. Een voordeel is dat je niet De droogte hoeft te lezen voor je aan dit boek begint want Aaron Falk is een hoofdrolspeler maar zonder feiten die je echt moet weten uit het voorgaande boek. Misschien komt dit nog wel in andere delen.

Jane Harper heeft me met dit boek weer op meerdere dwaalsporen gezet. Tijdens het lezen bedenk ik gewoon theorieën wat er gebeurt is, wie wat gedaan heeft en hoe. Natuurlijk is dit vaak nutteloos maar wel heerlijk om mijn gedachten zo te laten gaan. Uiteindelijk was het einde voor mij verrassend en was niemand die ik vermoedde schuldig en was er ook niet is gebeurt wat ik had gedacht. Voor mij betekend dit dat het echt goed geschreven is.

Niet alleen dat mijn gedachtes van hot naar her gingen en dat de uitkomst anders is bewijst dat het een goed boek is natuurlijk. Hoe het is geschreven draagt bij aan waarom het een goed boek is. Het is geschreven met opbouwende spanning. Je leest vanaf het moment dat iedereen behalve Alice terug is bij het verzamelpunt en je leest vanaf dag één dat de survivaltocht begint. Ongeveer om en om lees je een stuk. Je leest over de survivaltocht en wat daar allemaal gebeurt en wat er gebeurt als ze terug zijn. Door het heen en weer tussen de dagen wordt voor mij de spanning opgebouwd, je leert de vrouwen kennen en maakt hun ergernissen mee. Hoe meer naar het einde is die spanning steeds meer te lezen. Je leest steeds minder wat er gebeurt op de dagen in de wildernis en juist dan wil ik meer en meer weten.

Het mag duidelijk zijn ik heb weer genoten van een literaire thriller.

Lees de boeken van Jane Harper. Dit boek is tot en met juni voor €15,- te koop bij bol.com. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij A.W. Bruna

Bewaren