verfgieten

Jane Monteith – Workshop Verfgieten

Verfgieten is iets wat ik heel fascinerend vind om naar te kijken. Op instagram heb je enorm veel filmpjes die het laten zien. Al heel lang was ik hier nieuwsgierig naar hoe het precies werkte, hoe je het moest doen en of ik dat zelf ook zou kunnen. Jane Monteith schreef het boek Workshop verfgieten. Ik kon niet wachten om aan de slag te gaan. Nog niet heb ik heel het boek gehad want ik heb nog andere materialen nodig maar ik ben al wel lekker bezig geweest.

Workshop verfgieten is een boek met inspiratie en technieken voor het werken met alcoholinkten, acrylverf, giethars en meer. Op de cover zie je al wat voor soort creatie je kan verwachten echt een hele mooie look. In totaal zijn er 12 projecten waar je mee aan de slag kan. Wij gingen zo snel mogelijk naar een winkel om acrylverf te halen en aan de slag te gaan met één van deze projecten. Ik kan je vertellen dat we enorm veel plezier hebben gehad met het maken van diverse creaties. Natuurlijk ging het niet allemaal goed. De eerste mislukte gelijk.

Verfgieten is dé nieuwe rage om te ontspannen waarbij je mooie projecten maakt compleet naar eigen stijl en smaak. Met deze techniek maak je mooie organische en abstracte designs op papier, canvas en cardboard of op objecten zoals lampenkappen, kommen en borden. Gegoten in vormpjes creëer je de meest adembenemende kristalschijven als onderzetters, of zelfs wonderschone vazen en schalen.

In ‘Workshop verfgieten’ brengt mixed media-kunstnaar Jane Monteith je de fijne kneepjes van het verfgieten bij. Is deze techniek nieuw voor je, of ben je al ervaren, dit boek legt het tot in detail uit en maakt de ingewikkelde technieken makkelijk. Hier is werken met inkten, acrylverf en hars een eindeloos plezier! Het wordt echt heel duidelijk uitgelegd. De teksten zijn heel goed maar de foto’s maken alles helemaal duidelijk. Stap voor stap is er een foto.

– Leer verschillende gereedschappen en oplossingen kennen om prachtige kleuren en texturen op papier te maken.
– Leer hoe je hars gebruikt en voorkom veelgemaakte fouten om een stralend resultaat te krijgen.
– Krijg begrip van de basis van kleurentheorie en welke kleuren mooi samengaan.
– Vergaar de kennis over welke producten je moet gebruiken om verschillende effecten te creëren.
– Kom te weten hoe je je werk kunt beschermen, zodat het nog jaren meekan.

In al mijn creatieve jaren heb ik heel wat creaties gemaakt maar echt op deze manier met verf en oliën bezig geweest dat ben ik nog niet. Dat vind ik echt super leuk maar ook een uitdaging. Perfectionisme moet je links laten liggen en gewoon doen wat je moet doen en zien wat het resultaat is.

Op de foto hierboven til ik het bekertje op en zie je hoe de kleuren eruit komen, hieronder zie je het resultaat. Je beweegt van links naar rechts van boven naar beneden om overal verf te krijgen en daardoor verandert het patroon.

Hierboven zie je heel goed hoe de verf uit het bekertje komt wat ik dus echt mega tof vind. Helaas moet ik dan nog beginnen aan bewegen met als resultaat wat je hier beneden ziet. Ik weet wel dat ik nog heel veel moet oefenen om een creatie te krijgen die ik echt fantastisch mooi vind.

De twee kleine creaties hierboven heb ik gemaakt op een houten plankje. Wat anders dan op een canvas of op papier. Het is ook echt heel stevig om in je handen te hebben en het buigt niet om wat ik bij de canvasboard platen wel wat heb. Dit is wel logisch omdat het heel nat wordt.

Hierboven zie je onze mislukte creatie. Toch vind ik hem wel mooi geworden. Helaas had ik er nog geen finisher overheen gedaan en is hij nu helaas kapot omdat er iets op is blijven plakken. De kleuren vind ik wel echt heel tof. Hieronder een foto van wat voor klieder bende het op onze tafel was geworden. Het is dus zeker aan te raden om je tafel goed af te dekken voor je gaat beginnen. Daarnaast geef ik je de tip mee om een droogplek te maken voor je begint. Zo kan je het 24 uur laten drogen zonder dat je het beschadigt of je huisdieren een gekleurde neus krijgen.

Ik ben niet alleen met acryl bezig geweest. De scheerschuim en de olie-inkten kwamen ook voorbij. Dat is pas een kliedergedoe maar wel leuk om ook te doen en echt helemaal anders aan de slag te gaan. Naast de uitleg en foto’s staan er door heel het boek heen ook tips, hoe je iets anders kan doen, hoe je dingen kan voorkomen, waarom een resultaat niet zo is en ga zo maar door.

Nog meer creaties gaan er zeker gemaakt worden want dit is te leuk om te doen. Het verf zien mengen tot een bijzondere creatie en iets moois te hebben wat je zelf hebt gemaakt is toch erg leuk. Het workshop verfgieten boek van Jane Monteith is te koop voor €16,99 bij bol.com. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij BBNC