schuijn

Janne Schuijn – Wat nou als het ook anders kan?

Wat nou als het ook anders kan? van Janne Schuijn is al een tijdje verschenen en toch las ik het van de week pas uit. De laatste hoofdstukken las ik achter elkaar weg. De eerste hoofdstukken deed ik langer over. Langer omdat het me tot nadenken zette en ik voor ik verder ging lezen de hoofdstukken even wilde laten rusten.

Leef je je leven op de automatische piloot in plaats van bewust te kiezen waar je mee bezig bent? Ben je bang voor de mening van anderen, en pas je je daarom continu aan zodat je maar geen kritiek krijgt? Mindsetcoach Janne Schuijn helpt je in dit boek brutaal eerlijk te worden naar jezelf. Het leven is immers geen generale repetitie. Hoe wil jij op je leven terugkijken wanneer je op je sterfbed ligt? Veel mensen denken dat we nu eenmaal zijn hoe we zijn en het daarmee moeten doen. Janne laat zien dat dat niet hoeft; je kunt leren dealen met alle vastgeroeste patronen en overtuigingen die jou op dit moment tegenhouden voluit te leven.

schuijn

In dit boek ontdek je:
– Hoe je van je perfectionisme, uitstelgedrag en gepieker afkomt.
– Waarom voor jezelf kiezen juist níét egoïstisch is (maar ook hoe je dealt met het eventuele schuldgevoel).
– Hoe je meer in het hier en nu kunt, zonder dat je daarvoor eerst “jezelf moet vinden’ op retraite in een ver land.
– Hoe je het #fucktheodds-principe kunt toepassen in je eigen leven.
– Wat de werkelijke basis van geluk is (het zal je verbazen).

Janne Schuijn volg ik via haar Instagram, ik luister haar podcasts en laat me daardoor inspireren. Naar haar boek was ik dan ook erg benieuwd. Ik had het in één keer uit kunnen lezen maar dit boek vind ik daarvoor niet geschikt. Het is fijn om over sommige dingen na te denken die ze in het boek bespreekt. Als heel snel spreekt de schrijfstijl me aan. Janne gebruikt eigen ervaringen om dingen uit te leggen en spreekt je persoonlijk aan. Het boek lijkt echt gericht naar de lezer. Na een aantal bladzijdes staat er al een tekst waarvan ik denk ja dit moet meer en wil ik zelf ook; Maar volgens mij heeft de wereld wat meer echtheid nodig. Wat meer openheid, transparantie, kwetsbaarheid en moed, meer ‘kijk, je bent niet alleen’ en ook wat meer ‘wat nou als het wel lukt?’

Wat nou als het ook anders kan? is geschreven vanuit ervaring, vanuit nuchterheid en vanuit kennis, het is de visie van Janne. Deze visie is op de manier geschreven hoe ze ook op instagram schrijft alleen heeft ze nu veel meer woorden tot haar beschikking. Waar ik daar de teksten graag lees en er inspiratie, inzicht of motivatie uit haal des te groter is het in haar boek. De onderwerpen worden dieper uiteen gezet. In 13 hoofdstukken neemt ze je mee in allerlei mindset momenten, mee in haar eigen leven, in jouw proces om het anders te gaan doen.

In het boek staan opdrachten, kleine opdrachten maar juiste de kleine opdrachten kunnen grote stappen worden. Op bladzijde 102 staat de opdracht; Kijk eens naar de doelen waarvoor je het meest moet zwoegen. Wil je deze dingen wel echt bereiken? Heb je de struggle en strijd er werkelijk voor over? Is dit iets wat je oprecht wilt doen of denk je alleen dat je het zou moeten doen? Om welke reden dan ook. Vooraf aan deze opdracht gaat een tekst die bij deze opdracht past. Toen ik de opdracht las wist ik mijn doel en mijn struggle en wat ik ermee moest gaan doen. Soms heb je niet eens door dat je iets doet of nastreeft wat niet je eigen idee of ideaal beeld is. Het ontstaat op een manier in ons leven en we zien niet meer waar het nu vandaan komt.

Om een voorbeeld te geven hoe normaal dit boek is, of juist niet. Er is een hoofdstuk dat heet; Wat nou als het gewoon kut is. Soms is kut gewoon kut. Wat een fijn hoofdstuk heeft Janne Schuijn daar neergezet. Het gaat over hoe je positief kunt zijn, de verwachtingen van jezelf en ook de verwachtingen van anderen hoe je daarmee omgaat. Hier kan je echt goede tips halen en inzichten krijgen.

Over dit boek zal ik nog veel meer kunnen vertellen maar ik ga dat niet doen. Iedereen zal er wat anders uithalen en ergens anders mee aan de slag gaan. Ik heb een A4tje rondom volgeschreven met dingen die ik wil onthouden, pagina’s die ik nog een keer wil lezen, opdrachten waar ik naar moet kijken. Het boek stopt niet na het boek. Je kan op de website van Janne Schuijn haar boek je mailadres achterlaten voor extra’s. Het eerste wat je krijgt is een werkboek. In het werkboek staan alle opdrachten die in het boek voorkomen. De tweede bonus is een extra opdracht komende uit haar Mindshift Methode. Het belangrijkste is wel dat het niet weer een boek is die je leest en waar je niks mee doet. Ga aan de slag.

Zelf ben ik al met een paar punten aan de slag gegaan. Waar ik nu al een paar dagen mee werk en wat me rust geeft is de losse eindjes lijst. De werkwijze van deze lijst legt ze goed uit en zorgt nu al voor een rust in mijn hoofd die soms overloopt van wat er allemaal nog moet en wat ik nog allemaal wil. Kleine keuzes en handelingen (die stuctureel worden uitgevoerd of toegepast) leiden tot grotere veranderingen en successen. Haal dit boek en ga met jezelf aan de slag. Wat nou als het ook anders kan is voor € 20,99 te koop bij Bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij A.W. Bruna