aiki

Jean-Philipe Desbordes – Aiki

Ademhalen is iets wat we heel de dag doen. Zelfs wanneer we slapen gaat het gewoon door. We hebben het eigenlijk nog geen eens door dat we ademhalen en toch is het iets wat enorm belangrijk is. Ademhalen beïnvloed enorm veel. Wanneer je vrolijk bent of pijn hebt veranderd je ademhaling. Dit doen we onbewust of heel bewust. Met Aiki kan je nog krachtiger ademen.

Meestal ademen we zonder erbij na te denken. Toch reageert je adem op je emoties: als jij zenuwachtig bent, gaat je adem versnellen en als je bang bent, wordt je adem oppervlakkig en versterkt dat je angst. Als je spierpijn hebt, kun je onbewust verkrampt gaan ademen, wat de pijn dan weer versterkt. Maar wat als je het omdraait? Door je adem te reguleren kun je je emoties beïnvloeden. Zo blijf je zelfs op stressvolle momenten kalm en adem je je pijn weg!

De kunst van Aiki is eigenlijk heel simpel en iedereen kan het leren. Aiki stamt direct af van de Japanse krijgsdiscipline Aikido, waarbij er een specifieke ademhalingstechniek wordt gebruikt om volledig in je kracht te staan. Verdiep je in de theorie, focus op de oefeningen en adem jezelf sterk, fit en happy!

De laatste zin hierboven staat op het boek Aiki van Jean-Philipe Desbordes. Wat ik verwacht te lezen is veel theorie. Heel logisch want je moet vaak eerst iets begrijpen voor je het kan gaan proberen toe te passen. De theorie vond ik best “zwaar” lezen. Het was niet lekker vloeiend waardoor ik me in sommige hoofdstukken er echt doorheen moest worstelen. Toch bleef het wel interessant om te lezen. Toch knap dat wanneer je moeite hebt met het lezen van de theorie dat het je aandacht blijft trekken. Hoe verder ik in het boek was hoe makkelijker het begon te lezen. De stof was me natuurlijk ook meer duidelijk maar het werd ook gewoon fijner/begrijpelijker om te lezen.

De bedoeling van aiki is dat je leert jezelf van negatieve gedachten te bevrijden, waardoor je een stap kunt zetten in een dimensie waar alleen bestaat wat goed is. Wat goed is voor jezelf, en wat goed is voor anderen.

In de theorie komen er ook voorbeelden voorbij hoe anderen in aanraking kwamen met Aiki. Door deze voorbeelden krijg je een goed idee wat Aiki kan betekenen en het nut ervan. Deze stukken zijn zeker een toevoeging voor het boek. Het volgende wat je op het boek leest; focus op de oefeningen. Helaas vind ik dat er te weinig oefeningen in staan om toe te passen. Wie weet zijn er echt zo weinig oefeningen om het te leren en goed te kunnen toepassen. Dit is zeker iets wat ik mis in het boek.

Ik had verwacht om oefeningen te krijgen hoe ik mijn adem verdiep, er baad bij kan hebben tijdens het trainen maar ook situaties tijdens het werk of het dagelijkse leven. Ze komen er zeker in voor begrijp me niet verkeerd want de oefeningen staan er echt in maar het is anders dan een yoga boek bijvoorbeeld. Ook heel erg logisch want een oefening over ademhaling kan je moeilijk laten zien.

Naast ademhaling komen er interessante onderwerpen voorbij zoals; Het vermogen om jezelf te zijn, De druk op jezelf verminderen en nog meer onderwerpen waardoor je zelf kan groeien wanneer je dit leert. In harmonie zijn met jezelf en om te beginnen met je adehaling is rust vinden, in balans zijn. Er staat me nog heel wat te doen om dit te bereiken maar ik vind dit heel belangrijk en heb dingen geleerd in het boek die ik mee kan nemen. Naast yoga en mediteren is dit een goede aanvulling om bezig te zijn met ademhalen.

Ondanks dat het boek niet overal lekker weg las heb ik het boek uitgelezen omdat het interessant genoeg was om te lezen. Aiki van Jean-Philipe Desbordes is voor €15,99 te koop bij bol.com. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Xander