doodga

Jenny Downham – Voor ik doodga

Voor ik doodga van Jenny Downham daar was ik heel benieuwd naar. Het boek is verfilmd onder de titel Now is Good en die heb ik nog niet gezien dus eerst het boek lezen. Sowieso ben ik van eerst een boek lezen en dan pas de film kijken.

Tessa heeft leukemie en heeft nog maar kort te leven. Die tijd wil ze goed besteden en maakt daarom een lijst van tien dingen die ze absoluut nog wil doen voor ze doodgaat, te beginnen met seks. Tessa wil nog autorijden, beroemd worden en verliefd worden. Voor ik doodga is een boek dat ontroert, het laat je lachen en huilen en maakt je vooral stil.

‘Laat hem toch, wat maakt het uit? Voor iemand zoals jij zijn er toch geen akelige gevolgen!’ Zo had ik het nog nooit bekeken.

Beginnen in Voor ik doodga vond ik een beetje spannend. Waarom? Door de teksten die erop staan. Als voorbeeld de tekst van The New York Times ‘Dit boek zal je nooit meer loslaten.’ Toch koos ik ervoor om dit boek snel na binnenkomst te lezen want het trok me wel aan. Al bij bladzijde 55 had ik een brok in mijn keel tijdens het lezen. Nog maar 55 bladzijdes onderweg in voor ik doodga en dit doet het al met me.

doodga

Wat een prachtig boek is Voor ik doodga. Je maakt echt de laatste maanden mee van Tessa. Hoe het gaat als ze opeens zieker wordt, wat het met haar broertje, haar vader en haar moeder dood. Belangrijker hoe Tessa zelf is onder het feit dat ze niet lang te leven heeft. Ik verslind de bladzijdes. Ik raak helemaal in het verhaal met als resultaat dat ik aan het einde met tranen over mijn wangen aan het lezen ben. Damn wat doet Jenny Downham met me.

Ik vind dit een heel mooi boek waar ik het niet bij droog heb gehouden. Voor ik doodga is voor € 9,00 te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Rainbow