herlezen

Jeugdboeken herlezen

De ene nieuwe boek na de andere valt op de deurmat. Op mijn to read list komen meer en meer boeken te staan want er komen zoveel goede tips voorbij. Toch ben ik deze maand in een boek uit mijn jeugd begonnen. Vandaag deel ik met jullie de boeken die ik nog een keer zou willen lezen, de boeken die ik niet meer weet hoe ze heten maar wel hoe de kaft eruit zag en de boeken die ik kan blijven lezen.

Hoe ben ik erbij gekomen om jeugdboeken te herlezen?

Vorige week ging ik naar bed, ik had geen boek of magazine meegenomen en ik lag maar een beetje naar het plafond te staren want echt slaap had ik nog niet maar had wel behoefte aan rust en lekker liggen. Ik keek een beetje om me heen wat er in mijn slaapkamer stond. Daar een stukje verder in een tijdschriftenstandaard daar stond Jip & Janneke. Niet een kleine pocket nee het grote Jip & Janneke boek. Het boek wat ik kreeg voor mijn verjaardag toen ik zeker al te “oud” was. Dit boek wilde ik zo graag toen hebben het maakte me niks uit, de liefde voor boeken bestaat dus al heel lang. Ik begon te lezen en voor ik het wist had ik zo een aantal verhaaltjes weg gelezen. Ik genoot van de korte makkelijke verhaaltjes. De volgende avond nam ik wel een leesboek mee naar bed maar pakte toch weer Jip & Janneke en zo lees ik nu al bijna elke avond een paar bladzijdes uit dit boek.

Welke boeken zou ik graag nog eens herlezen?

In de bibliotheek heb ik vroeger zo veel boeken gelezen, ik zou nog geen eens meer weten welke allemaal maar een aantal hebben zeker indruk gemaakt en ben ik daardoor nooit vergeten. Terwijl ik dit schrijf gooi ik op twitter een omschrijving over een boek waar ik al jaren de naam niet meer van weet maar wel nog steeds een indruk achterlaat en dat bijna 20 jaar later. Eveline stelt vragen en wat denk je door die vragen weet ik opeens het antwoord zelf. Zo blij dat ze de vragen stelde. Ik dacht altijd dat het iets met blauwe maandag was want ik wist dat de cover blauw met een maan was, gedeeltelijk wist ik waar het verhaal over ging. De titel is geen Blauwe maandag maar Maanmeisje. Het boek is gewoon nog te koop bij Bruna en ik zit nu sterk te twijfelen om het te gaan bestellen.

De boeken die ik zou willen herlezen van Simone van der Vlugt zijn Bloedgeld, De Amulet en Jehanne, het zijn boeken die indruk gemaakt hebben en door het boek Jehanne ben ik meer gaan lezen over Jeanne d’Arc en laatst in Parijs heb ik ook een tijd stil gestaan bij haar beeld. Na al die jaren deed het me zeker wat om daar te staan terwijl ik veel mensen hoorden zeggen wie is dat nou weer. Die hadden geen idee. Drie boeken die ik vind dat in mijn kast moeten komen te staan.

Anke de Vries Blauwe plekken blijft een boek die ik nooit zal vergeten en in mijn boekenkast wil hebben, nog een keer wil lezen en wil koesteren als boek wat ik enorm veel las. Nee geen leuk boek maar boeken hoeven niet altijd leuk te zijn als ze maar indruk maken.

Een boek wat sinds een paar jaar in mijn kast staat, wat ik in de bibliotheek zo vaak leende en opeens was het er niet meer. Modellen vallen niet uit de hemel kreeg ik een paar jaar geleden van mijn vriend echt zo lief en nog steeds lees ik dit boek af en toe.

Een kleine greep uit de boeken die ik nog een keer wil lezen of zelfs wil aanschaffen. Welke boeken wil jij nog een keer lezen of in jouw kast hebben.