bananen

Job Pennekamp – Nooit meer bananen

Nooit meer bananen is de titel van het boek wat Job Pennekamp schreef. Op de voorkant een illustratie van een hardloper, het onderlichaam. Voor de rest is de cover groen maar je ziet direct waar dit boek over gaat; Hardlopen. Hardlopen is iets wat ik erg graag doe. Momenteel rustiger dan een aantal jaren waar ik elke keer trainde voor een halve marathon maar de passie is er nog steeds. Met het lezen over hardlopen combineer ik twee passies.

42.195 woorden, de hoofdstukken zijn de kilometers en het laatste hoofdstuk voor de epiloog is ,195. Heel toepasselijk want Nooit meer bananen gaat over de marathon. Heel specifiek het lopen van de marathon van Amsterdam in 2017. Vier jaar nadat Job Pennekamp zijn eerste marathon probeerde te lopen gaat hij voor een tweede poging. Tijdens zijn eerste marathon stortte Job na ruim negenendertig kilometer in elkaar. Hij werd wakker tegen een boom, waarna hij met tweeënveertig graden koorts werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Achteraf beste Job dat hij eigenlijk niet goed wist waar hij aan begonnen was.

Vier jaar later was het tijd voor zijn tweede poging. In nooit meer bananen neemt Job je mee. Na een lange intro gaan we van start met de eerste kilometer. Elke kilometer tijdens de Amsterdam marathon lees je met Job mee. Hoe gaat het tijdens het hardlopen, wat ziet hij onderweg, wat irriteert hem, terugblikken naar zijn eerdere poging maar ook naar de halve marathons en trainingen die hij liep naar aanloop van deze marathon. Je gaat echt mee op avontuur.

Het lijkt bijna of ik mee loop. Al zou ik dan al na een kilometer moeten zeggen; Ik hou dit niet vol want het tempo waar Job op loopt is een ver van mijn bed show. Toch vind ik het boek heerlijk lezen en loop ik elke kilometer met hem mee tot de laatste meters. Hardloopverhalen lezen vind ik heerlijk normaal is het op een blog van 500 – 1000 woorden nu is het een heel boek over één marathon. Ik heb respect voor wat hij gedaan heeft en hoe hij het opgeschreven heeft. Een marathon lopen doe je niet zomaar. Ondanks dat ik mijn marathon idee in de ijskast heb gezet staat hier zeker wat in wat ik mee kan nemen in mijn hardloopleven.

Tijdens het lezen kwamen er herkenningen want ondanks dat ik geen marathon heb gelopen heb ik wel halve marathons, kwart marathons en andere afstanden gelopen en zelfs in die afstanden komen er momenten voorbij. Zo heb ik gelachen om de waterpost irritaties, wat natuurlijk niet leuk is maar het is zo herkenbaar hoe Job daarop reageerde. Het gesprek wat Job een aantal keren met zichzelf aan gaat om te kijken hoe het gaat maar ook de discussies met zichzelf over pijntjes en de man die in zijn nek loopt te hijgen. Alleen maar irritaties? Nee zeker niet! Een heel mooi moment; de steun van zijn vrienden op het punt waar het vorige keer mis ging. Wat ze daar doen is mooi, dat is elkaar steunen.

Alleen fit zijn gaat je niet naar de finish loodsen en dat is wat je leest in Nooit meer bananen. Het mentale proces wat Job mee maakt onderweg maak je helemaal mee. Alle ups en downs en het leest echt heerlijk weg. Ben je een hardloper met de ambitie een marathon te lopen lees het boek. Heb je die ambitie niet? Lees het boek toch want je kan er zeker van genieten, je vrienden steunen die dit proces wel aangaan en leren van zijn hardloopavontuur.

Je kunt Nooit meer bananen bestellen via de website van Job Pennekamp voor € 14,95