Jojo Moyes - Voor jou

Jojo Moyes – Voor jou

Al een tijd staat hij in mijn boekenkast en ben ik enorm benieuwd naar het boek van Jojo Moyes – Voor jou. Niet vreemd dat ik benieuwd ben want 3 miljoen exemplaren zijn er van deze roman over de toonbank gegaan. Verder hoor ik alleen maar lovende woorden over de boeken van Jojo Moyes en vooral deze. Daarom ging dit boek op mijn to read stapel voor #boektober

Op de cover van Voor jou staat: “Dit boek ontroert tot op het bot. Echt een aanrader.” Achterop: “zakdoeken bij de hand houden” en “waterproof mascara is een vereiste”. Nou dat belooft wat, heb ik tranen na dit boek gelezen te hebben? Ik laat het jullie zo weten.

jojo-moyes-voor-jou-1

Louisa’s wereld bestaat uit werken in het café om de hoek, slapen in de bezemkast bij haar ouders en meegaan met haar vriend naar trailruns. Wanneer ze haar baan verliest moet ze wat anders zoeken. Na vele mislukte pogingen van burgers verkopen tot werken in een kip verwerkingsfabriek komt Louisa uit bij Will als gezelschap/hulp. Will leeft in een bijgebouw bij het kasteel. Will zijn wereld is nog kleiner als dat van Louisa, hij zit in een rolstoel en is verlamt voor een enorm groot gedeelte. Naast dat hij verlamt is en daardoor niks zelf kan heeft hij altijd pijn, hij ziet maar één uitweg en dat is het einde.

De eerste paar bladzijdes moest ik even in het verhaal komen.Vooral het zeuren van Louisa maar dat veranderde gelukkig en kwam ik door deze verandering in het verhaal en was het moeilijk weg te leggen. Ik heb gelachen om de band tussen Louisa en Will. De manier waarop ze tegen elkaar praten en met elkaar omgaan is leuk. Voor iemand die nooit het werk heeft gedaan gaat ze goed om met Will en gaat ze zelfs de strijd aan met zijn doel. Ze wil hem het leuke van het leven laten inzien en dat brengt leuke situaties met zich mee.

jojo moyes - voor jou

En dan het antwoord, tranen of geen tranen? Tranen! De tranen liepen over mijn wangen en waren niet te stoppen. Ik heb dit niet vaak maar ik was zo in het boek getrokken en leefde zo mee dat ze gewoon over mijn wangen rolden en ik ze niet tegen kon houden. Voor mij een geslaagd boek met een lach en een traan gelezen.

Op Twitter las ik door Dagmar dat in het voorjaar van 2016 het vervolg verschijnt bij Uitgeverij De Fontein. Gelukkig ligt Een portret van een vrouw al op me te wachten zodat ik nog meer van deze schrijfster kan lezen.