lagom

Jonny Jackson – Leef Lagom

Je hebt Hygge, Hygge is het Deense woord dat het gevoel beschrijft van gezelligheid, comfort en tevredenheid. Een heel fijn gevoel is dat maar Lagom is een levenshouding wat mij ook enorm aanspreekt en waar ik zelf al een heel deel aan doe heb ik gemerkt tijdens het lezen van Leef Lagom en ik leerde nog veel bij.

Lagom (spreek uit: lah-gom) is een Zweeds woord dat ‘niet te veel, niet te weinig, maar precies genoeg’ betekent. Het gaat om het bereiken van een gelukkige en gezonde balans in alle aspecten van je leven. Denk hierbij aan eten en drinken, milieu- en sociaalbewustzijn, het stellen van realistische doelen en leven binnen jouw mogelijkheden.

Leef Lagom staat vol met praktische manieren om deze levenshouding van bescheidenheid en eerlijkheid in je dagelijks leven toe te passen – van 30 tips om meer energie te besparen en minder afval te veroorzaken tot het beter indelen van je tijd en het jezelf gunnen van momenten van rust, reflectie en geluk.

Het hele boek straalt voor mij een rust uit en dat begint al bij de cover. Alle foto’s zijn echt super mooi, warm en rustig. Ik heb eerst het boek gewoon doorgebladerd en gekeken naar de foto’s en dat was al een geniet moment.

Het boek is opgedeeld in vier delen; Hat Lagom-huis, Gezond met een evenwichtig dieet, werken en leven in gezond evenwicht, breng je behoeften in evenwicht met de buitenwereld. Deel 1 gaat over je huis, daar lees je over manieren om energie te besparen, zelf reiniger te maken, hoe je met gebruikte materialen leuke meubels kan maken, lekkere recepten, hoe je eten verbouwt en nog veel meer voor om en in het huis. Deel 2 gaat over voeding, bewegingn en een evenwichtige geest met lekkere sapjes en tips over porties en hydrateren. Deel 3 gaat over werk, doelen, sociale verplichtingen, slapen en geen druk. Deel 4 gaat over dat je zelf de verandering moet tonen die je wilt zien, wees vriendelijk en schenk wat tijd.

Vooral de laatste twee delen vind ik fijn. Even wat besef puntjes die voorbij komen over werk en sociale verplichtingen, wat je kan doen om verandering te tonen en te voelen en vaak door maar hele kleine dingen. Ik ben me ook weer bewuster van wat ik kan bijdragen aan het milieu onder andere wat meer bewust zijn met ons afval al zal dit wel een lastig punt zijn maar is wel iets om bewuster mee te zijn. De projectjes en recepten zijn erg leuk en voor iedereen haalbaar om te maken of uit te voeren.

Wil je geinspireerd worden voor meer Lagom in je leven, wees lief voor jezelf en versimpel je leven. Voor € 14,99 te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij BBNC