advocaat

Judith Noordzij – Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf.

Judith Noordzij was advocaat maar nu niet meer. Ik volg haar op instagram. Ik lees graag haar uitgebreide berichten met inzichten, openheid en nadenkers. Een heel tijd gaf ze ons een kijkje in haar leven met haar vlog (die gelukkig weer terug is). Alle hersenspinsels kwamen voorbij, besprak ze en het zorgde dat ik over bepaalde dingen ook na ging denken.

Wat wil jij nu echt?

Je kiest voor een studie op een moment dat je nog niet mag stemmen of alcohol mag drinken. Jaren later ben je op een pad beland waarvan je denkt: is dit het wel? Of je loopt van de ene op de andere dag vast. Dat overkwam ook Judith Noordzij. Ze was 27, advocaat aan de Zuid-As en leek alles te hebben wat haar hart begeerde. Maar na een topstudie (rechten in Groningen), een topstage en een topbaan stortte ze in; een burn-out op 27 jarige leeftijd.

In Ik was advocaat Nu ben ik mezelf verteld Judith hoe het zover kon komen en hoe ze hierna de toga aan de wilgen hing en koos voor wat ze écht wilde doen. Judith deelt ik haar boek haar verhaal. Met dit verhaal geeft ze je als lezer stof tot nadenken over je eigen leven. Ze laat je kijken naar waar je gelukkig van wordt. Hier blijft het niet bij want je moet dus ook naar bepaalde dingen niet kijken want je studie, je omgeving, angst, twijfel of geld hebben allemaal hier niks mee te maken. Je gaat echt kijken waar je gelukkig van wordt.

Weet jij nog waar je vroeger gelukkig van werd?

Het mooie is dat het niet belangrijk is alleen naar nu te kijken. vroeger speelt ook een belangrijke rol. Je gaat nadenken en kijken naar wat je vroeger graag deed. Waarom doe je dat nu niet meer? Ga je dat weer doen omdat je er gelukkig van werd? Er staan mooie en hele toepasbare tips in het boek om bewustwording te creëren over jezelf op allerlei fronten. Tijdens het lezen heb ik aantekeningen gemaakt van stukjes die ik nog een keer wil lezen, waarvan ik wat wil gaan toepassen en waar ik mee aan de slag wil.

Wat er dan gemarkeerd staat?

Doordat ik mijzelf ben gaan waarderen, heb ik niet meer de behoefte erbij te horen. Ik voel nog steeds de drang naar verbindingen met anderen, maar wel met mensen bij wie ik pas.

In de zoektocht naar wie jij bent, is verandering belangrijk. Je verandert namelijk elke dag. Jij bent vandaag nét iemand anders dan j egisteren was. Door alles wat je ziet, hoort, leest, voelt en ervaart, verander je elke dag. Het is goed daarbij stil te staan.

De belemmering(en) die we zien of voelen bij de gedachte in beweging te komen, zitten in ons hoofd. Wij zijn geprogrammeerd onszelf koste wat het kost te beschermen tegen de dingen die ons pijn kunnen doen.

Judith heeft dit boek geschreven uit eigen ervaring en ontwikkeling. Ze was 27 en kreeg een burn-out, iets wat helaas tegenwoordig steeds normaler wordt in de wereld waarin we zo veel kunnen en moeten. Wat ik heel sterk vind is dat Judith in heel het boek niet als slachtoffer overkomt. Ze is heel open over haar burn-out en hoe ze contact hierover had met familie en vrienden. Het hoofdstuk burn-out is voor mij gelukkig geen herkenning maar je leert er wel van. Ik heb geleerd hoe ik het beste met iemand om kan gaan die het heeft en wat verandering met je kan doen.

Het boek is heel persoonlijk maar juist daardoor kan ik me beter verplaatsen en zien wat ook voor mij kan werken. Het is mooi hoe open Judith zich stelt met haar verhalen en hoe een ander hier weer wat aan kan hebben.  Wat ik het meeste hoop is dat scholen boeken zoals dit gaan lezen en begrijpen dat geschiedenis, aardrijkskunde en biologie niet alles is. Dat we vanaf jongs af aan al eigenlijk moeten leren om meer naar onszelf te kijken.

Het boek leest al een trein en daar baal ik van. Ik wil niet dat het boek uit is. Graag zou ik nog meer lezen, leren, inzichten zien en stof tot nadenken krijgen. Overal komt een einde aan en helaas voor mij ook bij Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf. Het is een aanrader om te lezen als je bezig bent met het zoeken wat je wilt, als je jezelf een interessant onderwerp vind en/of wilt werken aan jezelf. Het boek is te koop bij bol.com en kost € 20,- (dit zijn affiliaitelinks – als je een boek via deze link besteld, krijg ik een percentage van de opbrengst)

Recensie exemplaar met dank aan Unieboek uitgeverij het Spectrum