woning

Julia Woning – Creative tekentechnieken workshop

Naast lezen heb ik nog een andere hobby die ik al jaren doe. Eigenlijk is dat meer dan een hobby geworden het is deels mijn werk geworden. Al teken ik niet altijd voor mijn werk, ik heb wel de opleiding gehad waar tekenen heel veel in voor kwam. Tekenen is wel iets wat je moet blijven doen om er goed in te blijven en jezelf te blijven ontwikkelen. Maar gelukkig is het net iets als fietsen je verleerd het nooit.

In Creatieve tekentechnieken workshop laat Julia Woning je zien hoe je met bepaalde technieken en het juiste kleurenpalet de mooiste kleurplaten, tekeningen en kunstwerken maakt. Bovendien leer je je eigen stijl ontwikkelen door het toevoegen van patronen, schaduw en lagen. Ook laat ze verschillende mixmedia zien, het gebruik van sjablonen, stempels en inkt. Dit is het boek in het kort maar ik loop het even dieper voor je door en geef mijn mening over dit boek.

Teken technieken workshop is opgedeeld in een aantal hoofdstukken; Basis tekenen, basis schaduw, basis perspectieftekenen, diepte creëren, basis portrettekenen en kleurmaterialen en kleurtechnieken. Het begint heel rustig met basis regels en tips. Wanneer je al kan tekenen kan je dit overslaan maar het hoeft niet want ook deze stukken zijn leerzaam. Ik vind het zelfs leuk om weer even met deze makkelijkere technieken bezig te zijn. Zoals een simpel vierkantje voorzien van schaduwen, niet lastig maar super leuk om te doen. Langzaam ga je verder met je tekeningen want diepte wordt gecreëerd. Niet alleen door lagen maar ook met kleur. Alles wordt goed uitgelegd en voorzien van voorbeelden.

Het stuk portrettekenen kan eigenlijk beter een boek apart zijn. Als jij met deze stappen het kan tekenen perfect en zo goed maar na jaren oefenen zijn dit nog steeds niet mijn onderdelen om te tekenen. Het is goed uitgelegd dat zeker alleen lukt het me nog steeds niet een realistisch goede neus te krijgen en laten we over handen maar helemaal niet beginnen.

Kleurmaterialen en kleurtechnieken dat zijn mijn hoofdstukken. Houtskool en grafiet en hoe je stofuitdrukkingen tekent en verlopen maakt wordt heel goed en duidelijk laten zien. Een blokje tekenen en met je kleurpotlood het proberen. Een houtskool tekening maken en de verschillende soorten ervaren hoe ze werken. Houtskool is echt leuk om mee te werken.

Het boek is naast goed uitgelegd en voorzien van illustraties om alles uit te leggen leuk vorm gegeven. Kijk maar eens naar de foto hieronder. Het gaat over houtskool en wat zie je op de achtergrond; lijnen die zijn gezet met houtskool. In heel het boek zie je van alles terugkomen waar je mee bezig bent. Het is vrolijk vormgegeven en daardoor echt al leuk om mee aan de slag te gaan.

Na alle uitleg en oefeningen ga je echt aan de slag met projecten. Aan het einde zitten namelijk negen projecten om aan te werken. Van een mus natekenen tot technieken met kleurpotlood toepassen op tekeningen die er al staan. Met dit boek ben je niet zomaar klaar je gaat echt aan de slag.

Het is een leuk boek, leerzaam en heel afwisselend. Voor wanneer je eens wat anders wilt leren dan wat je al tekent. Meer technieken wilt leren en projectjes wilt doen dan is dit echt het boek wat je zoekt. Ik heb nog niet alle projecten gedaan voor sommigen moet ik wat materialen aanschaffen en een andere moet ik nog afmaken.

Lekker met papier, potlood, krijt, houtskool aan de slag? Koop dan Creatieve tekentechnieken worksop,  het boek is voor €14,99 te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij BBNC

Bewaren