handlettering

Karin Luttenberg – Handlettering doe je zo

Even een snelle krabbel op een papiertje terwijl ik aan de telefoon zit. Later op de dag wordt het een heel kunstwerk. Ik krabbel er elke dag op los. Wat moet je anders doen tijdens een telefoongesprek. Tegenwoordig is het niet zomaar een krabbeltje nee het is een hele creatie. De telefoongesprekken zorgen er nu voor dat ik mijn handlettering technieken kan oefenen.

Handlettering

Het boek Handlettering doe je zo van Karin Luttenberg is een prachtig boek met letters en tekeningen. Op de voorkant staan al zoveel verschillende manieren van letters. Wanneer ik het boek openslaat zie ik gelijk een mooie tekst op de flap. Verstopt achter de flap een poppetje en een bedankje naar Edwin. Ik blader verder door het boek en ik ben echt verliefd op de vormgeving. Logisch dat mij dit wat doet want als Grafisch vormgever wordt ik daar gelijk naartoe getrokken om naar te kijken. Dit is echt een pareltje voor het grafische hart. Diverse lettertypes op één pagina maar totaal niet storend. Bijna het hele boek is in zwart/wit op een kleuren detail hier en daar.

Genoeg over hoe het boek eruit ziet waar gaat het boek Handlettering over en wat kan je er allemaal mee.

Handlettering is niet zomaar een simpele notitie op een stuk papier. Het is een kunst, de kunst van het letters tekenen. Niet zomaar een letter schrijven maar echt tekenen. Letters in combinatie met illustraties, verschillende lettertypes en lijnen. Hele creaties. In het boek Handlettering doe je zo neemt Karin je mee in haar werkproces. Met haar tips en uitleg kan iedereen aan de slag met Handlettering.

Karin verteld eerst over paperfuel haar bedrijf waar ze kaarten en posters is mee gaan uitgeven. Hierna een klein stukje over handlettering en dan kunnen we aan de slag. Natuurlijk eerst even bekijken wat we nodig hebben, wat inspiratie, voorbeelden van letters en dan gaan we echt beginnen. In het boek kom je stap voor stap uitleg tegen van het maken van banners  tot hele woorden combineren. De stap voor stap uitleg is heel gemakkelijk te volgen en erg leuk om te doen. Terwijl ik zelf de stap voor stap uitleg volg krijg ik al andere ideeën om te maken en uit te werken.

Je leert echt in een dun boek heel erg veel. Letters uitwerken, diepte creëren in je tekst, hoe je woorden combineert, illustraties betrekt bij je tekst en nog zo veel meer. Natuurlijk ook leuke voorbeelden komen er voorbij zoals handlettering op een ei of cadeaupapier.

Bij dit boek begrijp je wel dat het niet alleen bij doorbladeren blijft. Nee je moet gewoon aan de slag. Ik ben dus aan de slag gegaan en niet ik alleen Rianne deed lekker mee. Mijn creaties bevatten wel kleur in tegenstelling tot in het boek maar dat komt omdat ik nu eenmaal van kleur hou. Hieronder wat creaties die ik heb gemaakt.

Om af te sluiten de woorden die achterop het boek staan

Handlettering is zóóóó verslavend!

Wil je ook graag aan de slag met handlettering? Handlettering doe je zo kost €14,99 bij bol.com. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Moon