workshop

Kelly Klapstein – Workshop Brushletteren

Creatief zijn is iets wat ik al jaren ben, ik weet niet anders dan dat ik van tekenen hou. Kleuren en creëren met pen, kleurpotlood, stift, krijt, het maakt niet uit als ik er maar mooie creaties mee kan maken. Van Rianne kreeg ik Ecoline Brush pennen en later nog een aantal mooie kleuren van andere Brush pennen. Op Instagram en pinterest zie ik mooie creaties voorbij komen maar mij lukt het niet om ze te maken. Met Workshop Brushletteren van Kelly Klapstein hoop ik daar verandering in aan te brengen.

Brushletteren is mediteren, tijd nemen voor elke streek. Het vergt tijd en heel veel oefening om de juiste streken te leren. Wanneer je druk moet uitoefenen en wanneer niet. Kelly Klapstein legt in haar boek Workshop Brushletteren op een simpele manier de kunst van het handletteren met kleurrijke brushpennen uit. Kelly is een populair Instagrammer over brushletteren, leraar en oprichter van KellyCreates.ca.

Wanneer ik het boek doorblader valt me op dat het boek uit heel veel tekst bestaat maar het weerhoud me er niet van om te beginnen met lezen. Alles wat ik gelezen heb in Workshop Brushletteren is noodzakelijk om te weten of handig. Het eerste hoofdstuk begint met haar ontdekking van Brushletteren. Het is een meditatie kunst. Brushletteren is de tijd nemen om de streken te maken die jij wilt. Niet haasten maar onthaasten. Rust, geen afleiding, een goede houding het zijn allemaal onderdelen om goed te kunnen brushletteren en dat is wat Kelly je eerst duidelijk wilt maken. Wanneer ik het lees begrijp ik het ook en vooral wanneer ik tussendoor al wat van haar tips probeer. Ik merk dat ik nu wel iets kan met de pennen. Het zijn nog maar eerste strepen maar het is iets wat eerst niet lukte.

Doordat brushletteren een rustige creatieve bezigheid is kan het komen dat je kramp in je vingers krijgt. Vooral het vele oefenen van de streken kan kramp veroorzaken en daarvoor is een pagina met oefeningen om kramp/vermoeidheid te verhelpen. Het zijn de tips van Kelly die ze door de reacties van haar workshop leerlingen heeft gemaakt.

Na de eerste tips en oefeningen is het nog belangrijk om het verschil te weten tussen de verschilende soorten brushpennen, welk papier het beste is, positie van het papier maar nog belangrijker de hoek van de pen in je hand en hoe je hem vasthoud. Het zit hem vooral in de manier waarop je de pen vasthoud, hoe je de druk uitoefent en je arm beweegt.

Aan de slag na al deze uitleg en dat ga je als eerst met streken, niet gelijk met letters en woorden maar eerst streken leren. Het is heel belangrijk om te blijven oefenen, het moet een onderdeel worden van je motorische geheugen. Het is het trainen van je fijne motoriek.

De techniek wordt echt goed uitgelegd met punten waar je op moet letten, hoe je je arm beweegt, dat je de pen verder op zijn pek houd en alleen de druk bepaald door te bewegen. Voor mij is dit boek echt leerzaam. Na ruim een half jaar de mooie ecoline stiften te hebben kan ik nu goed met ze aan de slag en snap ik hoe ze werken.

Er valt een hoop te leren en oefenen voor ik goed kan Brushletteren. Geduld en herhaling dat zijn de stappen die ik moet volgen. Veel oefenen om de streken te leren want het is heel anders dan even wat neerschrijven. Kelly leert je kleine letters en grote letters maken. Je begint niet bij de a maar bij de i. De makkelijkste om eerst te leren is de i en zo kom je vanzelf uiteindelijk bij de unieke letters de r en de s.

Het blijft niet bij de standaard letters want na de lessen kleine letters en hoofdletters ga je naar freestijlen. Hoe pas je letters aan en gebruik je diverse lettertypes.In het laatste hoofdstuk aandacht voor speciale effecten zoals schaduw toevoegen aan je letters, accenten aanbrengen, hoe je letters blend en kleuren combineren met tweetintenletters en regenboogletters. Veel leuke inspiratie om nog meer te doen en willen leren.

Aan het einde vind je allemaal oefenpagina’s die je kan gebruiken om de letters te oefenen. Op de website van Kelly vind je ook overtrekbladen die je kan printen om nog meer te oefenen. Zelf heb ik de pagina’s uit het boek gekopieerd en oefenbladen van de site geprint.

Met dit boek heb ik zeker geleerd hoe de brushletter pennen werken, de techniek, de geduld en de tijd die erin gaat zitten om een mooie creatie te maken. Een mooie creatie kan ik jullie nog niet laten zien ik ben vooral aan het oefenen met streken en bogen. Hier en daar probeer ik natuurlijk een woord maar daar ben ik nog niet tevreden over dus oefen ik verder. Elke week een paar dagen oefenen en dan kan ik binnenkort zeker iets moois maken.

Wil je ook leren brushletteren dan zou ik je dit boek zeker aanraden om te lezen en de tips te volgen. Je kan Workshop brushletteren voor € 14,99 bij bol.com kopen (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij BBNC