kilometers

Kilometers maken #1

De laatste drie maanden van 2016 ging het trainen niet zo lekker. Logisch door alle gebeurtenissen maar 2017 is aangebroken en er staan wedstrijden op de planning. Ik wil weer lekkere kilometers maken. Afstanden lopen maar ook gewoon even een half uurtje naar buiten. Dus ben ik lekker weer aan de slag gegaan, buiten maar ook in de sportschool.

De trainingen zijn weer gestart en dit keer voor mijn derde halve marathon. Mijn derde, wow! Weet je dat ik daar echt zin in heb en dit keer een halve marathon in het voorjaar. In Tilburg zal deze halve marathon plaats vinden. De eerste training was gelijk een intervaltraining. Dat was wel even geleden. (Lees daar maar gewoon september was de laatste keer!) Een intervaltraining terwijl de regen af en toe best hard uit de lucht viel kon ik precies mijn interval in een droog half uurtje doen. De interval was geen zware training al had ik met het 8e en 9e blokje wel wat moeite. Wat voor interval deed ik? 12 x 1 minuut tempo afgewisseld met 1 minuut rustig hardlopen.

Trainen in de sneeuw en kou

Niks houd mij momenteel tegen. Zelfs sneeuw kan mij niet tegen houden dus zo stond ik op een zaterdagochtend in de sneeuw. In de nacht had het gesneeuwd en het zou gaan ijzelen. Dus vroeg op pad want op verse sneeuw kan je nog rustig hardlopen. Het ging niet snel en het was goed opletten maar wat was het heerlijk. De sneeuw onder mijn schoenen was zo’n heerlijk geluid. Ik heb gewoon mijn muziek uitgezet en dat is echt zeldzaam. Het enige wat ik wilde was luisteren naar alle geluiden om me heen. De vogels, de druppels die op het ijs vielen en mijn eigen geluid. Ja dat was genieten hoor.

Zondag was de meeste sneeuw weg en kon ik dus gemakkelijker naar buiten. De eerste 1,5 km gingen gemakkelijk maar de volgende 500 kilometer was het even flink oppassen. De sneeuw was in drappie en ijs veranderd. Gelukkig was hierna alles makkelijk begaanbaar. Na iets meer dan 2 km kwam ik terecht midden in een hardloopwedstrijd. Ik liep een stuk het parcour over want terug het pad over waar ik net vandaan kwam had ik geen zin in. Ik genoot lekker van deze run en de laatste paar honderd meter heb ik even flink het gas erop gezet. Even nog lekker knallen naar het einde om 6 km op de teller te krijgen.

De interval trainingen in de kou zijn nog best lastig. Maar in de tweede week was het vooral moeizaam door de tegenwind die ik heen had. Echt het tempo 2 minuten vasthouden vond ik wat lastig. Maar weer lekker het tempo erin gegooid en 5 km op de teller.

Die zaterdagochtend om acht uur komt er hagel met bakken uit de lucht. Binnen een mum van tijd is alles wit. Dat was niet de bedoeling. Op de hagel hardlopen is best wel vreemd maar de lucht is fijn, de temperatuur perfect. Het is een rondje waarbij ik niet snel kan, stukjes moet wandelen en mijn tempo laag moet houden dit alles door de omstandigheden van de weg. Heel erg vind ik dat niet, een training is een training.

Zondag de dag voor de duurloop. Vandaag een 7 km op het programma. Het hardlopen is zwaar wanneer ik het dorp uit ben want daar ligt sneeuw en ijs. De benen worden even dubbel getraind. De eerste twee kilometers lijken eindeloos te duren maar wanneer ik eenmaal bij de derde kilometer ben zijn mijn benen al gewend aan een andere manier van lopen door het ijs, de hagel en de sneeuw waar ik op loop. Vandaag is het heel wisselend. Wandelen, dribbelen, hardlopen ja het was een hele afwisselende training. De laatste kilometer was ik wel echt klaar met rustig aan en ik was aanbeland in het dorp. Ik ging over de weg en trapte flink op mijn gaspedaal. Met een gemiddelde van 5:49 eindigen op de laatste kilometer dat is wel heel erg lekker.

Het ritme zit er echt lekker in op het moment en zelfs met de temperaturen onder de nul ga ik op pad. De woensdag van week 3 staat er weer een interval op het programma. Tempo tempo tempo kom op je wordt er zelf warm van. Weet je dat is echt zo want aan het einde zweette ik me kapot. Voldaan sta ik het eten klaar te maken en valt er daarna een warm prakje in mijn buik.

Die zaterdag is er geen sneeuw, ijs of hagel. Wel hier en daar wat gladde plekjes maar ik kan normaal hardlopen. YES! Elke kilometer ga ik sneller en sneller en sneller. Man wat gaat het gemakkelijk. Dat is echt heerlijk 5 km onder de 32 minuten. Zondag een duurloop van 8 km waar ik lekker loop en geniet van de omgeving. Het is -6 maar het zonnetje verwarmt me perfect.

De kou blijft even hangen ondanks dat het rond de nul graden is voelt het op woensdagavond toch kouder. Hoe dit kan? Water en wind in de lucht. Maar ook vandaag heb ik weer een lekkere interval training gehad. Gaat het altijd zo lekker? Nee want zaterdag bleef ik een loopneus houden door de kou en dat maakte het lastig ademen en mijn hartslag steeg de pan uit dus groot en deels wandelen.

Zondag en maandag nog een training op hartslag en dat brengt me op +70 km voor januari! Wow ik denk dat dat het meeste is voor een januari wat ik ooit gelopen heb. En ik ben nog geen eens heel ver aan het lopen. Lekker zeg! 15 hardlooptrainingen 72,9 km afgelegd. Sportschool trainingen zijn ook gedaan en goed gegaan. Een mooi begin van het nieuwe hardloopjaar.

 

Bewaren