planning

Kilometers maken #14

Met nog twee weken te gaan voor de eerste halve marathon op de planning staat is het een goed moment om even terug te kijken. kijken naar wat er gelukt is de afgelopen maand, wat niet gelukt is en hoe ik ervoor sta.

Vorige maand kon je lezen hoe ik het jaar af sloot en mijn weg naar de eerste halve marathon van het jaar begon. Niet alle weken gingen natuurlijk even lekker. Ik had/heb vooral moeite met mijn avond runs. Sinds dat ik gevallen ben vind ik hardlopen in het donker steeds minder fijn. Daar kwam nog eens bij dat ik het allemaal niet zo top zag. Gelukkig is een deel van het zicht probleem verholpen door een nieuwe bril met andere sterktes maar toch blijft donker en ik een moeilijke combinatie. Trainingen werden wel weer gelopen. Waar ik vooral blij van wordt is dat het langer licht blijft dus veiliger voor me om te gaan.

Door de weeks loop ik 5-6 km (al had hier ook al 8 tussen moeten zitten) en dit zijn intervaltrainingen. Soms heb ik geen zin in een interval en dan maakte ik er een tempo loop van waar ik rustig begon maar elke kilometer sneller ging lopen. Heerlijk om te merken dat ik steeds beter een tempo gevoel heb.

Op zaterdag loop ik mijn 5 km rondjes en zondag de lange duurlopen. In het eerste weekend liep dit wat anders want we waren met heel onze crew een weekendje weg. Op zaterdag zijn we de bossen en duinen door gegaan en hebben we een rondje van 8 km gemaakt. Mooie omgeving zeg heel wat anders dan hier. Zondag stonden Petra en ik vroeg buiten voor een rondje van 5 km en dat was super gezellig om weer samen te doen.

De lange duurlopen zijn allemaal gelopen voor de halve marathon. De afstanden hadden eruit moeten zien met 16 – 18 – 14 km maar ik liep 16 – 18 – 16 Niet gepland maar de laatste daar kwamen er 2 km bij. De eerste lange duurloop ging echt ruk. 16 km op de planning en lekker van start, nou niet dus. Na 2 km was ik aan het wandelen, ik kwam niet tegen de wind in zo veel wind was er. Hierdoor kwam ik niet meer in een ritme. Opgeven deed ik niet, de 16 km is voltooid maar er waren veel, heel veel wandelstukjes.

18 km stond een week later gepland en die wilde ik graag op een lekker tempo lopen om te voelen wat erin zit. Ik heb dat nodig, het voelt beter dan alleen maar langzame duurlopen, ik moet dat tempo even voelen. Zou het lukken met de kou? Want het is onder nul als ik start. Nou het tempo heb ik gevoeld. Rustig een podcast aan een hobbelen door Krimpen aan de Lek, naar Krimpen aan den IJssel, allemaal paden door en een zo lang mogelijke route maken. Het tempo is goed. Net te rustig voor tijdens de halve marathon maar het gevoel zegt dat er meer in zit dus dat is mooi. Na 15 km diverse podcasts geluisterd te hebben zoek ik een nummer van Pink op waar ik heerlijk op loop. Met nog iets meer dan een kilometer zet ik een nummer van Je broer aan en knal ik naar huis. Een eindsprint en ik ben er. In bijna dezelfde tijd als de 16 km loop ik nu 18 km in twee uur en zeven minuten. Lekker echt heerlijk!

Zo’n run geeft dan vertrouwen en als je dan op een woensdagavond naar buiten stapt voor een rondje die in je planning past en die steeds sneller en sneller loopt en eindigt in 5:48 voor de laatste kilometer dan weet ik gewoon het zit goed. Voor de laatste lange duurloop had ik een klein beetje zenuwen. Zou het lukken? Geen duurloop op zondag maar op zaterdag omdat het anders niet uit kwam. Dus vroeg op en na het ontbijt naar buiten. Met -2 ging ik naar buiten en met +2 kwam ik thuis. Koud maar de zon die was zo fijn, vooral op de tegenwind stukken terug naar huis was het fijn om de warmte van de zon te voelen. Ik liep in plaats van 14 km 16 km doordat ik ergens een rekenfout in de kilometers maakte hoe ver het nog naar huis was. Ik liep over de tiendweg, de dijk op, dijk af richting de algerabrug en die ging ik over, even een klim maken, na een paar honderd meter weer de brug over terug, het industriegebied op en via de dijk weer terug naar huis. Ja dat was wel lekker en mijn tempo lag echt heel erg goed met 6:55

Ik ben er helemaal klaar voor en toch had ik meer willen trainen richting de halve marathon maar het is klaar ik kan er niks meer aan doen en wachten tot het zo ver is. Ik heb er mega veel zin in. Natuurlijk staan er nog wat trainingen op de planning maar de basis is al gelegd.